Ziare.com

Nu merge asa, dle Ponta! Recunoasteti plagiatul? (Opinii)

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 07:37

   

Nu merge asa, dle Ponta! Recunoasteti plagiatul? (Opinii)
Dl Ponta anunta, unde altundeva decat pe Facebook?, ca i-a trimis rectorului Universitatii Bucuresti o cerere de renuntare la titlul de doctor in Drept.

"Va scriu pentru a va notifica renuntarea la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea Bucuresti. Este un gest pe care trebuia sa il fac mai demult, inca din momentul aparitiei acuzatiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am facut acest lucru pentru ca m-am considerat de buna credinta in argumentele mele la momentul aparitiei contestarii si nu am vrut sa amestec planul pur profesional cu cel politic. Dupa ce voi parasi viata politica imi doresc sa initiez un nou demers doctoral, respectand toate standardele si cerintele de la acel moment", scrie dl Ponta in cererea domniei sale.

Mie, una, nu mi-au dat lacrimile de emotie in fata a ceea ce ar trebui sa fie, nu-i asa, exercitiul de cainta al lui Victor Ponta.

In primul rand, ce e aceea "renuntare" la titlul de doctor? Legea nu prevede asa ceva. Titlul este acordat sau retras de Ministerul Educatiei. Inteleg ca dl Ponta a demisionat din calitatea de doctor in Drept, ca sa zic asa? Asa ceva nu se poate.

"Doar institutia care i-a acordat titlul, Ministerul Educatiei, poate sa i-l retraga in anumite situatii, inclusiv pentru plagiat. Dar nu poate Victor Ponta sa faca ceva. Ar insemna sa renunte el la un ordin dat de ministru, ceea ce este o aberatie", a explicat pentru Ziare.com profesorul de drept constitutional Gheorghe Iancu.

Pentru ca solicitarea dlui Ponta sa aiba succes este nevoie, asadar, ca titlul sa-i fie retras pentru niste motive. Isi asuma dl Ponta aceste motive? Pentru ca asta statea in puterea domniei sale: sa recunoasca motivele pentru care titlul trebuie sa-i fie retras. N-a facut-o explicit.

De fapt, de ce renunta dl Ponta la titlul de doctor? Daca el este obtinut cu sudoare, in mod corect - si atunci cand este facut in mod corect doctoratul reprezinta un efort urias - cum se poate desprinde de el ca si cum si-ar depune demisia dintr-o functie temporara? Daca dl Ponta nu tine la acest titlu din tot sufletul inseamna, cred eu, ca nu l-a costat prea multe nopti nedormite si prea multe fire de par alb.

Daca e nevinovat, nu vad de ce dl Ponta ar renunta la titlul de doctor. Dar dl Ponta este vinovat de plagiat. Nu o spun eu, ci au spus-o pe rand mai multe comisii de inalt nivel academic: Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, Comisia de etica a Univesistii Bucuresti si comisia internationala care a avut in componenta un profesor de la Bucuresti, un profesor de la Strasbourg si pe prodecanul Facultatii de Drept de la Sorbona.

Singura comisie care a apreciat ca dl Ponta nu a plagiat este cea a Ministerului Educatiei, deci o comisie in subordinea unui ministru din echipa dlui Ponta.

In renuntarea la titlul de doctor eu vad o recunoastere implicita a vinovatiei dlui Ponta. Domnia sa admite, implicit, ca teza sa de doctorat nu a fost conforma standardelor, asa cum va fi viitoarea. Care standarde "de la acel moment"? Cerinta de a pune ghilimele cand copiezi chiar si o propozitie din lucrarea altcuiva nu este noua. O invata copiii la scoala.

Si dl Ponta nu a pierdut din vedere doar vreo fraza. Potrivit Universitatii Bucuresti, Victor Ponta a plagiat 115 pagini, blocuri de text plagiate din 4 carti.

Dar plagiatul nu este doar o infractiune in sens academic. Este o infractiune in sens penal. Desi dl Ponta sustinea sus si tare in campania electorala ca Inalta Curte a transat acest aspect, el nu este deloc transat. ICCJ a decis doar ca NUP-ul dat de procurori in aceasta speta nu poate fi infirmat din motive procedurale. Niciodata Inalta Curte nu s-a pronuntat pe fondul acuzatiei de plagiat. Faptul ca fapta ar putea fi prescrisa nu inseamna ca ea nu exista.

Si, daca dl Ponta admite implicit ca este vinovat, cum ramane cu comisia Ministerului Educatiei, aleasa pe spranceana de Liviu Pop, pe atunci ministrul Educatiei, acum din nou in Guvern? Cum ramane cu reorganziarea CNATDCU in chiar ziua pronuntarii deciziei de plagiat?

