Ordonanta cu dedicatie pentru "doctorul" Ponta il scapa de sanctiuni Interviu cu Dragos Ciuparu

Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 08:15
10353 citiri
Ordonanta cu dedicatie pentru "doctorul" Ponta il scapa de sanctiuni Interviu cu Dragos Ciuparu

Nicio persoana care face efortul de a finaliza cinstit un doctorat nu ar renunta la titlu de bunavoie, iar ordonanta de urgenta adoptata in acest sens de Guvernul Ponta nu pare a avea drept scop decat acela de a-i feri de sanctiuni pe plagiatori, explica prof.dr. Dragos Ciuparu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com dupa ce Baroul Bucuresti a confirmat oficial ca Victor Ponta a intrat in avocatura in baza titlului de doctor in Drept, de care acum vrea sa scape, Dragos Ciuparu vorbeste despre efectele ei, responsabilitatea conducatorului de doctorat si subliniaza ca "reactia politicului si a mediului academic in raport cu aceasta noua tentativa, aparent reusita, de albire a doctoratului domnului Ponta nu face decat sa confirme, inca o data, cat pret pune societatea romaneasca pe etica si corectitudine".

Se cere redeschiderea dosarului de plagiat al lui Victor Ponta

Guvernul a modificat urgent Legea Educatiei pentru Ponta. Cum va putea "scapa" de titlul de doctor

Exista si in alte tari posibilitatea de a renunta la titlul de doctor sau este o idee originala a Guvernului Ponta?

Dupa stiinta mea, nu exista o astfel de prevedere legala nicaieri in lume, pentru ca este lipsita de sens. Nu cred ca exista in toata lumea o alta persoana care, dupa efortul depus pentru elaborarea unei teze de doctorat, ar renunta de bunavoie la titlu. Care ar putea fi logica si beneficiile unei asemenea renuntari?

Mie imi pare ca aici cineva cauta niste beneficii, anume conservarea unor avantaje materiale obtinute in baza unui titlu obtinut fraudulos, avantaje care altfel ar putea fi chestionate din punct de vedere al legalitatii obtinerii lor, daca titlul este declarat ca fiind obtinut fraudulos.

Baroul Bucuresti: Ponta a devenit avocat in baza doctoratului plagiat

Un titlu de doctor aduce numeroase beneficii, in cazul Ponta este vorba despre intrarea in avocatura fara examen, diverse sume castigate ca avocat sau cadru universitar. Prin renuntarea la titlu, toate posibilele sanctiuni pecuniare dispar?

Aceasta prevedere legala le permite tuturor celor care au obtinut avantaje materiale prin utilizarea unui titlu dobandit prin frauda sa le 'albeasca': renunta la titlu astfel incat orice verificare a modului in care au obtinut titlul sa devina fara obiect. Daca titlul este retras inainte ca o instanta competenta sa se pronunte asupra modului fraudulos de obtinere a lui, nu mai pot fi aplicate sanctiuni.

Studentii vor ca Ponta sa plateasca banii cheltuiti de stat cu doctoratul lui

Din informatiile pe care le aveti despre alte cazuri de plagiat, aceasta ordonanta este data pentru o singura persoana, Victor Ponta, sau mai multi potentiali beneficiari asteapta sa se bucure de efectele ei?

Eu nu stiu alte persoane care ar putea beneficia de pe urma acestei OUG, dar asta nu inseamna ca nu sunt si altii.

A fost facut public referatul prin care Lia Olguta Vasilescu e acuzata de plagiat (Video)

Conducatorii de doctorat (in cazul de fata Adrian Nastase) au vreo responsabilitate in cazurile de plagiat?

Desigur ca au responsabilitate. In primul rand, conducatorii trebuie sa-si educe doctoranzii cu privire la plagiat si cum trebuie ca acestia sa evite plagiatul.

Apoi, conducatorul trebuie sa cunoasca foarte bine subiectul tezei si tot ceea ce s-a lucrat in domeniul respectiv, fiind astfel capabil sa detecteze imediat o idee, un text sau un rezultat al altui autor strecurat printre contributiile doctorandului.

