Ministerul Educatiei analizeaza in sfarsit doctoratele suspecte de plagiat: In cat timp va da verdictele (Video)

Luni, 09 Mai 2016, ora 23:05
5713 citiri
Ministerul Educatiei analizeaza in sfarsit doctoratele suspecte de plagiat: In cat timp va da verdictele (Video)
Foto: Arhiva Facebook/Adrian Curaj

Ministerul Educatiei a demarat procedura de analiza a tezelor de doctorat unde au existat sesizari privind suspiciuni de plagiat, cum ar fi in cazurile lui Victor Ponta, Gabriel Oprea si Petre Toba, iar in maximum 45 de zile, acestia ar putea ramane fara titlul de doctor.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei, a confirmat pentru Mediafax ca ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a solicitat, luni, la CNATDCU initierea demersurilor necesare pentru analiza si solutionarea distincta a cazurilor sesizate in 15 martie la UEFISCDI privind suspiciunile de plagiat in cazul mai multor fosti si actuali demnitari si persoane publice, printre care Victor Ponta, Gabriel Oprea si Petre Toba.

Este vorba de o sesizare facuta de patru cercetatori romani care lucreaza in strainatate, dr. Cristian Dogaru de la University Campus Suffolk din Marea Britanie, dr. Lucian Ancu de la Universitatea din Geneva, Elvetia, profesorul Horia Cornean de la Universitatea Aalborg din Danemarca si profesorul Vladimir Tismaneanu de la Universitatea din Maryland, SUA.

"In egala masura, am trimis universitatilor la care persoanele in cauza si-au sustinut tezele de doctorat sa trimita la CNATDCU copii ale tezelor, pentru analiza in comisiile de specialitate. Totodata, am solicitat, potrivit Regulamentului de organizare si functionare CNATDCU, ca in termenul prevazut, sa se pronunte asupra sesizarilor", a explicat Amarandei.

Purtatorul de cuvant a mai precizat ca demersul vine la o luna dupa solicitarea indreptata de catre Ministerul Educatiei initiatorilor sesizarii, de a furniza informatii suplimentare, potrivit Regulamentului de organizare al CNATDCU, solicitare care nu a primit raspuns.

"In 7 aprilie, au fost solicitate celor trei persoane care au facut sesizarea comuna, o serie de completari, la care nu am primit insa raspuns. In consecinta, am solicitat la CNATDCU demararea procedurii de analiza, pentru fiecare caz in parte", a mai spus Amarandei.

Cine e pe lista neagra

Sesizarea ii vizeaza pe fostul premier Victor Ponta; fostul vicepremier si ministru de Interne, Gabriel Oprea; primarul suspendat al Sectorului 2 din Bucuresti, Neculai Ontanu; prim-adjunct al Procurorului General al Romaniei, Bogdan Licu; avocatul Loredana Radu, fost aparator al lui Victor Ponta, in prezent cercetata pentru coruptie; fosta secretara a lui Gabriel Oprea, Adela Popescu; fostul ministru al Apararii si senator si deputat de Mehedinti, Mihai Stanisoara; fost adjunct al sefului Inspectoratului General al Politiei Romane, chestorul-sef Dumitru Parvu si actualul ministru de Interne, Petre Toba.

De asemenea, Ministerul Educatiei a solicitat Bibliotecii Nationale, sa puna la dispozitia CNADCU copii ale tezelor de doctorat vizate si, acolo unde acestea nu pot fi furnizate, solicitarea s-a indreptat catre universitati. Este vorba de Universitatea din Bucuresti, Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul", Academia de Politie "Al. I Cuza" si la Universitatea Nationala de Aparare "Carol I", care au primit solicitari in acest sens.

Nu in ultimul rand, Ministerul va pune la dispozitia CNATDCU dosarele de sustinere a tezei pentru fiecare persoana in parte.

In paralel cu analiza universitatilor, comisiile de analiza CNATDCU isi vor formula punctele de vedere proprii, care pot fi verdict de plagiat. Odata stabilit de CNATDCU ca este vorba de o teza de doctorat plagiata, reprezentantii institutiei vor inainta ministrului Educatiei decizia de retragere a titlului de doctor, iar ministrul va trebui sa o semneze. Toata procedura aceasta va avea un final in maximum 45 de zile.

Citește și:
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu a făcut vineri, 30 septembrie, precizări în legătură cu decizia sa de a demisiona din funcția de ministru al Educației. Cîmpeanu susține că prin decizia sa a vrut...
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și MAE au transmis vineri, 30 septembrie, că România nu va recunoaște referendumurile de anexare organizate de Rusia în cele patru...
Comentarii