Ziare.com

Noul regulament al CNATDCU a fost aprobat. In ce conditii poate cere retragerea titlului de doctor

Marti, 29 Martie 2016, ora 12:05

   

Noul regulament al CNATDCU a fost aprobat. In ce conditii poate cere retragerea titlului de doctor
Noul regulament de functionare al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost aprobat prin ordin al ministrului Educatiei, Adrian Curaj, si publicat pe edu.ro.

Regulamentul urmareste sa coreleze atributiile si procedurile CNATDCU cu reglementarile legislative privind acordarea si retragerea titlului de doctor.

Ministerul Educatiei a decis constituirea, pentru fiecare din cele 35 de comisii de specialitate ale CNATDCU, a cate unui Comitet de selectie, fiecare format din cel mult patru personalitati.

Dintre acestea, este preferabil ca doi membri sa aiba afilieri institutionale in afara Romaniei. Insa membrii comitetelor de selectie nu vor face parte din CNATDCU in mandatul 2016-2020.

Comitetele de selectie, a caror componenta va fi publica, vor analiza aplicatiile pentru calitatea de membru al CNATDCU si vor inainta Ministerului Educatiei lista cuprinzand propunerile pentru componenta respectivei Comisii de specialitate a CNATDCU.

Procurorul general interimar renunta la titlul de doctor obtinut sub coordonarea lui Gabriel Oprea (Video)

Consiliul general si profilul membrilor CNATDCU

Consiliul general al CNATDCU, denumit in continuare Consiliul general, este format din maximum 47 de membri, dintre care maxim 35 sunt presedintii comisiilor de specialitate, si este condus de un presedinte, trei vicepresedinti si un secretar general, alesi de catre membrii acestuia in prima sedinta.

Potrivit Regulamentului, "Presedintele Consiliului general este si presedinte al CNATDCU, iar vicepresedintii Consiliului general sunt si vicepresedinti ai CNATDCU".

Guvernul amana dreptul universitatilor de a retrage titlul de doctor

Membrii CNATDCU vor fi selectati in baza unor principii precum transparenta, evitarea incompatibilitatilor si a conflictelor de interese, inclusiv a imixtiunii factorului politic sau asigurarea reprezentativitatii profesionale si institutionale.

"Pot fi membri CNATDCU cadre didactice universitare si cercetatori avand cel putin titlul de conferentiar sau de CS II ori titluri echivalente obtinute in strainatate, membri ai Academiei Romane si ai unor institutii de cultura", se arata in Regulament.

Nu sunt eligibili demnitarii si membrii structurilor de conducere ale partidelor politice, astfel ca "membrii CNATDCU sunt personalitati de prestigiu academic si stiintific, cultural si moral, recunoscute pe plan national/international, numite prin ordin al ministrului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice pentru un mandat de maximum 4 ani", mai scrie in Regulament.

Curaj despre retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta: Daca se putea, se facea

Profilul membrilor CNATDCU trebuie sa raspunda si unor cerinte minimale:
  • experienta proprie de cercetare la nivel inalt, recunoscuta la nivel national/international, dovedita si validata prin realizari specifice si prin indeplinirea standardelor minime pentru abilitarea in domeniu;
  • disponibilitatea asumata de a activa in cadrul CNATDCU, implicit renuntand la activitatea in alte consilii consultative ale Ministerului Educatiei;
  • echilibru si capacitate de analiza obiectiva;
  • integritate profesionala si rezilienta la presiuni exterioare
.
Membrii CNATDCU au obligatia de a participa la sedintele de lucru si activitatile din cadrul CNATDCU, de a respecta normele etice sau de deontologie profesionale si de a indeplini sarcinile ce le revin ca urmare a calitatii detinute.

In cazul neindeplinirii obligatiilor, ministrul Educatiei poate revoca membri pe baza unei propuneri motivate a CNATDCU, iar pe locul ramas vacant in urma revocarii se numeste, dupa consultarea CNATDCU, prin ordin al ministrului Educatiei, un nou membru care indeplineste conditiile conform legii.

Printre atributiile Consiliului general se numara:
  • monitorizarea activitatii comisiilor de specialitate
  • intocmirea de rapoarte anuale catre ministrul Educatiei
  • primirea sesizarilor privind nerespectarea standardelor de etica profesionala, inclusiv existenta plagiatului, in cadrul tezelor de doctorat
  • analizarea responsabilitatii conducatorului de doctorat sau a scolii doctorale.

De asemenea, Consiliul general este cel care solicita Institutiei Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) punctul de vedere privind nerespectarea standardelor de etica profesionala, inclusiv existenta plagiatului, in cadrul tezelor de doctorat.

