Expert extern in plagiat: Doctoratul nu e o conditie ca sa fii premier, increderea da

Luni, 25 Iunie 2012, ora 09:07
2678 citiri
Expert extern in plagiat: Doctoratul nu e o conditie ca sa fii premier, increderea da
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca Victor Ponta e pregatit sa renunte la titlul de doctor fara o audiere, in urma scandalului de plagiat, acest lucru ar tinde sa sugereze ca el este vinovat si putem sa argumentam ca suntem aproape de un caz de frauda, sustine dr. Mike Reddy, expert international in materie de plagiat.

"Daca premierul Romaniei este pregatit sa renunte la titlul de doctor fara o audiere, acest lucru ar tinde sa sugereze ca el este intr-adevar vinovat si putem sa argumentam ca suntem aproape de un caz de frauda. Daca nu este gata sa accepte acuzatiile explicit ori sa fie de acord cu o investigatie, el nu ar fi trebuit sa se ofere sa-si piarda titlul. Cu toate acestea, in opinia mea, daca va fi dovedit, ar trebui sa demisioneze asa cum altii au facut-o inaintea lui", a declarat Mike Reddy pentru Adevarul.

Ponta: Nu imi dau demisia, lupt si demonstrez ca sunt nevinovat de plagiat

Potrivit acestuia, desi doctoratul nu este o cerinta pentru postul de prim-ministru, increderea publica, insa, cu siguranta este.

"Acest caz are in mod clar conotatii politice, dar este la fel de adevarat ca oameni in pozitii publice ori de putere trebuie sa prezinte un comportament exemplar, ceea ce face si mai importanta o dezbatere deschisa legata de aceste evenimente. (...) In acelasi timp, tot ca o opinie personala, nu stiu cu certitudine daca a avea un doctorat este o cerinta pentru postul de prim-ministru. Increderea publica, insa, cu siguranta este", a precizat expertul international in materie de plagiat.

Profesorul Ion Diaconu: Victor Ponta nu m-a plagiat!

Mike Reddy a mai afirmat ca in acest caz este necesara o analiza clara si deschisa, cu cadre universitare de drept, precum si cu cei care ar putea fi numiti in mod legitim independenti.

"Aceasta analiza nu ar trebui sa fie doar una interna, a institutiei in cauza, pentru ca deja exista acuzatii ca astfel de anchete interne au tendinta de a obtine tacere in astfel de cazuri. In opinia mea, principala problema aici este daca prin apararea dubioasa a asa-numitor "practici acceptate", legea a fost incalcata sau poate fi aparata in practica.

A copia munca intelectuala a altuia este ea insasi o infractiune. Daca universitatea care a acordat titlul in cauza este una dintre institutiile de top din Romania, atunci are datoria morala de a asigura standarde. Daca face altfel, credibilitatea ei este pusa la indoiala", a explicat Mike Reddy.

Ponta risca sa piarda titlul de doctor - Universitatea Bucuresti analizeaza acuzatiile de plagiat

In opinia lui, cand o persoana publica este in fata unor astfel de acuzatii, ar trebui sa se supuna de bunavoie anchetelor.

"Premierul acuzat ar trebui sa se supuna de bunavoie la dispozitia acestor analize. Un verdict de "vinovat" ar arata ca sistemul de educatie romanesc se straduieste cel putin sa lupte pentru a recompensa eforturile oneste. Daca ma intrebati daca in urma acestei investigatii a cere demisia premierului este corect, nu sunt in masura sa spun. Oricum, daca va rezulta orice forma de incalcare a regulilor, financiare, legale sau academice, integritatea acelei persoane publice este pusa la indoiala", a conchis Mike Reddy.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Victor Ponta plagiat, #Victor Ponta doctorat plagiat, #Victor Ponta demisie plagiat , #plagiat