Ziare.com

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Plagiatul lui Ponta. Implicatii pe mai multe planuri

Vineri, 24 Mai 2013, ora 21:28

   

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Plagiatul lui Ponta. Implicatii pe mai multe planuri
Dincolo de problema personala, plagiatul premierului Victor Ponta afecteaza grav, sistemic, viata academica din Romania si credibilitatea noastra in strainatate.

Decizia Parchetului General de a-l exonera pe Victor Ponta de orice pacate legate de plagiat ridica importante probleme de functionalitate si credibilitatea a institutiilor romanesti.

Articolul se refera la un singur plagiat, pentru ca teza de doctorat a lui Victor Ponta a fost preluata in intregime in cartea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si semnata alaturi de Daniela Coman, reclamata ca fiind plagiat la Parchetul General, iar acuzele de plagiat relative la teza de doctorat sunt valabile si pentru carte.

Planul profesional

Din fericire, a functionat impecabil. Ma refer la institutiile neaflate sub directa influenta a Premierului, prin numirea sefilor lor, salarizare, subordonare directa, ierarhica.

In primul rand Senatul Universitatii din Bucuresti, Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti, CNATDCU, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, in compozitia anterioara spulberarii sale de pixul ministrului politruc Liviu Pop, experti romani si straini, de la Universitatile din Strasbourg si Sorbona, celebra revista Nature.

Consiliul National de Etica si ORDA, aflate in subordonarea directa a ministerelor, deci a Premierului, au dat solutii contrare, ca Victor Ponta n-ar fi plagiat.

Pe cine sa credem atunci? Bineinteles, acele institutii care nu se afla in conflict de interese, avandu-si sursa de alocari bugetare in pixul ministrilor si premierului.

In cuprinsul lucrarii, prin note de subsol, au fost facute referiri la operele si autorii din care s-au citat anumite fragmente, indicandu-se faptul ca au fost preluate ideea si o parte din forma de exprimare (e.g. pagina 286 - vezi Ion Diaconu, op. citata, paginile 248-249 - Vasile Cretu, Drept penal International, Bucuresti, 1966; pagina 252 - citat cu ghilimele, cu indicarea sursei anterioare.

De aici rezulta concluzia ca autorul, Victor Ponta, stia foarte bine care sunt regulile corecte de citare, iar apararea ca a aplicat regulile existente in 2003 se anuleaza implicit.

In Romania, lumea academica este profund macinata de cancerul plagiatului si nepotismului.

De modul de solutionare a plagiatului Ponta depinde evolutia sa ulterioara. Spre o curatare necesara sau, spre o tolerare si mai accentuata, cu argumentul ca daca s-a acceptat la premier, la ceilalti, mai mici, cu atat mai mult este acceptabil plagiatul. Mai ales ca sunt discutii infinite ce este si ce nu este un plagiat, cum se sanctioneaza juridic, cine sa fie reclamantii etc.

De aici atentia maxima si interesul general al societatii pentru modul de solutionare a plagiatului Ponta.

Planul moral

Aici sunt putine de spus. Un hot e un hot, indiferent cat de mult sau putin fura. Imprejurarea ca furi paragrafe din cartile altora nu te exonereaza de sintagma "hot".

"Azi furi un ou, maine furi un bou", spune si intelepciunea populara, care nu distinge cantitativ intre fapte de furt.

Planul juridic

Aici lucrurile sunt mult mai complicate si nu sunt specialist in domeniu. Totusi, cateva concluzii s-au desprins deja.

In legea 8/1996 Art. 140
(1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda de la 10.000 lei (RON) la 30.000 lei (RON) urmatoarele fapte comise fara autorizarea sau consimtamantul titularului drepturilor recunoscute de prezenta lege:
a) reproducerea operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;

Este adevarat ca, interogati de Parchet, autorii prejudiciati au declarat ca nu ridica pretentii. Dar autorizarea sau consimtamantul trebuiau date anterior tiparirii lucrarilor care le-au furat proprietatea intelectuala. Din articol nu se deduce ca e valabila si autorizarea post-factum.

