Liiceanu si Plesu scriu Europei despre plagiatul lui Ponta

Luni, 09 Iulie 2012, ora 15:03
13182 citiri
Liiceanu si Plesu scriu Europei despre plagiatul lui Ponta

Nume sonore ale culturii romanesti au semnat o scrisoare deschisa adresata tuturor sefilor de guverne din tarile membre ale Uniunii Europene in care se atrage atentia asupra acuzatiilor de plagiat aduse premierului Victor Ponta.

Printre semnatarii scrisorii, publicata de Adevarul, se numara Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Andrei Serban, Magda Carneci sau Eugen Negrici.

"Va adresam scrisoarea de fata in numele opiniei publice din Romania, indeobste a activistilor civici, oameni de cultura si membri ai mediului academic. Am aflat cu indescriptibila indignare, din media occidentala, de acuzatiile de plagiat la adresa primului ministru al Romaniei, dl. Victor Ponta.

Probele prezentate de revistaNature si preluate, intre altele, de publicatii precumFrankfurter Allgemeine Zeitung, Washington Post, Le Figaro, Le Monde, El Mundo, Kurier etc, si de canale de televiziune precum CBS News si ABC News sunt zdrobitoare si reprezinta pentru noi un motiv de ingrijorare.

In joc nu e doar reputatia unui politician, ci a unei intregi comunitati nationale. Ne desolidarizam cu fermitate de gestul domnului Ponta, care reprezinta o pata rusinoasa pe obrazul Romaniei", arata semnatarii.

Oamenii de cultura romani se arata ingrijorati de tentativele mass-media si ale oficialitatilor de a minimaliza cazul de plagiat al premierului.

"Se incearca cu disperare minimalizarea acestei intamplari nefericite. Metodele diversioniste sunt cele clasice: in urma cu cateva saptamani, ministrul interimar al Educatiei a dispus schimbarea in totalitate a comisiei de etica, cea care da verdicte in cazurile de plagiat. Vechii membri, personalitati respectate ale mediului academic romanesc, au fost inlocuiti cu persoane obediente, unele dintre ele avand chiar functii de conducere in partidul condus de dl. Ponta.

Mai mult - un fapt fara precedent -, o comisie ministeriala care dezbatea cazul plagiatului d-lui Ponta a fost dizolvata chiar in timp ce isi desfasura lucrarile! In aceste conditii, e previzibil la ce concluzii ne putem astepta din partea oficialitatii in privinta plagiatului d-lui Ponta.

Totodata, prin posturile de televiziune pe care le controleaza (Antena 1, Antena 3, Romania TV), s-a declansat o ampla campanie de minimalizare si decredibilizare a acestui caz despre care editorul prestigioasei publicatii Nature afirma textual: 'Nu avem niciun dubiu asupra plagiatului in teza de doctorat a lui Victor Ponta. Plagiatul a fost confirmat de mai multi experti.'

Activisti de partid fara cea mai mica calificare academica sunt trimisi la posturile de televiziune invocate, inclusiv la televiziunea publica, pentru a crea confuzie si a trimite in ridicol o chestiune atat de serioasa", precizeaza semnatarii scrisorii.

De asemenea, autorii protestului solicita liderilor europeni sa se solidarizeze cu ei in gestul de a cere demisia lui Victor Ponta.

"Ca persoane profund atasate valorilor europene, va adresam acest mesaj de ingrijorare. Stim ca si alte tari europene, Ungaria si Germania, au trecut de curand prin triste experiente asemanatoare. Ca membri mai noi ai Uniunii Europene, va solicitam sa va solidarizati cu gestul nostru prin care cerem ca si in Romania gesturile de onoare - cum ar fi demisia domnului premier Ponta - sa devina gesturi firesti.

Dorim ca regulile fundamentale ale civilizatiei europene sa fie si regulile noastre. Nu vrem sa mai traim intr-o tara unde politicieni corupti, demagogi si autoritari sa ne decida destinul prin masuri ce incalca in mod revoltator si repetat legile", concluzioneaza oamenii de cultura romani.

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...