Nature: Ministrul Andronescu, implicat intr-un scadal de plagiat - UPDATE

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 09:16
7270 citiri
Nature: Ministrul Andronescu, implicat intr-un scadal de plagiat - UPDATE

Revista Nature, publicatia care l-a acuzat pentru prima oara de plagiat pe premierul Victor Ponta, pentru ca si-ar fi copiat teza de doctorat, revine cu un nou articol referitor la plagiatul in lumea academica din Romania.

De aceasta data, Nature scrie ca plagiatul este prezent in proiectele romanesti prin care cercetatorii incerca sa obtina finantari pe bani publici, iar ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, este acuzat ca ar fi girat o lucrare copiata.

La inceputul articolului, Nature aminteste ca a prezentat mai multe scandaluri de plagiat ai caror protagonisti au fost un ministru al Educatiei (Ioan Mang - n. red.), mai multe cadre universitare, dar si premierul Victor Ponta.

Acum, jurnalistii publica dovezi de plagiat in cazul mai multor cereri de finantare publica pentru proiecte de cercetare.

Nicio lucrare asupra careia planeaza suspiciuni de plagiat nu a fost finantata, insa unii cercetatori romani se declarara ingrijorati ca "afacerea este musamalizata de ministrul Educatiei (Ecaterina Andronescu - n. red.), care nu a rezolvat ingrijorarile privind corectitudinea sistemului si in septembrie a propus noi reguli, care sunt menite sa reduca supravegherea deciziilor de acordare de granturi.

Administratorii de granturi au fost alertati de cererile suspecte in luna februarie, iar 14 cazuri - fiecare in valoare de jumatate de milion de euro - au fost prezentate pe un site guvernamental pe data de 22 mai, la scurt timp dupa ce Victor Ponta a fost investit in functia de premier.

Chiar daca aceste cazuri de plagiat ar trebui sa fie investigate de un Consiliu National de Etica, adauga jurnalistii de la Nature, multe raman insa nerezolvate. Consiliul a confirmat plagiatul in patru cazuri in aceasta primavara, dar nu a primit din partea departamentului legal al Ministerului Educatiei permisiunea sa publice informatiile descoperite.

Nature aminteste, de asemenea, ca in 8 iunie Consiliul a fost dizolvat, inainte ca membrii sai sa poata termina investigatiile pentru cererile suspecte pentru granturi.

Acelasi organism ar fi trebuit sa prezinte un verdict legat de teza lui Ioan Mang (fostul ministru al Educatiei - n.red.), lucrare asupra careia au planat suspiciuni de plagiat.

Proiectul girat de Andronescu, plagiat

Site-ul Integru.org, care publica dovezi ale plagiatelor comise de cercetatorii din Romania, alaturi de aprecieri din partea expertilor internationali, a postat o analiza a unui al cincilea caz, care a ajuns si in atentia jurnalistilor de la Nature.

Proiectul denumit Optical Wireless-based Multi-Gb/s Hybrid Access Network for Broadband Multiservices Applications (OWHAN) a fost inaintat pentru a se obtine o finantare in valoare de 465.000 de euro.

Acesta a fost elaborat de opt cercetatori de la trei institutii superioare diferite, printre care si Universitatea Politehnica din Bucuresti din partea careia Ecaterina Andronescu si-a depus semnatura pentru derularea proiectului.

Altfel zis, explica jurnalistii de la Nature, Ecaterina Andronescu a girat, in calitate de reprezentant al Politehnicii, proiectul - dovedit ulterior a fi plagiat - pentru obtinerea grantului de aproape jumatate de milion de euro.

Site-ul Integru.org a descoperit ca proiectul girat de ministrul Educatiei era copiat din cinci surse diferie. Ian Wassel, de la Universitatea Cambridge, unul dintre cei patru experti straini care au analizat proiectul, a apreciat ca este unul dintre cele mai revoltatoare cazuri de plagiat pe care le-a vazut.

Expertii straini si-au dat seama ca au de-a face cu un plagiat si au blocat finantarea proiectului, iar cazul urmeaza sa fie analizat in Consiliul National de Etica. Alaturi de acest proiect, insa, precizeaza Nature, pe masa evaluatorilor existau inca 13 cazuri suspectate de plagiat.

Sumele cu care ar fi putut fi prejudiciat statul se ridicau la mai multe milioane de euro, atrag atentia jurnalistii. Lucrarile trebuiau analizate in cel mult 90 de zile, insa, odata cu venirea la putere a Guvernului Ponta, acesta a ordonat dizolvarea Consiliului National de Etica, iar cazurile au fost clasate.

Istoricul acuzatiilor de plagiat

Premierul Victor Ponta a fost acuzat de plagiat, pentru prima oara, in revista Nature sub semnatura lui Quirin Schiermeie si in publicatia Frankfurter Allgemeine Zeitung, intr-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz.

Ambii autori sustineau, pe 18 iunie, ca au "accesat" documente prezentate de o "sursa anonima" indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza de doctorat a lui Ponta - Curtea Penala Internationala - ar contine texte copiate.

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, in sedinta din 29 iunie, ca premierul a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa atunci Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor. Consiliul a fost insa dizolvat de ministrul interimar al Educatiei de la acea vreme, Liviu Pop.

Consiliul National de Etica este singurul care a spus ca teza de doctorat a premierului nu este plagiat, insa CNE este un organism din subordinea Guvernului, iar componenta lui a fost schimbata tot de Pop.

Cea mai recenta hotarare este cea a Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, care a stabilit ca premierul si-a copiat doctoratul, decizie fara nicio consecinta pentru acesta insa.

UPDATE: Contactata de Digi 24, Andronescu s-a ferit sa dea un raspuns clar la intrebarea de ce nu a continuat investigatiile in cazul proiectelor banuite de plagiat.

Aceasta si-a exprimat insa ingrijorarea fata de aceste practici si a mentionat ca a formulat un raspuns catre Nature.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Nature Andronescu girat plagiat, #Nature revine acuzatii plagiat , #plagiat