Interesant ca actualul ministru al Educatiei a fost introdus in noul CNATDCU dupa aceasta rusinoasa reorganizare.

Deci cum ramane cu raspunderea politica a dlui Ponta pentru felul in care a actionat Ministerul Educatiei in acest caz extrem de grav?

Eu cred ca dl Ponta incearca acum un rapid decont al pasivului. Se dezice de infractori carora le promitea dreptate, renunta ca la o valiza cam grea la titlul de doctor, sunt semne ca vrea sa renunte anul viitor si la sefia Guvernului ca sa isi dea sansa unui restart mai curat, mai uscat.

Nu merge asa. Nu stergi cu buretele o asemenea raspundere cu o cerere pusa pe biroul unui rector a carui solicitare de a-ti retrage titlul a fost ignorata de ministrul aflat in subordinea ta si pe care tu ai atacat-o drept politica.

Ca sa aiba parte de decont, dl Ponta trebuie sa deconteze cu adevarat nu doar sa arunce balastul peste bord. Daca vrea decont, sa iasa si sa recunoasca explicit plagiatul, sa isi asume toate consecintele lui inclusiv penale, sa admita violarea politica a CNATDCU si umilirea Universitatii Bucuresti si abia dupa aceea poate incepe drumul mantuirii care oricum ar fi foarte foarte lung.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9060 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

PONTA RAMANE DOCTOR

Guvernarea continua si cu titlu si fara titlu asta e mai putin important intotdeuna au existat lucrari de doctorat mai bune s-au mai proaste de aia sunt comisii de examinare nu e nici primul nici ultimul caz de discutat pentru jurnalisti la cati doctori a facut romania cazul este doar un scandal mediatic

 

nu mai merge asa, tov doctor: plagiatul este tot furt, intelectual,

chiar daca societatea majoritara este mandra de hotiile dvs, complice la victoria partidului stat, impotriva natiunii neplagiatoare, unita in fata evidentei cele mai cinstite....remuscarea hotului recunoscut si nedovedit!

 

Exercitiu de imagine pentru romani fraieri

Domnul Ponta stia ca nu poate renunta la titlul de dottore,de aceea a incercat această manipulare jalnica in stil comunist.Domnule Ponta demisia, dacă mai ai un pic de demnitate.Dar domnul Ponta are rușinea pe care a pierdut-o porcul.Scuze acestor animale nevinovate.

 

"exercitiul de cainta al lui Victor Ponta."

P Vonta nu a ciordit dar returneaza prada, nu a mintit fiindca isi retrage afirmatiile. Genul asta de dualism perpetuu l-a pierdut pe Ponta si vad ca nici acum nu a priceput asta. El, sfatuitorii lui si armata de postaci virtuali si etereali. Pan' la urma nu-i rau, caci desi poporul asta e usor de pros.tit, numai un P Vonta a fost in stare sa-i exaspereze si satureze pe amatorii de minciuni cu minciuni.

Ioana Ene intreaba si pe bună dreptate: "cum se poate desprinde de

... el (de titlul de doctor, adică) ca si cum si-ar depune demisia dintr-o functie temporara?" Sa ne amintim de usurinta cu care Ponta a spus ca renunta la titlul de doctor, in 2012, imediat ce a fost devoalat ca plagiator, lucru care atunci l-a socat la vremea aceea chiar si pe CT Popescu. Si atunci a fost o recunoastere a plagiatului.

Ce face cetateanu Ponta cu titlul lui de doctorat

nu ne afecteaza pe noi ca natie dar talciocul cu diploma de doctor in stiinte a premierului Romaniei este o palma data poporului Roman!!

Automat renuntarea la titlu de doctor ar trebui urmata de demisia de la guvern!!Ptr Europa si Ro intelectuala gestul d-lui Ponta nu face decat sa intareasca ipoteza ca doctoratul este plagiat!!

Uite ca dl Ponta desi are 2 motive serioase ptr a demisiona (plagiatul si votul din diaspora) conduce Ro democrata!! Poate mi se pare, dar parca aduce a Putin???

"dr" plagiator nu a invatat nimic din votul

diasaporei,sau din sopul tiganesc in care este
rolul principal la A3.
Ffideaza mai departe sentimentele Romanilor,cu o aroganta si incapatanare magareasca.

Asta a studiat dreptul ?

pentru unul care a studiat dreptul si mai are si doctorat,e de plans .Asta nici macar nu cunoste legile. Cum poate un individ care a studiat dreptul sa comita o asemenea anomalie?El care a studiat dreptul trebuia sa stie ca nu poate cere asa ceva si in ce conditii i se retrage cuiva un titlu.
Cu asta, ponta a demonstrat nu numai ca nu cunoaste legislatia romana dar nici macar el nu a trecut printr-o facultate.Cu asta a demonstrat ca a plagiat tot.

