Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Procurorii lui Tiberiu "Nupu" au pupat ghiulul

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 08:56
3297 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Procurorii lui Tiberiu "Nupu" au pupat ghiulul

Daca mai exista vreo urma de indoiala, acum e clar. Procurorii lui Tiberiu Nitu ("Nupu") au priceput incotro bate vantul si isi dirijeaza solutiile in functie de directia necesara.

In aceasta serie se inscrie, pentru a doua oara, respingerea plangerii formulate de Adrian Papahagi, Mihail Neamtu si Augustin Ofiteru impotriva rezolutiei prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul presupusului plagiat al prim-ministrului Victor Ponta.

Pentru orice cunoscator, chiar indepartat, al regulilor academice, plagiatul premierului Victor Ponta este vizibil si din avion.

Dar n-a fost nevoie. Cea mai indreptatita instanta, Senatul Universitatii Bucuresti a decis ca este plagiat, avand argumente raportul Comisiei de Etica a Universitatii, dar si decizia a trei cercetatori, doi externi, de la Universitatea Sorbona si Strassbourg.

Ca sa contrapui decizia unui astfel de for profesional, hotararii unui Consiliu National de Etica, aflat in subordinea ministrului Educatiei, deci a premierului, este cel putin dovada de rea credinta.

Expertul ORDA si cei doi procurori care au respins plangerea s-au facut de rasul lumii academice. Ba ca fonturile, numerotarea paragrafelor si paginilor sunt diferite, ba ca exista identitate de texte, insa partiala, nu totala!

Mai nou, ultimul NUP spune ca procurorul n-a gasit pe site-ul Universitatii din Bucuresti raportul expertilor, ca si cum nu-l putea cere in copie autentificata Universitatii care l-a emis. Iar raportul a fost tot timpul acolo, n-a plecat nicaieri.

Argumetatiile celor doi procurori si a expertului ORDA sunt facute in bataie de joc: nu ne pasa ce cred cititorii, noi am primit ordine si le executam!

Iata ce se spune in ultima decizie de respingere a contestatiei:

"In concluzie, doar identitatea de texte este neconcludenta ca obiectiv pentru stabilirea existentei unei incalcari, avand in vedere ca aceasta identitate se datoreaza uneori textelor oficiale de natura juridica si traducerilor lor oficiale sau reprezinta citate apartinand altor autori".

In afara de identitate de texte in peste 100 de pagini din 300, de ce mai este nevoie? Care texte de natura juridica? Sunt pagini copy-paste, fara mentionarea autorului. In alte 10 cazuri autorii au fost mentionati corect, ceea ce inlatura si ultima aparare a lui Victor Ponta, ca in 2002 erau alte reguli de citare.

Doar ca lucrurile nu se opresc aici. Exista in continuare cai de atac, la ICCJ si, mai grav, internationalizarea intregului caz.

Deja unul dintre autorii contestatiei are in studiu un nou posibil plagiat al lui Victor Ponta, din doi juristi francezi, care, daca se va dovedi real, va aduce cazul in atentia presei europene, a lumii universitare din Franta si Academiei Franceze.

Ignorand exemplul a trei-patru demnitari europeni, care, prinsi cu mata in sac, au decis sa demisioneze si astfel sa inchida scandalul, Victor Ponta o tine la infinit ca nu-i vinovat si da sfaturi elevilor aflati in examenul de Bacalaureat sa nu copieze. Cu ce autoritate morala?

Victor Ponta a incasat bani frumosi din bugetul de stat in baza doctoratului plagiat, a obtinut titlul de conferentiar universitar, este simbolul puterii in Romania, ceea ce usor se poate califica fals si uz de fals pentru obtinere de foloase necuvenite.

Victor Ponta este exponentul unei puteri corupte pana in maduva oaselor, iar elevii fac si ei la Bacalaureat ce-a facut "simbolul" tarii. Nici nu-i poti acuza de lipsa de discernamant, daca la un asemenea nivel, premierul nu pateste nimic, e protejat de procurorii care au pupat ghiulul jupanului.

Am o mare stima pentru o parte dintre magistrati, pe care i-am asemuit cu anticorpii unui organism bolnav, singurii in stare sa-l salveze.

In acest caz, insa, bataia de joc in care cei doi procurori si-au formulat argumentatia demonstreaza ca sunt de partea cealalta a baricadei, de partea hotilor, plagiatorilor si coruptilor.

Este posibil ca peste ani, candva, sa puna capul in pamant de rusinea acestor decizii. Va fi prea tarziu.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#Ponta plagiat NUP, #Parchet Ponta plagiat , #plagiat