Ziare.com

Ordinul prin care ministrul Curaj revoca CNE a fost publicat in Monitorul Oficial. Ce contine

de Camelia Badea
Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 11:43

   

Ordinul prin care ministrul Curaj revoca CNE a fost publicat in Monitorul Oficial. Ce contine
Ordinul semnat de ministrul Educatiei, Adrian Curaj (foto), prin care au fost revocati toti membrii Consiliului National de Etica (CNE), institutia care s-a pronuntat asupra plagiatelor comise de demnitari precum Victor Ponta sau Gabriel Oprea, a intrat in vigoare, fiind publicat marti seara in Monitorul Oficial.

Ordinul de ministru a aparut in Monitorul Oficial nr. 908 din 8 decembrie, fiind emis in baza Legii 206/2014 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, a art. 217 din Legea Educatiei nr.1/2011 si a OUG nr. 55/2015, privind stabilirea unor masuri de reorganizare la nivelul administratiei publice centrale.

Conform art.1, "incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, interimar, nr. 4.393/2012 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului National de Etica a cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si inovarii, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 385 din 8 iunie 2012, cu modificarile ulterioare".

Ordinul de ministru poarta data de 4 decembrie 2015, se precizeaza in Monitorul Oficial.

Consiliul National de Etica, responsabil cu analiza plagiatelor, revocat de noul ministru al Educatiei (Video)

Ordinul semnat de Adrian Curaj modifica Ordinul Nr.4393 din 08.06.2012 semnat de fostul ministru interimar Liviu Pop (PSD).

Prin acel ordin, emis la scurt timp dupa ce fostul premier Victor Ponta fusese acuzat de plagiat, Liviu Pop schimba componenta nominala a CNE, ii numea la conducerea consiliului pe Teodor Petrescu si Virgil Muraru, si modifica regulamentul de functionare al CNE.

Astfel, la art. 28 se introducea obligativitatea ca acest consiliu sa analizeze cazurile de plagiat "daca sesizarea ori contestatia vizeaza un conducator de unitate sau institutie de cercetare-dezvoltare ori al unei institutii publice, un membru al unui consiliu de administratie, al unui comitet de directie, al unui consiliu stiintific ori al unei comisii de etica a unei unitati sau institutii de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica".

Ulterior, CNE-ul in noua sa componenta a decis ca Victor Ponta nu a plagiat, in ciuda dovezilor prezentate public in presa si a raportului intocmit de experti pentru Universitatea Bucuresti, care a cerut in repetate randuri Ministerului Educatiei, condus in ultimii ani de membri PSD, retragerea titlului sau de doctor in drept.

Plagiatul, atentat la cultura nationala si amenintare pentru Romania - Interviu

O decizie similara a luat CNE si in cazul lui Gabriel Oprea, cu toate ca dovezile publicate in mass-media au fost mai mult decat edificatoare.

In universitati s-au creat filiere de coruptie. Toate doctoratele la control! Interviu cu Adrian Papahagi

Ministrul Adrian Curaj a anuntat la scurt timp de la preluarea mandatului ca a decis revocarea CNE si modificarea cadrului legislativ, obiectivul principal urmarit fiind recredibilizarea sistemului universitar romanesc, afectat de numeroase scandaluri de plagiat.

Noul ministru a fost suspectat de politicieni si jurnalisti ca intentioneaza astfel sa amane luarea unei decizii in cazul ministrului de Interne, Petre Toba, si el acuzat recent de plagiat.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3200 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hait, au imbulinat-o 'doctorii' ! Ar trebui insa deranjati mai

ales cei care au facilitat doctorate plagiate sau fara cea mai mica valoare sau originalitate. Academia Romana se va imbogati cu sute de volume scrise la parnaie de catre acesti 'intelectuali'. Pacat de hartia pe care vor fi tiparite...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor