Mircea Kivu, despre plagiatul lui Ponta si parlamentarii-doctori: Prostu' daca nu-i fudul...

Marti, 03 Iulie 2012, ora 07:31
12429 citiri
Mircea Kivu, despre plagiatul lui Ponta si parlamentarii-doctori: Prostu' daca nu-i fudul...
Foto: Arhiva

Victor Ponta nu spune adevarul atunci cand sustine ca titlul de doctor nu ii aduce niciun beneficiu, iar declaratiile sale de avere confirma asta.

Cel mai suspect, insa, in toata povestea cu acuzatiile de plagiat, este faptul ca intr-o luna de zile Ministerul Educatiei nu a reusit sa obtina un verdict final in cazul premierului, subliniaza sociologul Mircea Kivu.

"Nu tin la acest titlu. Nu am boala titlurilor. Titlul de doctor nu-mi aduce niciun beneficiu. Nu predau la facultate, nu primesc un leu in plus. Daca e o problema, nu tin foarte mult", declara Victor Ponta pe 19 iunie, adaugand ironic ca este gata sa "demisioneze" din "functia" de doctor, adica sa renunte la titlu.

"Eu nu ma voi folosi de titlul de doctor(...)Nu am facut caz de titlul meu, nu il voi folosi in niciun fel, nici nu renunt la el, pentru ca am muncit la el", a revenit Victor Ponta asupra deciziei sale duminica, 1 iulie.

Ce a uitat sa spuna Victor Ponta, dar ne spune CV-ul sau, este ca in perioada 2002-2007 a detinut functia de lector in cadrul Departamentului de Drept Penal al Universitatii Romano-Americane, iar din 2007 a ocupat postul de conferentiar in cadrul aceleiasi facultati particulare.

In aceasta calitate, Victor Ponta a castigat diverse sume de bani: 25.850 de lei conform declaratiei de avere semnate pe 15.12.2008, 36.975 de lei in anul urmator, suma ce apare in declaratia din 19.01.2009, sau 47.791 de lei, suma ce apare in declaratia datata 23.03.2010.

Conform art 55, alin.2 din Statutul personalului didactic, Victor Ponta nu ar fi putut ocupa si nu va putea ocupa nici de aici incolo postul de conferentiar universitar fara a avea titlul de doctor, lucru confirmat si de sociologul Mircea Kivu, profesor asociat la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Sociologie.

"Maxim, poti sa fii lector si numai daca esti inscris la doctorat. Fara sa ai doctorat, poti sa fii numai o perioada limitata", a precizat acesta pentru Ziare.com.

Intrebat cum comenteaza intregul scandal de plagiat in care este implicat premierul, Mircea Kivu apreciaza ca fiind "destul de ciudate" toate interventiile facute de ministrul interimar al Educatiei Liviu Pop in acest caz.

"Mie, cel mai ciudat lucru mi se pare ca a trecut deja o luna de cand a inceput discutia si Ministerul Educatiei nu a facut in asa fel incat o comisie abilitata sa judece cazul respectiv.

Eu nu cunosc detaliile, e complicat, sunt tot felul de povesti cu un ordin in care se scrie ca se aplica de la o anumita data, iar in continutul lui scrie ca se aplica indiferent de data...Nu stiu, sunt chichite la care nu ma pricep, deci nu mi-e clar daca CNATDCU era sau nu abilitata sa judece acest caz. Dar repet, ce mi se pare ciudat este ca intr-o luna de zile Ministerul nu a facut in asa fel incat sesizarea sa ajunga la o comisie indrituita sa judece, sa dea un verdict si scandalul sa se incheie, intr-un fel sau altul", a adaugat Mircea Kivu.

In opinia sa, asa se explica in buna masura si suspiciunile care planeaza asupra lui Liviu Pop cum ca ar fi incercat sa amane un deznodamant posibil nefericit pentru premierul Ponta.

"Si, apoi, sigur ca intervin si coincidentele astea cel putin ciudate, cu preluarea Monitorului Oficial de catre Guvern, apoi desfiintarea CNATDCU in timpul sedintei in care se discuta cazul...Toate acestea sunt ciudate", a intarit acesta.

Ponta a plagiat - Consiliul de Atestare propune retragerea titlului de doctor

Intrebat daca este de acord cu acuzatiile aduse membrilor Consiliului National de Atestare de catre liderii USL, potrivit carora academicienii si cercetatorii care au decis vineri, in unanimitate, ca teza de doctorat a lui Victor Ponta contine 85 de pagini de tip copy-paste, sunt "politruci" "manipulati politic", Mircea Kivu a respins aceasta idee.

"Sigur ca nu. Oricum, sunt oameni care au drept cariera principala cercetarea sau invatamantul universitar, nu sunt ca Victor Ponta, care are ca activitate secundara pe cea de conferentiar. Asta e viata lor si genul asta de oameni nu isi risca cariera implicandu-se intr-o astfel de aventura politica", a declarat el.

In calitate de sociolog, Mircea Kivu a explicat cum este de asteptat sa reactioneze cetatenii la tot ceea ce vad ca se intampla in acest scandal de plagiat.

"Nu am vazut inca sondaje, dar, ca de obicei, fiecare percepe in felul lui. Sustinatorii USL probabil ca percep toata povestea asta ca un atac al presedintelui sau al PDL-ului impotriva noului Guvern. Sustinatorii presedintelui il percep ca o dovada a incapacitatii USL de a promova niste oameni valabili care sa ocupe functiile guvernamentale. Problema este cu ceilalti, care nu sunt nici una, nici alta", a comentat Mircea Kivu.

Ce inteleg acestia din urma? "Ca pentru toata clasa politica, despre care se stia pana acum ca e ineficienta, corupta si asa mai departe, acum mai apare o alta eticheta, conform proverbului 'Prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul', adica se mai si impopotoneaza cu titluri universitare de care, in principiu, nu ar trebui sa aiba nevoie.

Titlul de doctor e, in principiu, un titlu pe care te zbati sa il dobandesti atunci cand iti faci o cariera in zona respectiva. De asta e si greu de obtinut si, de regula, ca sa obtii un doctorat trebuie sa stai niste ani de zile prin biblioteci, pe bancile facultatilor, sa predai, sa citesti si asa mai departe. Nu e ceva care se face la fara frecventa", a subliniat sociologul.

O treime dintre parlamentari au titlul de doctor - PSD are cei mai multi

Cat priveste finalul scandalului de plagiat in care este implicat premierul Romaniei, Mircea Kivu crede ca ar trebui sa se intample ceea ce s-a intamplat si in Germania si in Ungaria, in situatii similare.

Ponta, pentru El Pais: Daca se dovedeste ca am plagiat, demisionez (Video)

"Evident ca, daca se va dovedi plagiatul, ar trebui sa se soldeze cu o demisie. A si spus premierul Ponta, e drept ca a spus-o numai in afara Romaniei, dar trag nadejde ca va avea aceasta demnitate.

Totul este sa vedem finalizat acest caz, la un moment dat. Acum aflam ca aceasta Comisie de Etica si Disciplina nu e clar daca a fost sesizata sau nu, desi stiam ca domnul Ponta insusi a sesizat-o. Pe de alta parte, vedem ca poate sa se dea un verdict peste 90 de zile, deci dupa alegerile din toamna sau oricum in apropierea lor", a mai remarcat Mircea Kivu.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Ponta plagiat doctorat, #Ponta renunta titlu doctor, #Mircea Kivu parlamentari doctorat , #plagiat