"Art. 145 - (1)Constatarea infractiunilor prevazute in prezenta lege se face de catre structurile specializate ale Inspectoratului General al Politiei Romane

Acest articol intareste asertiunea ca nu este necesara plangerea prealabila a pagubitilor, sesizarea se face si din oficiu, mai ales cand este vorba de o persoana publica de asemenea importanta.

Art. 137. (1) Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor functioneaza ca organ de specialitate in subordinea Guvernului, fiind autoritate unica de reglementare, evidenta prin registre nationale, supraveghere, autorizare, arbitraj si constatare tehnico-stiintifica in domeniul drepturilor de autor si al drepturilor conexe.

ORDA este autoritatea unica de "constatare tehnico-stiintifica" in domeniul discutat.

Ce ne facem insa, cand in discutie sunt inalti demnitari ai statului, chiar premierul, care numeste conducerea ORDA si acorda nivelul salarizarii acesteia.

Mai poate fi credibila decizia acesteia, fiind in evident coflinct de interese?
Si atunci, intre institutiile profesionale academice, interne si externe, si o institutie a statului, pe o speta in care este implicat insusi premierul, pe cine credem?

Avem aici de a face cu erori legislative. Nu institutii subordonate conducatorilor politici ai statului trebuie sa-i judece, ci institutii independente de acestia, eventual cele profesionale.

Mai mult, prin investigatii jurnalistice s-a constatat ca expertul care a facut cercetarea, George Vasile, este de doua ori incompatibil, si prin faptul ca sotia sa Anca Vasile este director de productie la editura care a tiparit cartea lui Ponta, reclamata ca fiind plagiat.

Cel mai edificator argument al modului ridicol in care s-a facut cercetarea este urmatoarea justificare din raportul de cercetare: "nu exista identitate totala de structura, ci doar o identitate partiala de structura".

"Nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatiile sunt diferite".

Cu alte cuvinte, in conceptia expertului care a facut cercetarea, George Vasile, doar daca ar fi existat o identitate totala de structura era plagiat. Iar daca schimbi formatul lucrarii, tipul caracterelor utilizate si paginatiile, ai scapat de acuzatia de plagiat. Ti-o poti insusi, bine mersi.

Chiar si numai acest citat arunca in derizoriu cercetarea ORDA, care ne spune de la obraz ca nu conteaza argumentele ci omul care trebuie protejat. Adica premierul, Victor Ponta.

In aceste conditii. decizia procurorului de caz, Mihaela Litvin, bazata pe aceasta cercetare si pe faptul ca autorii prejudiciati nu-si revendica prejudiciul devine si ea derizorie.

Argumentele tesute straniu pe precedente si decizii ale unor instante nu au relevanta intr-un caz in care universitari de marca, cu recunoastere internationala, precum prof. Marius Andruh, seful CNATDCU inainte de reorganizare, spun clar: plagiat de tipul copy-paste.

Intre institutiile profesionale de care aminteam si un obscur "expert" ORDA, aflat in dublu conflict de interese, Parchetul decide sa-l asculte pe acesta din urma.

Avea si o alta solutie? Da. Chiar daca legea arunca in ograda ORDA sarcina expertizei, procurorul avea posibilitatea sa ceara refacerea acesteia, sa ceara si expertiza independenta, sa puna in balanta si deciziile institutiilor profesionale. N-a facut-o, rezulta ca asculta de "instinctul" care i-a spus ca nu e bine sa te pui cu premierul si viitorul Procuror Sef, Tiberiu Nitu.

Planul politic

Este aproape evident ca a existat un troc intre Antonescu si Ponta, sefa ORDA, Adriana Dontu, fiind membru PNL si propusa de partenerii liberali din USL. A fost un schimb, spalarea plagiatului, contra retragerii cererii de eliminare a lui Sorin Rosca Stanescu din PNL. Cum nimic nu este intamplator in politica romaneasca, coincidenta celor doua evenimente nu are cum sa fie intamplatoare.