Tot Consiliul general este cel care analizeaza contestatiile si decide privind nerespectarea standardelor calitate si de etica profesionala, cum ar fi plagiatul in tezele de doctorat.

Nu in ultimul rand, Consiliul general este cel care propune ministerului retragerea calitatii de conducator de doctorat, retragerea titlului de doctor sau retragerea acreditarii scolii doctorale.

In ceea ce priveste activitatile pe care le poate desfasura Consiliul general, acesta evalueaza calitatea resurselor umane din scolile doctorale si sesizarile privind respectarea standardelor de etica profesionala, inclusiv a plagiatului in cadrul tezei de doctorat.

De asemenea, Consiliul general al CNATDCU verifica modul de desfasurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare din universitati si elaboreaza raportul privind resursa umana pentru activitatile didactice si de cercetare din invatamantul superior.

Cum sunt evaluate tezele de doctorat

Metodologia de evaluare a tezei de doctorat de catre CNATDCU spune ca Ministerul Educatiei pune la dispozitie o platforma electronica nationala unde sunt incarcate tezele de doctorat de catre IOSUD.

In ceea ce priveste softul antiplagiat, in metodologie scrie ca scoala doctorala este cea care realizeaza analiza de similitudini utilizand un program recunoscut de CNATDCU.

De asemenea, "scoala doctorala poate solicita, suplimentar, utilizarea unui program dezvoltat la nivel national privind detectia de similitudini, rapoartele de similitudini care se includ in dosarul de doctorat, iar durata de verificare nu poate depasi 30 zile de la data depunerii tezei de doctorat la IOSUD", potrivit metodologiei.

Si Ministerul Educatiei poate analiza teza de doctorat cu programe specializate in verificarea originalitatii.

In urma analizei tezei de doctorat, comisia scolii doctorale poate acorda unul din calificativele "Excelent", "Foarte bine", "Bine", "Satisfacator" si "Nesatisfacator".

Daca doctorandul a primit unul din primele patru calificative, atunci comisia poate inainta mai departe la CNATDCU propunerea acordarii titlului de doctor.

In urma evaluarii dosarului, CNATDCU propune ministrului Educatiei acordarea sau neacordarea titlului de doctor, potrivit metodologiei.

Doctorandul poate contesta in termen de 15 zile acordarea sau neacordarea titlului de doctor.

Metodologia mai precizeaza ca se afla in situatia de conflict de interese in cazul evaluarii unui dosar persoanele care "se afla in relatie de soti, afini si rude pana la gradul al III-lea inclusiv cu studentul-doctorand sau cu conducatorul de doctorat al acestuia; sunt sau au fost angajate, in ultimii 5 ani anteriori evaluarii, in IOSUD care propune acordarea titlului de doctor; s-au aflat in orice tip de relatii contractuale cu studentul-doctorand sau cu conducatorul de doctorat al acestuia."
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2674 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Noul regulament al CNATDCU a fost aprobat. In ce conditii poate

cere retragerea titlului de doctor"
- in conditzii de atac nuclear probabil , la cat coraj are ! :o)))

 

Alba -neagra cu CNATDCU sau tigania doctoratelor

Daca acest CNATDCU a garantat originalitate a sute de plagiate ptr ce mai functioneaza ?? Este evident o structura care minte dupa cum are interes!!

Aceasta structura ar trebui sa dea explicatiii cum de a permis atat de multe plagiate in ultimul sfert de secol si apoi desfiintata!!

Plagiaza in pace, CNATDCU vegeaza pentru tine !

 

Ce pretentii putem avea noi de la acest Adrian Curaj, din aceeasi

... gasca cu Ponta, G Oprea, Tobă si care-or mai fi, un profitor fara rusine si frica de Dumnezeu care lună de lună incasează 2700 de lei pe stat degeaba. Eu care-am lucrat efectiv 35 de ani neintrerupti la catedră, cat ar trebui sa primesc sa traiesc decent, nu in lux. Ori eu nu primesc la pensie nici jumătate din suma pe care "academicienii" lui G Oprea o primesc gratis. Unde-i dreptatea? Pentru cei care ai muncit si muncesc, unde-i dreptatea?

 

Nu-ti trebuie curaj ci un elementar bun simt sa accepti

ca intr-o tara care investeste in cercetare cel mai putin din Europa, doctoratele n-au cum sa fie decat un copy-paste generalizat!

In RO cercetarea si lucrariile stiintifice se fac in universitati si puscarii !!

Asta spune tot in contextul in care Romania, este pe ultimul loc in UE la ponderea cheltuielilor de cercetare si dezvoltare in PIB

http://www.mediafax.ro/economic/eurostat-romania-pe-ultimul-loc-in-ue-la-ponderea-cheltuielilor-de-cercetare-si-dezvoltare-in-pib-14905018

imi pare rau dar tre sa-ti dau dreptate si punctel

e aferente... orice plagiator neprins este hot cinstit...
In urma evaluarii dosarului, CNATDCU propune ministrului Educatiei acordarea sau neacordarea titlului de doctor si tot la CNATDCU Doctorandul poate contesta in termen de 15 zile acordarea sau neacordarea titlului de doctor. Tot Consiliul general este cel care analizeaza contestatiile si decide privind nerespectarea standardelor calitate si de etica profesionala, cum ar fi plagiatul si tot CNATDCU omologheaza softul antiplagiat... surse de bani negri concentrate la bucales... buba asta trebuie sparta...

la Ciolos, pupilul politrucului dizident anticomunist privat

Johannis, ca el l-a cocotat acolo sus... acolo sa-ti cauti dreptatea... n-are bani de pensii, n-are bani de salarii, n-are bani pentru alocatiile copiilor... toti banii au disparut de cand a ajuns "guvernul meu" la guvernare... zile tehnocrati si trage cu Curaj un pahar de apa rece...
Uite ce idei crete are tehnocratul: "scoala doctorala poate solicita, suplimentar, utilizarea unui program dezvoltat la nivel national privind detectia de similitudini, rapoartele de similitudini care se includ in dosarul de doctorat, iar durata de verificare nu poate depasi 30 zile de la data depunerii tezei de doctorat la IOSUD"... asta se traduce astfel: orice plagiator neprins este hot cinstit... il doare burta 30 de zile, dupa care trai nineaca...

Romania

Nu exista tara unde incompetenta sa fie atat de bine remunerata aca in Romania.

Curaj si betia de cuvinte...

REZILIÉNT, -Ă adj. 1. (despre metale, aliaje) rezistent la șoc. 2. (despre fructe) care se deschide brusc.
Inca cateva expresii de astea tehnico-agricole si Curaj s-a dus in patrula mea... nici nu stii ce sa intelegi din "rezilienta la presiuni exterioare"... ca se deschide brusc sau ca crapa la solicitari mecanice...

 

Rezilienta este si capacitatea de a recupera dupa o situatie

de criza grava. Rezilienta este ca miscarea de solduri a biciclistului care intra cu roatee pe sina tramvaiului, si chiar inainte sa cada are o zvacnire, care il repune in echilibru... Aceasta "zvacnire" se numeste rezilienta.

In IT, rezilienta este capacitatea unui sistem de a re-porni dupa o cadere masiva a serviciilor. Un fel de re-setare automatica.

Va spun asta ca sa mai invatam si noi citeva cuvinte si expresii :)))

cata-n dex, acolo e clar... betia de cuvinte...

vezi ca ai fost in stare sa explici cu cuvinte normale ce inteleg unii prin rezilienta: resetare automata? E mai cool sa spui rezilienta, iti baga o molecula in plus, in loc de autoreset... asta se chiama betie de cuvinte... se pare ca astia alde Curaj se afirma prin limbaj daca altfel nu pot... ai rezolvat MCU-ul? ai inteles ce-a vrut sa spuna basul sau ai fugit la dictionarul explicativ financiar?

"Retragerea titlului de doctor". Somajul va creste exponential,

3/4 dintre politicieni sau functionari au un "dottorat" à la Ponta :)))
Cat despre "dottoratele" din viata economica, veti plati aceasta prin rezultatele mizerabile in toate domeniile. Ati reusit sa va furati caciula!

Este pacat, fiindca in RO exista un potential intelectual corect, care putea fi pus in valoare cu examene academice fiabile si cinstite. Dar este mai usor sa trisezi... nu iese balcanismul din noi asa de usor...

 

Imbrobodeala a la Curaj

Domnul Curaj ne imbrobodeste cu comisii si para comisii, cu comitete si para comitete. Am mai citit despre asemenea organizare in romanele lui Ilf si Petrov - Douasprezece scaune si Vitelul de aur. Numai ca acolo nu era vorba de doctorate, ci de valorificarea coarnelor si copitelor de bovine.
Cu organizarea domnului Curaj, in 5 ani toate comisiile si comitetele se vor umple cu plagiatori.
Apropo, stie dl. Curaj cati plagiatori sunt in actualul CNATDCU ? Asa, ca exemplu de etica ?
Daca vreti sa eradicati plagiarismul domnule ministru, puneti tunurile pe coducatorii de doctorat si pe doctoranzi. Nu comisiile si comitetele corupte apara etica universitara, ci comunitatea stiintifica.
De comunitatea stiintifica trebuie sa se teama si plagiatorul si indrumatorul lui.
L.F.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor