Nature: Oamenii de stiinta romani lupta impotriva plagiatului

Joi, 16 August 2012, ora 09:39
6320 citiri
Nature: Oamenii de stiinta romani lupta impotriva plagiatului
Foto: Arhiva

Acuzatiile de plagiat care planeaza asupra politicienilor romani continua sa fie dezbatute de presa externa.

Revista Nature, aceeasi care a publicat, pentru prima oara, un material care acuza ca doctoratul premierului Ponta este copiat, reia subiectul plagiatului, scandal "care a zguduit Romania in acest an".

Jurnalistii amintesc ca fostul ministru al Educatiei, Ioan Mang, dar si prim-ministrul Victor Ponta sunt protagonistii unui asemenea scandal, insa "guvernul pare sa ignore aceasta problema".

Aceste scandaluri au convins oamenii de stiinta din Romania sa lupte impotriva unei adevarate culturi a plagiatului, bine inradacinate in sistemul universitar romanesc. In aceasta saptamana, cercetatorii lanseaza un portal online numit Integru, unde se vor demasca si expune cazuri de plagiat si alte abateri academice.

"Fiecare caz va fi insotit de comentarii ale unor recenzori internationali si independenti, alesi in functie de domeniul lor de expertiza", mai scrie Nature.

Unii academicieni din Romania, care se confrunta cu acuzatii de plagiat, s-au eschivat punanad sub semnul intrebarii motivatia acuzatorilor, a declarat un membru al Integru. De exemplu, atat Mang, cat si Ponta sau distantat de scandalul de plagiat, sustinand ca denuntul este motivat politic.

Integru ar trebui sa poata contracara aceasta strategie, a precizat un al membru al portalului. "Pentru ca toate lucrarile suspecte vor fi postate alaturi de documentatie si de pasajele copiate si comentate de experti credibili, din institutii credibile din toata lumea, acuzatiile vor fi greu de respins", a adaugat acelasi membru.

Jurnalistii de la Nature amintesc si de Consiuliul National de Etica (CNE), aflat in subordinea ministerului Educatiei, schimbat de Guvernul Ponta, care a decis ca premierul nu a plagiat. De cealalta parte Consiliul de Etica al Universitatii Bucuresti a hotarat ca prim-ministru si-a copiat teza de doctorat.

In ziua in care CNE a fost dizolvat, membrii Consiliului ar fi trebuit sa dea un verdict pentru alte trei acuzatii de plagiat, care vizau membri importanti de la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures: rectorul Leonard Azamfirei, fostul rector Constantin Copotoiu si prorectorul stiintific, Klara Branzaniuc. Noul Consiliul nu a mai publicat niciun raport si nici nu a raspuns intrebarilor adresate de jurnalistii de la Nature.

Marius Echim, un fizician in Bruxelles si vicepresedinte al consiliului dizolvat, a prezidat ancheta. Echim a spus ca CNE a identificat "plagiat clar in toate cele trei cazuri si a recomandat ca doi din cei trei profesori sa fie demisi de la universitate", adauga Nature. Totusi, nu a fost luata nicio masura, iar faptul ca aceste acuzatii sunt suprimate este ingrijorator, a mai spus Echim.

Istoricul acuzatiilor de plagiat

Premierul Victor Ponta a fost acuzat de plagiat, pentru prima oara, in revista Nature sub semnatura lui Quirin Schiermeie si in publicatia Frankfurter Allgemeine Zeitung, intr-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz.

Ambii autori sustineau, pe 18 iunie, ca au "accesat" documente prezentate de o "sursa anonima" indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat a lui Ponta - Curtea Penala Internationala - ar contine texte copiate.

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, in sedinta din 29 iunie, ca premierul a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa atunci Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor. Consiliul a fost insa dizolvat de ministrul interimar al Educatiei de la acea vreme, Liviu Pop.

Consiliul National de Etica este singurul care a spus ca teza de doctorat a premierului nu este plagiat, insa CNE un organism din subordinea Guvernului, iar componenta lui a fost schimbata tot de Pop.

Cea mai recenta decizie este cea a Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, care a stabilit ca premierul si-a copiat doctoratul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#acuzatii plagiat politicieni romani, #Nature Integru plagiat Romania, #Ponta Mang plagiat Nature , #plagiat
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Ponta este un plagiator dovedit , deci : D E M I S I A