M.J.Marinescu: Premierul Ponta arata dispret fata de tara, fata de romani

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 07:26
6580 citiri
M.J.Marinescu: Premierul Ponta arata dispret fata de tara, fata de romani
Foto:caleaeuropeana.ro

Europarlamentarul roman Marian Jean Marinescu (PDL) confirma faptul ca grupul PPE va cere luni punerea pe agenda a unei dezbateri privind nerespectarea democratiei in Romania de catre Guvernul Ponta. In opinia sa, comportamentul premierului arata dispret fata de imaginea tarii sale.

"Cred ca s-a cerut deja astazi, daca nu, se va cere sa se introduca pe agenda si probabil se va discuta luni, la ora 17.00, atunci cand se discuta agenda pentru toata saptamana, daca va avea loc aceasta dezbatere si apoi cand. Trebuie sa se voteze", a explicat europarlamentarul pentru Ziare.com, precizand ca dezbaterea nu este generata doar de ignorarea de catre Victor Ponta a deciziei data miercuri de Curtea Constitutionala, fapt ce "risca sa ne duca catre o nerespectare a democratiei".

Marian Jean Marinescu a facut referire si la acuzatiile de plagiat cu care se confrunta premierul Ponta si care au facut inconjurul lumii afectand serios imaginea Romaniei.

"Nu e vorba numai despre aceasta premiera, de a nu se tine cont de decizia Curtii Constitutionale, e vorba despre un mod de a te comporta. Atunci cand esti o persoana privata, pana la urma poti sa faci ce vrei, asa cum ai fost educat, asa cum crezi tu ca trebuie sa te porti. In momentul in care devii persoana publica si mai ales in momentul in care esti in fruntea unui guvern si esti parte din imaginea unei tari, o foarte mare parte, trebuie sa ai grija cum te porti.

Nu poti sa te duci sa reprezinti Romania avand in spate, sa spunem deocamdata, acuzatii de plagiat (dar oricine vede ca lucrurile sunt foarte clare in aceasta privinta) si, in plus, o decizie a Curtii Constitutionale ca nu tu reprezinti Romania, ci o alta persoana din conducerea statului.

Mi se pare ca arata un dispret fata de tara, fata de romani, chiar si pentru ce inseamna a fi om politic. Aceasta este parerea mea, nu ca politician, ca om, ca cetatean", a mai declarat Marian Jean Marinescu.

Basescu: Ponta nu are mandat pentru reprezentarea Romaniei la Bruxelles

Acesta a refuzat sa comenteze acuzele lansate de premierul Ponta si ministrul Justitiei, Titus Corlatean, la adresa magistratilor Curtii Constitutionale. "Nu comentez aceste declaratii, sunt convins ca le vor aprecia asa cum trebuie romanii", a punctat el.

Ponta nu respecta decizia CCR: Maine merg la Bruxelles (Video)

Cu toate acestea, europarlamentarul roman a avertizat ca aceste "derapaje de la democratie", cum le-a numit presedintele Traian Basescu, sunt urmarite cu atentie de la Bruxelles si s-ar putea sa fie mentionate in raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

"Acesta este marele pericol. Pe langa imaginea pe care o creeaza Romania in acest moment la institutiile europene, pentru ca oricat ar vrea unii dintre noi sa ne raportam numai la interior, nu se mai poate - Romania este membra a Uniunii Europene, deci pe langa imaginea extrem de negativa creata in acest moment, cu diversele episoade din ultima perioada, mai apare si acest lucru, raportul de tara pe justitie.

Este periculos ce s-ar putea intampla, pentru ca astfel de lucruri nu raman neobservate si netaxate. Sunt absolut convins ca vor fi mentionate in raport. Si stiti ca avem o tinta cu un termen foarte scurt, pe langa tinta principala de a inceta acest mecanism, tinta pe termen foarte scurt este intrarea in spatiul Schengen. Olanda a anuntat foarte clar ca, daca nu sunt doua rapoarte pozitive, nu isi va da acordul", a reamintit Marian Jean Marinescu, adaugand insa ca nu putem aprecia deocamdata cat de mult vor conta pentru raportorii europeni aceste "elemente negative" fata de toate progresele facute pana in luna mai, cand a fost instalat Guvernul Ponta.

Daul: Este pusa in joc nu doar credibilitatea Romaniei, ci credibilitatea Uniunii Europene

Seful grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, a remis joi presei un comunicat in care exprima ingrijorarea popularilor europeni fata de nerespectarea regulilor democratiei in Romania.

"Sunt profund ingrijorat de nerespectarea statului de drept in Romania. Am fost extrem de neplacut surprins sa aflu ca Victor Ponta a ignorat decizia Curtii Constitutionale cu privire la reprezentarea Romaniei la Consiliul European. In plus, nefiind multumit de aceasta decizie, a mers mai departe, trecand Monitorul Oficial, care ar fi trebuit sa publice decizia respectiva in scopul intrarii acesteia in vigoare, sub autoritatea Guvernului.

Aceste practici ma fac sa ma intreb daca nu cumva democratia din Romania este grav amenintata. Voi cere o dezbatere in Parlamentul European pe acest subiect", se precizeaza intr-un comunicat remis presei si citate de Newsin.

Mai mult, Joseph Daul i-a transmis si un mesaj premierului roman Victor Ponta: "nimeni nu este mai presus de lege".

"Legile sunt create pentru a fi respectate, nu comentate sau modificate atunci cand acestea nu servesc interesul primului-ministru. Fac apel la primul ministru sa respecte poporul roman si institutiile sale. Reamintesc, de asemenea, ca, in conformitate cu standardele europene si jurisprudenta clar stabilita, premierul roman nu poate conduce un guvern al unei tari a Uniunii Europene in cazul in care a comis o frauda in obtinerea gradului sau universitar.

Aceasta chestiune trebuie sa fie clarificata cat mai curand posibil, deoarece nu este pusa in joc doar credibilitatea unui stat membru, ci credibilitatea Uniunii Europene ca intreg. Sper ca nu se va schimba o lege sau recurge la amenintarea oficialilor comisiei de ancheta, in scopul acoperirii presupusei fraude", mai transmite liderul PPE.

Plagiatul lui Ponta: Decanul Facultatii de Drept, Flavius Baias, a demisionat

Acuzatiile de plagiat care i se aduc premierului Victor Ponta sunt verificate atat de Universitatea Bucuresti, cat si de Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) si Consiliul National de Etica, acesta din urma fiind singurul in masura sa dea un verdict de plagiat, in conformitate cu Legea Educatiei.

Tot potrivit legii, singura institutie in masura sa ii retraga titlul de doctor lui Victor Ponta este Ministerul Educatiei.

Ponta, pentru El Pais: Daca se dovedeste ca am plagiat, demisionez

Intr-un interviu publicat joi in editia electronica a cotidianului spaniol El Pais, premierul Ponta s-a aratat gata sa isi "asume responsabilitatea" daca va fi declarat oficial vinovat de plagiat.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Marian Jean Marinescu Ponta, #dezbatere Parlamentul European Ponta, #Ponta plagiat Parlamentul European , #plagiat