"Lupul isi schimba parul, dar naravul ba" cam asa sună o vorbă din

... popor.
Stim că Ponta a pierdut alegerile si că si-a sărbătorit esecul oferindu-si o minivacantă chiar in Dubai.
De la revenirea in tară, Ponta se străduieste să ne arate altă fată, alt comportament, alt vocabular si mod de a gandi. Gestul de ieri prin care anunta că renuntă la titlul de doctor in drept, nu că si-ar recunoaste plagiatul, Doamne fereste! este ultima ispravă din lungul sir cu care Ponta vrea să convingă că nu mai e cel de dinainte de 16 nov.
Sigur că Ponta are interese, urmăreste ceva, dar nu vorbesc aici despre interesele lui Ponta, ci de o păcăleală pentru ca Ponta să-si atingă interesele.
Să ne amintim de Cristi Preda cat de mielusel a fost pană să ajungă in PE. N-a trebuit mult ca, după ce si-a văzut sacii in cărută, Cristi Preda să redevină la manifestarile sale dintotdeauna, să scuipe si să muste mana care i s-a intins.
Asa se va intampla si cu Ponta care acum se deghizeaza pentru că vrea să păcălească.
PS: ieri parcă, am rămas uimită auzindu-l pe Ponta cum spune "domnul Presedinte Băsescu", lucru nemaiintamplat de cand il stiu eu.

pt pppprostii comunisti, tonta ramine dottore

vorba albeicasmoala, tonta ramine dottore. minciuna si manipularea sunt marile ''calitati'' ale cirlanului care se visa sef de stat. pai ii poate lua de prosti in fiecare zi pe ai lui uslamisti comuisti, noi nu servim: scrisoarea mitomanului este in fapt recunoasterea in clar clar CA : A PLAGIAT. restul povestilor sa le spuna lui pop si abeamburicii care ar fi darimat Universitatea sa ne convinga ca el maximo che guramare nu a plagiat. dispari la puscarie tontalaule, plagiatul este condamnat si penal

Ponta renunta la titlul de doctor!

Adica omul cedeaza presiunilor publice, da satisfactie contestatarilor, nu recunoaste nici un plagiat!
Dupa normele actuale, lucrarea lui ar fi un plagiat, dar dupa normele din 2003 nu este, respecta 100% legislatia de la momentul respectiv!
Dintre cei care arunca cu pietre in Ponta, chiar daca lucreaza in jurnalism, sunt foarte multi plagiatori ... unii mai aproape de noi decat va putetzi inchipui!

Si atunci de ce renunta la doctorat? Pe baza

doctoralui a promovat in invatamant , a avut salariu mai mare, etc ! A avut o multime de avantaje !!DE ce renunta dupa 11 ani la doctorat??De ce vrea totusi sa faca altul daca a obtinu oricum un titlu de doctor corect?? De ce nu a renuntat public cand a inceput scandalul?? A vrut sa i-o traga lui Pop, Andronescu si Pricopie insa sa-l protejeze pe Campeanu??

Daca o comisie de lingai a scos o tampenie (nu erau norme de plagiat) asta nu inseamna ca toata natia poate fi prostita!!
Adicatelea comisia Ponta considera ca pina in 2012 toate tezele pot fi plagiate in mod legal ptr ca nu au existat norme ptr plagiat??

in primul rand ce face Ponta e apa de ploaie.

inca o dovada ca n-are habar de ce se-ntampla pe lume.
nu poate renunta la titlul. acesta trebuie retras.
a crezut ca face o miscare inteligenta dar s-a pacalit. de fapt, l-a pacalit cel care l-a sfatuit prost. n-ar fi prima data. a fost sfatuit prost si cand a fost sfatuit sa intre in politica. nu e pentru el. el era bun pe scaunul de copilot. nu poate mai mult de atat.
e doar un biet plagiator.
a, si mai e si un biet impostor, care a prostit multi oameni ca ar fi un bun politician.

Prin cererea de ieri in care Ponta anunta ca renunta la titlul de

... de doctor in drept, Ponta nu face decat sa-i compromita hilar pe toti cei care s-au facut pres sub talpile lui ca sa-i sustina plagiatul.

cum Dna Ene,

chiar credeti ca acest om poate strabate drumul lung al mantuirii, pentru toate minciunile electorale ni le-a turnat?
cum credeti ca poate recunoaste plagiatul de pe urma caruia si-a luat doctoratul?
dar dati-mi un singur exemplu de politician care si-a recunoscut in Romania capitalista(am auzit in dimineata asta denumirea tarii noastre la un post tv si am ras de calitatile capitalistilor autohtoni!!!)si atunci voi mai gasi ceva sperante s-o faca si dl Ponta!
ce sa mai vorbim de actiunea Universitatii Bucuresti,a Ministerului Educatiei si a CNATDCU fata de acest plagiat?
daca la dl.in cauza ar exista un pic de decenta ar putea face un ultim gest de spasire, dandu-si demisia din functiile politice si guvernamentale si plecand intradevar pe lungul drum al mantuirii, de unde ar putea reveni dupa sudoarea emanata necesara obtinerii unui titlu de doctorat!
ce sa mai vorbim de raspunderea penala, nu avem atatea exemple de politicieni cercetati, judecati, contestati samd......?