Tolerat la Bucuresti, plagiatul e drastic sanctionat la Londra

Cum va explicati faptul ca in cazul Ponta autorii plagiati nu reclama nimic?

Faptul ca autorii plagiati nu reclama nimic spune mult despre standardele eticii in domeniul dreptului in Romania.

Cred ca plagiatul este o practica foarte raspandita si sensibilizeaza pe prea putini. De altfel, ne amintim ca cei de la Facultatea de Drept nu au vrut sa se implice in acest caz, provocand demisia decanului in 2012.

Cum va fi afectata credibilitatea diplomelor romanesti, a doctoratelor obtinute la universitatile din Romania, daca aceasta ordonanta intra in vigoare si Parlamentul voteaza legea pentru adoptarea ei?

Credibilitatea diplomelor de doctorat eliberate in Romania a fost deja stirbita semnificativ. Reactia politicului si a mediului academic in raport cu aceasta noua tentativa, aparent reusita, de albire a doctoratului domnului Ponta nu face decat sa confirme, inca o data, cat pret pune societatea romaneasca pe etica si corectitudine, desi poporul roman are un proverb care indeamna la asumarea responsabilitatii: 'greseala recunoscuta, pe jumatate iertata'.

Se pare totusi ca romanul modern, tanar si politician prefera prostirea tuturor. Ei bine, nu reusiti sa ne prostiti chiar pe toti, domnilor.

Ordonanta cu dedicatie pentru "doctorul" Ponta: Reactia Universitatii Bucuresti

In aceste conditii, cum va explicati ca nu exista o pozitie comuna a tuturor universitatilor mari din tara fata de aceasta OUG? Universitatea Bucuresti este cea care a luat atitudine, fiind direct vizata.

Nu cunosc motivele altor universitati, dar pentru mine asta este si unul din motivele pentru care nu regasim nicio universitate in primele 500 din lume. Etica este un subiect nenegociabil intr-o universitate care se vrea performanta.

Sunt unele la care m-as fi asteptat sa reactioneze - Babes-Bolyai, de exemplu, dar si Al.I.Cuza si Universitatea de Vest. La altele m-am asteptat sa nu reactioneze.

Scrisoare deschisa adresata rectorilor din Romania: Respingeti OUG privind renuntarea la doctorate

Sunteti de parere ca Avocatul Poporului ar trebui sa ia atitudine si sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la aceasta ordonanta? Presedintele Iohannis, care a fost profesor, ar trebui sa exprime un punct de vedere?

Nu ma pricep sa evaluez daca sunt motive de constitutionalitate pe care poate fi atacata aceasta OUG de catre Avocatul Poporului. Imi permit speculatia ca, pe procedura, nu se justifica urgenta.

M-am asteptat ca presedintele sa aiba o pozitie in raport cu maniera de tratare a Educatiei de catre Guvern, dar poate asteptarile mele sunt prea mari, iar gravitatea acestei maniere de lucru nu este suficienta pentru a-l determina pe presedinte sa aiba o reactie.

Ce spune Iohannis despre relatia cu Ponta si ordonanta pentru renuntarea la doctorat

Dragos Ciuparu este inginer chimist si are un doctorat obtinut in 1999 la Universitatea Paris 7 "Denis Diderot". Dupa aproape 7 ani petrecuti la Departamentul de Inginerie Chimica al Universitatii Yale, a revenit in tara, avand un foarte mare merit in aprobarea finantarii de catre Comisia Europeana a laserului de la Magurele, cel mai mare din lume.

A fost inlaturat de la sefia Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) dupa izbucnirea scandalului de plagiat in care e implicat Victor Ponta.

Citeste si:
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
Senatorul AUR Rodica Boancă a anunţat că a depus o plângere penală "pentru zădărnicirea combaterii bolilor" în legătură cu procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive...
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, 7 decembrie, că nu s-a luat "niciun fel de decizie" privind posibilitatea introducerii unei taxe pentru marile companii, menţionând că va discuta pe...