Solutia data de procurorul Mihaela Litvin arata consecintele trocului politic legat de numirea procurorilor sefi. Acceptarea lui de catre CSM si Presedintele Basescu isi arata roadele pentru Victor Ponta. Este primul succes in lupta pentru incalecarea justitiei, pentru controlul politic al parchetelor, ca sa avem, nu-i asa, "toata puterea, nu doar guvernarea".

Ramane sa citim toate aceste lucruri si in urmatorul raport MCV.

Ghinionul lui Victor Ponta este ca lucrurile nu se opresc aici. Nimeni nu crede, nici in Romania si nici in UE, ca adevarul spus de institutii aflate in subordinea si salarizarea premierului este mai "adevarat" comparativ cu deciziile institutiilor profesionale, ale expertilor romani si straini.

Din continuarea scandalului legat de plagiat, prin contestatii, actiuni in instante, inclusiv la cele europene, pierde toata lumea si in primul rand Victor Ponta, care s-a convins, sper, ca nu poate fi imun la criticile si opiniile specialistilor, cetatenilor, romani sau europeni.

Ce sa mai vorbim de respectul si increderea pe care ar fi trebuit sa se bucure in randul intelectualilor si ziaristilor corecti si verticali. Pe acestia i-a pierdut pentru totdeauna.

Pierde enorm si Romania, care este condusa de un premier "varza" in planul credibilitatii, cu consecinte negative, chiar nefaste, in relatiile, inclusiv economice, cu partenerii europeni.

Este surprinzator cum un om, Victor Ponta, altminteri inteligent, nu sesiseaza aceste aspecte. Sau, ca de atatea alte ori, cand e vorba de propria persoana nu mai esti suficient de inteligent.

Despre ce vrei sa scriem?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1682 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
25 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mosule....

...poate ai alta treaba! Ne-ai aratat ce poti la alegeri! Hai pa!

 

Articol excelent și la subiect

Domnule Vlaston aveți stima mea.Dar vă rog să inițiați un articol despre revolutia morala ,atat de necesară acestui popor.Aici este problema si fără această revolutie vom rămane o tară de prosti si misei unde furtul e la loc de cinste ,iar munca cinstită este pentru fraieri si foarte blamată.Cu respect .

Multumesc

pentru aprecieri

aricolele domnului Vlason jeneaza

o anume categorie de politicieni si de forumisti. Asta inseamna ca-si ating tinta. Din lipsa de contrargumente serioase acestia trec la insulte de doi bani. Este/trebuie sa fie mai degraba un compliment pentru domnul Vlaston.

Aparatorul hotilor

Doare tare, da?

Mos Vlaston!

Ai o problema psihica cu doctoratele? Te-ai inscris la doctorat si nu ai fost capabil? Nu ai fost acceptat?
Nici nu ma mir! Dupa cum scri esti un analfabet si un frustrat! Timpul consumat pentru citirea unor articole imbarligate ale tale, este un timp pierdut prosteste!
Mosule, dute si te culca sau bea o bere!

Sunt mai multi factori care afecteaza in exterioar,

Nu stiu cat afecteaza plagiatul premierului Ponta in exterior, dar stiu cum suntem priviti in Norvegia si e rau de tot, nu pentru premier, ci pentru tinerii romani absolventi de facultati care au fost nevoiti sa paraseasca Romania, iar azi sunt nevoiti sa renunte la cetatenia romana pentru a putea trai in mediul pregatirii lor profesionale si a nu identifica cu hotii, cu cersetorii, cu oamenii ambasadelor romane sau cu politicienii romani.Aceasta este tragedia natiei noastre romane.

 

Putine tari nu mai recunosc cetatenia multipla, foarte putine!

La pasaportul romanesc nu esti obligat sa renunti decat daca locuiesti intr-o tara care nu recunoaste cetatenii multiple si ai nevoie de permis de sedere/drept de munca permanent.
In afara dreptului la vot, lipsa cetateniei romane nu-ti aduce nici un prejudiciu. Daca vrei, roman ramai oricum.

