Gata cu tezele copy-paste! Sistem antiplagiat de 12,5 milioane de lei, la Ministerul Educatiei

Sambata, 04 Ianuarie 2014, ora 15:34
6351 citiri
Gata cu tezele copy-paste! Sistem antiplagiat de 12,5 milioane de lei, la Ministerul Educatiei

Ministerul Educatiei va avea un sistem informatic antiplagiat in valoare de peste 12 milioane de lei, cu ajutorul caruia vor putea fi depistate lucrarile de doctorat plagiate.

Pe 31 decembrie, au fost desemnate firmele care vor realiza proiectul, incheindu-se procedura de atribuire a contractului, iar valoarea contractului este de aproape 12,5 milioane de lei, fara TVA, banii provenind din fonduri europene, informeaza Digi 24.

Plagiatori, aveti o problema. Mare de tot! - Interviu

Sistemul va permite astfel verificarea tezelor de doctorat, comparandu-le cu lucrarile de specialitate din domeniul respectiv.

Guvernul Ponta s-a saturat de plagiat si investeste in evaluarea tezelor de doctorat

Ministerul Educatiei vrea sa cumpere un sistem antiplagiat pentru tezele de doctorat

In luna noiembrie 2013, Ministerul Educatiei a transmis ca pune la bataie aproape 200.000 de euro doar pentru consultanta in realizarea unor softuri de evaluare, insa o companie s-a angajat la o suma de patru ori mai mica.

Un ultim exemplu ilustru de plagiat in Romania este cel al publicistului George Stanca, cel care a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru incalcarea legii drepturilor de autor.

Plagiatul lui Ponta ajunge in ianuarie pe masa judecatorilor de la Inalta Curte

Cel mai celebru caz de plagiat din Romania este cel al prim-ministrului Victor Ponta, acuzat ca a copiat mai mult de jumatate din teza de doctorat.

Lucrarea sa a fost verificata prima oara de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a decis ca este vorba despre un plagiat, insa verdictul nu a fost considerat valid, fiind dat la o zi dupa dizolvarea comisiei.

Au urmat specialistii Universitatii din Bucuresti, care au stabilit de asemenea ca lucrarea premierului este un plagiat. In schimb, a treia institutie care a verificat teza de doctorat, Comisia Nationala de Etica a transmis ca lucrarea nu este una plagiata, iar Ministerul Educatiei a recunoscut doar aceasta decizie.

In plus, pe 9 iulie, Parchetul de pe langa ICCJ a respins contestatia legata de neinceperea urmaririi penale in cazul pagiatului, depusa de avocatul denuntatorilor lui Victor Ponta in data de 7 iunie.

Contestatia privind NUP lui Ponta pentru plagiat, respinsa

Pe 20 ianuarie, judecatorii Curtii Supreme vor decide daca procurorii trebuie sa ancheteze plagiatul de care este acuzat premierul.

Atunci a fost fixat primul termen in dosarul cu numarul 3927/1/2013 deschis ca urmare a plangerii penale depuse de Mihail Neamtu, Augustin Ofiteru si Adrian Papahagi impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata a lui Victor Ponta.

Plangerea penala a fost depusa de avocatul Florin Plopeanu dupa ce procurorul de caz, Mihaela Litvin, a decis neinceperea urmaririi penale pe numele prim-ministrului.

Consiliul National de Etica: Codruta Kovesi nu a plagiat in teza de doctorat

Ministerul Educatiei: Kovesi nu a plagiat

Un alt caz celebru in Romania a fost cel al procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, pe atunci procuror general, acuzata de plagiat in luna mai 2012.

Ulterior, in luna august, Consiliul National de Etica (CNE) a decis ca procurorul-sef al DNA nu a plagiat, iar in luna octombrie Directia Juridica din Ministerul Educatiei a avizat hotararea CNE.

Citeste si:
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat marți, 25 ianuarie, că ar exista premise serioase pentru ca România să intre în Schengen alături de Croaţia, care este deja confirmată....
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reacționat marți, 25 ianuarie, după ce liderul USR, Dacian Cioloș, i-a cerut demisia din cauza modului în care a gestionat criza energiei. ”Dacian...