Ghiuleaua lui Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 12:46
4728 citiri
Ghiuleaua lui Ponta (Opinii)
Foto: Ziare.com

Victor Ponta arunca in aer artificii numindu-le bombe mostenite de la Guvernele Boc si MRU, in timp ce el insusi umbla cu o ghiulea legata de picioare si imaginandu-si ca e fluture si zboara spre al doilea mandat de premier.

Intotdeauna am suspectat caderea Guvernului MRU si venirea la putere a USL, implicit numirea lui Victor Ponta in fruntea Executivului ca fiind parte dintr-un oarecare scenariu. Plan care, chiar daca nu a fost executat matematic de fortele conspirative ale Cotroceniului, odata declansat nu a parut deloc sa-i deranjeze foarte mult pe cei doi-trei care i-au intuit forta extraordinara de detonare si minunatele resurse de exploatare.

Desigur, nu a existat niciodata nimic mai mult de o banuiala, nimic sigur. Nicio informatie, nicio declaratie, nici macar un sir de evenimente care sa poata demonstra cumva fara unda de indoiala ca un astfel de scenariu ar fi fost pus la cale de cineva anume.

Ca apoi echipa lui Traian Basescu a gasit punctele slabe unde sa atace si a stiut sa speculeze beneficiile rasturnarii de situatie poate fi iarasi doar o adaptare la schimbarile politice inevitabile. Totusi.

Indiferent daca a fost "ajutata" USL sa vina la putere inainte de alegerile generale sau acest eveniment a reprezentat o reala surpriza pentru toata lumea, un singur lucru pare cert: Victor Ponta si-a cam spulberat sansele de a face o mare figura in istorie din postura de premier, dupa explozia scandalului legat de plagiatul tezei de doctorat.

Desigur, ne-am convins cu totii ca in ochii electoratului faptul ca Ponta si-a copiat lucrarea, ori mai rau i-a fost facuta treaba murdara de altcineva, nu are niciun fel de importanta.

Problema este intr-atat de straina marelui public pe cat este ea de dureroasa pentru clasa educata, mediul academic si intelighentie. Universitatea Bucuresti si-a trimis acum rapoartele catre Ministerul Educatiei in care se arata ca premierul a plagiat in teza de doctorat si solicita "doamnei ministru sa examineze situatia si sa ia masurile care se impun".

Replica Ecaterinei Andronescu e antologica si demonstreaza de ce scandalul plagiatului nu va avea niciodata nicio urmare in tara: "lasati-ma sa le citesc si sa gasesc un raspuns".

In tara putem sa ne luam gandul ca se va intampla ceva care sa sanctioneze plagiatul lui Ponta. De la electoratul pe care il doare in cot de studiile si diplomele politicienilor, atat timp cat ei stiu sa injure si sa faca tumbe la televizor, pana la subordonatii care ar trebui sa isi sanctioneze sefii - nu vom fi niciodata martorii judecarii si executarii lui Victor Ponta pentru o evidenta jenanta, umilitoare si care risca sa ne faca de ras tara si in Europa.

Ponta se poate linisti singur inca pana dupa alegeri. Pana atunci nici macar nu mai e loc de demisie.

Oricat scandal se va face si de acum incolo in jurul acestei probleme, nici rezultatele alegerilor nu vor fi influentate de copy-paste-ul din tineretea premierului.

Singura speranta e ca presa internationala sa inceapa iarasi sa se inflameze si sa urle. Probabil nici atunci Victor Ponta nu va acorda mare atentie si nici nu se va deranja. Isi va explica isteria externa ca rezultat al unei actiuni coordonate din tara, direct de la Cotroceni. Alta sansa ar mai fi la o Angela Merkel, de exemplu, pe care sa o lase nervii si sa-i spuna in public premierului roman - "mai, baiatule, maturizeaza-te, da-ti demisia si ia-ti un doctorat pe bune".

Probabil ca si atunci tot noi vom intra in pamant de rusine, nicidecum domnul Ponta. Asta pana pe 9 decembrie. Apoi, daca Traian Basescu il redesemneaza in functie, e exclusiv meritul domniei sale sa dea Romaniei, constient, un premier fituica.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#scandal plagiat Ponta, #Traian Basescu dottore, #Angela Merkel scandal plagiat , #plagiat