"Libertatea plagiatului"...sa se inscrie in Constitutie....

O analiza facuta corect, ce planuri afecteaza...Plagiatorul influienteaza negativ sistemul de invatamant, este un model atat de toxic ptr. tanara generatie...Andreea Pora si Robert Turcescu chiar au propus sa se modifice Constitutia,sa acorde "libertatea plagiatului si copiatului"...libertatea copierii , furtului de idei....Cum sa mai invete tanara generatie...Este atata lipsa de bun simt al Plagiatorului....daca avea puterea de caracter sa recunoasca aceste plagiate, sa-si ceara scuze...poate miselia lui se mai ierta un mic...PLAGIATORUL nu realizeaza cat de mult loveste in oamenii de calitate, care au muncit ptr. un doctorat....

 

Mos Vaston parca e un disc de vinil zgariat!

O tine asa, danga-langa cu plagiatul, de parca de-aia nu-l ia pe roman somnul. Sa-si faca autocritica si sa stea ascuns dupa rusinea de la alegeri! Loserul de serviciu! Deja nu mai citesc ce scrie nici macar din curiozitate. Si la fel ca mine, nici ceilalti...

 

@Ianis. Ai dreptate, nu citi. Este complicat. Asculta manele!

Nu iti mai pierde timpul pe aici, prietenii te asteapta la o bere in spatele blocului...

Nu conteaza cine-ti spune adevarul

Zici tu !? Ce treaba au alegerile cu adevarul pe care-l vede si-un copil? Vrei tu sa fie ascuns, ca esti credincios de partid? Ce aperi tu, si cu ce se alege societatea? Ha!?

@Ianis

- nu alegerile sunt subiectu' articolului !

@nicu lada sau nicu jiguli

Doamne ce spirit de observatie ai!!!!Fenomenal!!!
Nu degeaba te-au instruit baietii de la secu!!!!

Un veci proverb romanesc descrie situatia si ofera solutia:

"Pestele de la cap se impute".
Orice pescar, chiar si unul atit de disperat ca lipoveanul liberal, scoate un cutitas si taie capul pestelui, inainte de a il pregati pentru consum.
In acest caz, taiatul organului poate avea forma unei motiuni de neincredere votata in parlament, dupa expunerea faptelor incriminante, chiar si fara un proces in toate formele.
In orice tara civilizata din Occident este suficient...
Banuiesc ca in Romanai, majoritate uslamista va face imposibila orice pedeapsa legata de premier.
Unde nu este democratie si justitie, nu va fi nici Schengen!

 

sunt de acord..

Dacă ești in RO nu ințeleg de ce nu cunoști fenomenul, dacă ești plecat demult nu ințeleg de ce nu incerci să ințelegi gravitatea problemei.

Zicala cu "peștele.." a rămas la stadiul de zicală și nu s-a aplicat niciodată niciunde corect ci a fost doar o sperietoare de ciori dacă nu o manevră manipulatoare de a scăpa de incomozi.. numai pană la incomozii proprii de care nu puteai sau nu voiai să scapi.

Mă obosesc analizele in general pentru că le ciocnesc de analizele mele și ies scantei dar sunt necesare pentru alimentarea creierului și cu altceva decat cu prea plinul analizelor personale. Oricum, imi place să scurtcircuitez vorbirea de discuții cu "ce e de făcut ?", expresia populară pentru soluție sau eficiență.

După compoziția formării mele aș "ingheța" subiectul la nivelul asta. Altfel ar trebui să seceri țara de la un capăt la altul și să dai jos din scaune tot - TOT - sau să distrugi milioane de tineri romani care au fost SILIȚI să procedeze astfel din nesimțirea și lăcomia sistemului educațional.

Nu poți face asta decat virtual, intr-un scheci, film comic sau de animație; nu poți pune țara pe butuci.

