Liiceanu si Plesu scriu Europei despre plagiatul lui Ponta

Luni, 09 Iulie 2012, ora 15:03
13305 citiri
Liiceanu si Plesu scriu Europei despre plagiatul lui Ponta

Nume sonore ale culturii romanesti au semnat o scrisoare deschisa adresata tuturor sefilor de guverne din tarile membre ale Uniunii Europene in care se atrage atentia asupra acuzatiilor de plagiat aduse premierului Victor Ponta.

Printre semnatarii scrisorii, publicata de Adevarul, se numara Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Andrei Serban, Magda Carneci sau Eugen Negrici.

"Va adresam scrisoarea de fata in numele opiniei publice din Romania, indeobste a activistilor civici, oameni de cultura si membri ai mediului academic. Am aflat cu indescriptibila indignare, din media occidentala, de acuzatiile de plagiat la adresa primului ministru al Romaniei, dl. Victor Ponta.

Probele prezentate de revistaNature si preluate, intre altele, de publicatii precumFrankfurter Allgemeine Zeitung, Washington Post, Le Figaro, Le Monde, El Mundo, Kurier etc, si de canale de televiziune precum CBS News si ABC News sunt zdrobitoare si reprezinta pentru noi un motiv de ingrijorare.

In joc nu e doar reputatia unui politician, ci a unei intregi comunitati nationale. Ne desolidarizam cu fermitate de gestul domnului Ponta, care reprezinta o pata rusinoasa pe obrazul Romaniei", arata semnatarii.

Oamenii de cultura romani se arata ingrijorati de tentativele mass-media si ale oficialitatilor de a minimaliza cazul de plagiat al premierului.

"Se incearca cu disperare minimalizarea acestei intamplari nefericite. Metodele diversioniste sunt cele clasice: in urma cu cateva saptamani, ministrul interimar al Educatiei a dispus schimbarea in totalitate a comisiei de etica, cea care da verdicte in cazurile de plagiat. Vechii membri, personalitati respectate ale mediului academic romanesc, au fost inlocuiti cu persoane obediente, unele dintre ele avand chiar functii de conducere in partidul condus de dl. Ponta.

Mai mult - un fapt fara precedent -, o comisie ministeriala care dezbatea cazul plagiatului d-lui Ponta a fost dizolvata chiar in timp ce isi desfasura lucrarile! In aceste conditii, e previzibil la ce concluzii ne putem astepta din partea oficialitatii in privinta plagiatului d-lui Ponta.

Totodata, prin posturile de televiziune pe care le controleaza (Antena 1, Antena 3, Romania TV), s-a declansat o ampla campanie de minimalizare si decredibilizare a acestui caz despre care editorul prestigioasei publicatii Nature afirma textual: 'Nu avem niciun dubiu asupra plagiatului in teza de doctorat a lui Victor Ponta. Plagiatul a fost confirmat de mai multi experti.'

Activisti de partid fara cea mai mica calificare academica sunt trimisi la posturile de televiziune invocate, inclusiv la televiziunea publica, pentru a crea confuzie si a trimite in ridicol o chestiune atat de serioasa", precizeaza semnatarii scrisorii.

De asemenea, autorii protestului solicita liderilor europeni sa se solidarizeze cu ei in gestul de a cere demisia lui Victor Ponta.

"Ca persoane profund atasate valorilor europene, va adresam acest mesaj de ingrijorare. Stim ca si alte tari europene, Ungaria si Germania, au trecut de curand prin triste experiente asemanatoare. Ca membri mai noi ai Uniunii Europene, va solicitam sa va solidarizati cu gestul nostru prin care cerem ca si in Romania gesturile de onoare - cum ar fi demisia domnului premier Ponta - sa devina gesturi firesti.

Dorim ca regulile fundamentale ale civilizatiei europene sa fie si regulile noastre. Nu vrem sa mai traim intr-o tara unde politicieni corupti, demagogi si autoritari sa ne decida destinul prin masuri ce incalca in mod revoltator si repetat legile", concluzioneaza oamenii de cultura romani.

Citeste si:
George Simion, nou scandal la dezbaterea legii offshore din comisii: „Tu, de la OMV, ieși afară!”
George Simion, nou scandal la dezbaterea legii offshore din comisii: „Tu, de la OMV, ieși afară!”
Reprezentanţii AUR au făcut scandal, marţi, 17 mai, în şedinţa comisiilor reunite de buget şi energie din Camera Deputaţilor, unde se dezbătea legea offshore, aceştia cerându-le...
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Ciucă privind propunerea PSD de impozitare progresivă SURSE
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Ciucă privind propunerea PSD de impozitare progresivă SURSE
Liderul PSD Marcel Ciolacu se întâlnește marți, 17 mai, de la ora 15.00, la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ciucă. Însoţit de ministrul de Finanţe, preşedintele PSD vrea să îi...