Irish Times: Ministrii plagiatori alimenteaza dispretul fata de politicienii romani

Joi, 28 Iunie 2012, ora 10:38
4749 citiri
Irish Times: Ministrii plagiatori alimenteaza dispretul fata de politicienii romani

Scandalurile de plagiat din randul oficialilor guvernamentali romani si telenovela Adrian Nastase au ajuns subiect distinct intr-una dintre cele mai serioase publicatii irlandeze, The Irish Times.

"Scandalurile de plagiat la cele mai inalte niveluri au scos in evidenta un sistem educational dominat de coruptie", scrie Daniel McLaughlin, in editia de joi a The Irish Times.

Autorul reaminteste cazul Corinei Dumitrescu, "care a mintit in CV-ul propriu", al lui Ioan Mang, "care parea o alegere sigura, pana cand mediile academice din Israel, Japonia si Taiwan l-au acuzat ca a copiat diverse lucrari din aceste tari" si, desigur, cel al premierului Victor Ponta.

"Ponta i-a acuzat pe Basescu si pe aliatii lui ca vor sa-i manjeasca numele lui Mang; acelasi lucru l-a zis si cand a fost acuzat de respectata revista Nature ca si-a copiat mai mult de jumatate din teza de doctorat.

Scandalurile au aratat lumii ceea ce romanii deja stiau despre un sistem educational ciuruit de coruptie si incompetenta. Acestea au aprofundat cinismul cu care romanii se raporteaza la politicienii lor", mai scrie The Irish Times.

Jurnalistul irlandez nu a scapat din vedere nici recentele evenimente care l-au avut in centru pe fostul premier Adrian Nastase.

"Pentru cativa, o licarire de speranta s-a manifestat saptamana trecuta, cand Curtea Suprema a decis sa-l trimita la inchisoare pe fostul premier Adrian Nastase. Acesta este cea mai importanta piesa pe care eforturile ezitante in lupta impotriva coruptiei au reusit sa o prinda in lat".

Daniel McLaughlin mentioneaza si tentativa de sinucidere a fostului premier, "care a fost transportat de acasa pe o targa, constient si la fel de ferches ca intotdeauna, avand un fular cu model in patratele in jurul gatului".

"Dupa ce Ponta si-a vizitat mentorul la spital, a spus: 'Nastase arata groaznic... Ma intreb daca Basescu este fericit acum'.

In timp ce multi dintre romani se intrebau cum Nastase, un vanator pasionat, a reusit sa se impuste atat de superficial, avocatii lui incercau sa intarzie incarcerarea fostului premier".

Jurnalistul irlandez a povestit apoi cum s-a reusit transferul lui Nastase la inchisoare, abia dupa ce procurorii s-au apucat sa cerceteze "trei politisti si un doctor pentru ca l-ar fi ajutat pe politician sa scape de puscarie". El a constatat ca medicul care l-a tratat pe fostul premier in spital este un fost senator al partidului lui Nastase.

Din punct de vedere politic, The Irish Times este considerat a fi de orientare liberala si progresista.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...