 

Cat timp legile sunt pe mana lui /lor ...

...nu-si face nimeni griji.
Ce comisii ? Ce etica ? Ce nivel academic ??
Pai alea nu valoreaza 2 bani. Important e sa ai puterea si sa faci cu ea ce-ti trece prin cap.
Asa devine ilegalul.. legal.. cat ai zice ...ponta.

 

cronos

dupa 25 de ani d privatizari esuate si invatamantul lipsit de motivatia muncii , a facut ca lucrurile bine facute in perioada socialista sa fie distruse sistematic intr-o perioda de haos si interes exclusiv financiar ,romania este o tara cu cei mai multi saraci analfabeti unde mancarea chiria serviciul transporturile sunt un lux pentru patura groasa a societatii restu din varfu piramidei vad roz toata treaba mare care o fac in numele poporului ,jurnalistu castiga o paine la fel ca orice muncitor de rand trebuie sa aiba articole de citit de aia s-a facut atita caz pentru nimic ,comisa la validat,la revedere

@Tome

Ce-mi place ca unii se grabesc sa te judece, sa te acuze, sa te arate cu degetul, doar pe baza barfelor, a aparentelor, ca nimeni nu are rabdare sa afle adevarul si apoi sa vada ce si cum. Pacat, mare pacat...

albakazapada Ponta ramane un doctor pe baza de

plagiat si un premier care si-a batutu joc tinerii din strainatate!!

Poate nu intamplator le-a luat dreptul la vot tinerilor plecati la studii si munca in strainatate!! Ei aveau ceea ce premierul nu are - diplome cinstitie si bani munciti!!

Incetul cu incetul Ponta va deveni din ce in ce mai mic in Europa si odata cu el si Romania!

 

cronos

tinerii plecati in strainatate s-au dus ca au libertatea de a face ce vor ei dar obligatia romanilor ramane sa nu uite de und au plecat niciodata,lipsa de educatie hotia minciuna moravurile usoare sunt la tot pasu in lumea capitalista si trebuie sa nu intre tineretu in anaturajul nesanatos ,aprofundarea studiilor si o viata sanatoasa ar fi benefica tuturor din societate

albakazapada poate aveti dreptate dar dati

d-voastra exemplu de tara Europeana in care un profesor universita nu-i capabil sa recunoasca un plagiat (vezi comisia Ponta care a decis ca plagiatul este un original) , un profesor universitar ajunge la puscarie (vezi cazul Nastase) sau un plagiator ramane in functie (vezi cazul Ponta)! Si astea sunt cele mai rasunatoare exemple din invatamantul Ro!!
Daca mai adaugati mita la Bacalaureat si spagile din invatamant aveti nivelul real al educatie din Ro!

Desigur " minciuna moravurile usoare sunt la tot pasu in lumea capitalista" dar nu ating nivelul din Ro!! E drept ca ptr prosti e mult mai usor sa cumpere o diploma ....

Oare fiecare natie isi adapteaza educatia dupa particularitatile ei???

albakazapada:muncit la komunisti si maninci pensie capitalista

asta da......"realizare" ponta e un pirlit amarit, o marioneta a baronilor psd....

@ albakazapada 07:50

Inainte de a-ti da cu părerea despre lucrările de doctorat, mai pune mana pe carte, ca să inveti să te exprimi corect. N-ar strica să-ti amintesti si de situatiile in care se foloseste ,sau" ori ,,s-au". La cat de agramat(ă) esti, poti să ajungi ministru.

 

Cum procedeaza Ponta - varianta cu Eugenia

Intra unul in magazin, baga o Eugenie in buzunar pe furis si da sa plece.
- Stai, zice paznicul. Ce ai in buzunar?
- Eu??? Nimic, ce sa am?
- Aoleu, dar ce e Eugenia asta? intreaba paznicul.
- A, Eugenia asta?? Ia tu Eugenia si lasa-ma sa plec, ca ma grabesc. Eu am platit pretul politic al faptei mele: am dat Eugenia inapoi!!!

Ponta asta ne cam ia de prosti, dar nu cred ca mai tine.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor