Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Victor Ponta, fara onoare, fara rusine. Cat pierde USL

Sambata, 21 Iulie 2012, ora 15:56
7863 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Victor Ponta, fara onoare, fara rusine. Cat pierde USL

In sfarsit, s-a consumat, probabil, ultimul episod al trilogiei comisiilor de etica care au studiat plagiatul lui Victor Ponta.

Scor 2-1. Si asta in conditiile in care exista mari semne de intrebare asupra componentei si modului de lucru a Consiliului National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei. Despre care chiar Victor Ponta spunea, in cazul Mang, cand a apelat la Academia Romana, ca nu este normal sa-si ancheteze seful, pentru ca nu va fi impartial. Si n-a fost, in cazul sefului sefului, premierul Romaniei.

La acest Consiliu National de Etica totul pare cusut cu ata alba. Demolat cu o luna in urma si populat cu oameni de-ai "nostri", garantati Andronescu, Consiliul a ramas fara sef, pentru ca presedintele Teodor Petrescu si un membru, Romita Iucu, au demisionat instant, cand au auzit ce li se cere.

Din 11 negri mititei au ramas... opt, se pare ca a mai demisionat unul (sau mai multi?) membri. Cert este ca nu se stie, prin semnatura, care dintre membri Consiliului si-au asumat decizia de albire a lui Victor Ponta, cine a format comisia tehnica (se stie doar de prof. Mateut, avocatul familiei Nastase, aflat in flagrant conflict de interese), daca s-a lucrat in cvorum, pana la urma ce valabilitate are decizia si de cine este asumata.

De cealalta parte, doua comisii (CNATDCU si Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti), formate din profesori si academicieni, inclusiv presedintele Academiei, Ionel Haiduc, cu o recunoastere stiintifica internationala de necontestat (prof. Marius Andruh, fost presedinte al CNATDCU, un exemplu), toti cu nume si prenume, veniti in fata presei si punand, in unanimitate, concluzia: Victor Ponta a plagiat primitiv si grosolan, copy-paste.

Pana si Razvan Theodorescu, academician si membru de frunte al PSD declara ca e o prostie sa sustii ca in 2003 nu existau norme clare de citare si de alcatuire a unei lucrari stiintifice, exact temeiul pe care se bazeaza decizia Consiliului National de Etica.

Pe cine credem atunci, indiferent ce spun chichite legislative? Pentru orice om onest, raspunsul e clar si usor de dat.

Cum reactioneaza Victor Ponta, inclusiv la valul de proteste internationale?

In loc sa demisioneze, cum au facut alti demnitari europeni, Victor Ponta, fara onoare si fara rusine, acuza atacuri politice. Are o marota. Ce nu-i convine, pac, atac politic. Care reactie, crede domnia sa, il vindeca de toate pacatele. Un fel de piramidon universal.

Dupa urecheala luata saptamana trecuta de la Barroso, dupa episodul ministrului de externe al Marii Britanii, care l-a chemat la aeroportul Otopeni sa-i spuna sa-si bage mintile in cap, sa lase pustismele, daca vrea sa fie tratat ca lider de catre colegii europeni, Victor Ponta s-a trezit cu o noua pleasca, de rasunet mondial: plagiatul constatat si de Comisia Universitatii Bucuresti.

Ce crede Victor Ponta. Ca la referendumul din 29 iulie, scorul impotriva presedintelui Basescu va fi imens, il va contabiliza pentru sine, il va spala de toate acuzele si pacatele, il va albi, va renaste calare pe un cal alb iesind din padurea adormita si cu lacuri albastre. Adica un erou national.

Chestie de grandomanie, daca nu chiar de paranoia. Problema USL este ca si acest ultim episod, pe langa cele cu Merkel si Barroso, diminueaza pe zi ce trece sansele de a castiga la referendum. Unde prezenta a jumatate din electorat este sine qua non. Ori tocmai aici incepe sa scartaie planul.

Electorii cu convingeri de dreapta au anunta deja ca nu vor participa la referendum, pentru ca nu vor sa legitimeze prin prezenta lor o procedura ilegala. Ilegala pentru ca nu exista "abateri grave de la prevederile Constitutiei" ale presedintelui Basescu, pentru ca masurile legislative luate de catre actuala putere au incalcat grav Constitutia si cutumele europene, daca au fost necesare cele 11 porunci ale lui Barroso pentru remedierea situatiei.

Si nu gasesc normal sa se creeze precedentul ca la orice schimbare de majoritate parlamentara sa fie suspendat presedintele, cu tot balamucul care apare si care afecteaza credibilitatea si, mai grav, posibilitatile de finantare ale Romaniei, in contextul gravei crize economice mondiale.

Raman cei nehotarati, sau inclinati sa voteze pentru demiterea presedintelui Basescu. Pentru acestia, tot spectacolul grotesc al scenei politice, cu decapitari peste noapte, cu grajdanizarea institutiilor statului, pentru a servi interesele grupului aflat la putere, cu blocarea CCR, a Avocatului Poporului, a Monitorului Oficial, sunt tot atatea argumente sa stea acasa, sa-si vada de ale lor, pentru ca nici actualii guvernanti nu sunt mai breji.

Asa incat, datorita si ultimei bombe, a plagiatului lui Victor Ponta si a lipsei sale de onoare si rusine, sansele de validare a referendumului scad dramatic, de la o zi la alta.

Mai sunt oameni inteligenti in USL, care inteleg aceste lucruri? Daca sunt, dar tac de frica lui Ponta si Antonescu, isi merita soarta, inca patru ani de opozitie.

La o tot mai probabila invalidare a referendumului, cu Antonescu plecat din viata politica, cum a promis, cu Ponta compromis total in ochii elitei intelectuale, a lumii academice, a presei romanesti si straine, a clasei politice europene, ce se va alege din USL?

Praful.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...