O mană de plagiatori (toți sunt plagiatori - pariu) cu ștaif și priză la mase iese in față și-și pune țărană in cap cum că au preluat (dus mai departe) un sistem comunist (toată lumea il poate injura acum) pe care l-au amestecat cu know-how capitalist și a ieșit o chestie care a degenerat. S-a știut că e degenerată dar aducea venituri imense și corupție generalizată dar....... să depășim momentul.

Țărana pe care și-o pun in cap insă, nu e numai autocritica ci noile standarde in educație.

Mesaj unitar, inteligent și inteligibil pentru Europa (lume) care, cred eu, n-a făcut mari opere de artă și știință ci cam tot așa.. că nu era o altă viziune.

Aici se ingheață subiectul și gata. Noua viziune contează, retragerea drepturilor contează, inlocuirea discretă a plagiatorilor cu scaune poleite..

Ponta a fost stanca pe care era felinarul; a arătat cam ce e imprejur și dedesubt, un produs al sistemului, scos in față de insuși sistemul care se credea infailibil.

Nu cred ca procurorii nu au competenta in judecarea unui plagiat

Dupa cum nu cred ca procurorii trebuie sa faca cursuri de specializare in abordarea unui plagiat.
Plagiatul este furt si se poate constata cu ochiul liber, este printre cele mai usoare cazuri si cu rezolvarea cea mai rapida. Complexitatea cazului de plagiat consta in atntrenarea atator persoane pe drumul spre Jilava: Pop, membrii CNE...

 

Romania se face inca o data de ras...

Ce poate fi o tara administrata de un hot? Un teritotiu de evitat...

 

Romania s-a facut intotdeauna de ras!

Cel putin in ultimii 60 de ani!

ipocrizieeee !!!!!!!!!!

numele tău e omenirea !.. sau invers.

Faptul de a copia zeci, sute de pagini "folosind ghilimele" nu este tot copiere ? Sau este operă originală și nu mi-am dat seama i o ?

evită-l romane,

evită-l cu totul, uită-l !

Cum spuneam.. taaaaaaare-aș vrea să-ți văd licența, să-ți admir realizările personale, inițiativele și voluntariatele de roman forumist - pentru Romania.

UE trebuie sa-l trateze ca atare pe cel care

Ajusteaza justitia dupa numarul de gauri date in cureaua care-i tine pantalonii.
Ce poate fi sistemul de justitie din Romania avand profesori ca Nastase?
Iata! Are PM ca Ponta.

 

Ponta nu este inteligent ci smecher!

Sper ca toate matrapaslacurile si "ingineriile"prin numiri de oamenii de gasca in posturi menite sa-l "spele"de plagiate pe Ponta,sa fie sanctionate de lege ca pure abuzuri de putere din partea premierului
si complicitate cu acesta ,din partea celor ce au incercat sa musamalizeze plagiatele!
In USA,asa ceva se numeste "conspiracy"!
Culmea este tupeul acestui individ care avand in carca doua plagiate dovedite,se arata intransigent cu cei ce copiazala bacalaureat!
Ce fel de caracter poate avea Ponta?
Mai mult,Ponta isi permite sa forteze reprezentarea Romaniei in forurile UE!
Cum se poate simti un astfel de "politician"stiind ca este privit cu dispret(evident mascat de politetea protocolera)de omologii sai din tari cu premieri civilizati si onorabili?
Ce rau a comis Romania sa fie compromisa de un astfel de "premier"?Teo

 

E un tupeist nesimtit, ignora acuzatiile!

Crezi ca traian basescu, securist cu acte si tata de parlamentar euroean,s-a simtit vreodata jenat de privirile scarbite ale altor sefi de stat?
Sau ca nastase si iliescu se simt jenati de marlaniile facute in ultimii 23 de ani?
Nu e nici o consiracy, nene, e securitatea romaneasca, e marlanie balcanica!

de ce nu comisie internationala?

Cei care au indoieli in legatura cu ORDA si Parchet, de ce nu organizeaza o comisie international de specialisti (cum a facut Universitatea Bucuresti), care sa analizeze cele doua lucrari.
Mcar sa dea peste nas penibililor de la ORDA.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor