Papahagi face plangere impotriva NUP data in cazul plagiatului lui Ponta

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 08:00
2306 citiri
Papahagi face plangere impotriva NUP data in cazul plagiatului lui Ponta

Vicepresedintele Fundatiei Crestin-Democrate, Adrian Papahagi, a anuntat ca va face plangere impotriva deciziei Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a neincepe urmarirea penala impotriva premierului Victor Ponta, in urma acuzatiilor de plagiat.

Papahagi si-a exprimat, marti, ingrijoarea in fata "tolerantei fata de plagiat si impostura pe care risca sa o genereze aceasta decizie", relateaza Mediafax.

"In 22 august 2012 am denuntat la Parchetul de pe langa ICCJ, alaturi de alti doi colegi cu doctorate obtinute prin munca cinstita, plagiatul evident dintr-un volum publicat in 2010 de Victor Ponta.

Ca prin minune, la putin timp dupa ce Victor Ponta si-a instalat prietenii si fostii colegi in fruntea Ministerului Justitiei si Procuraturii Generale, a sosit decizia de neincepere a urmaririi penale (NUP).

Parchetul a decis: Ponta nu va fi urmarit penal pentru plagiat

Motivarea formulata de procurorul de caz nu ma multumeste si am decis sa fac plangere pe scara ierarhica impotriva acestei decizii, la procurorul care este seful procurorului care a dat NUP sau la seful de sectie", sustine, intr-un comunicat de presa transmis marti, Adrian Papahagi.

Vicepresedintele Fundatiei Crestin-Democrate spune ca raportul ORDA efectuat in 15 mai 2013 si invocat in decizie reduce plagiatul la "identitate totala de structura" or, "si o singura pagina plagiata este o proba incriminatorie".

"Faptul ca profesorii plagiati, colegi si prieteni cu Adrian Nastase declara ca nu se simt lezati de preluarea grosolana a unor lungi pasaje din lucrarile lor sau nu sunt interesati de speta este descalificant pentru ei. De pilda, Vasile Cretu declara ca 'nu este interesat daca si in ce masura cartea sa a servit drept inspiratie altor autori'.

In fine, stim in ce conditii de presiune politica a fost obtinut raportul Comisiei de Etica a CNCS in 18 iulie 2012. A-l invoca in motivarea deciziei de NUP este praf in ochi. De ce nu a fost cerut si raportul Universitatii Bucuresti, care incrimina plagiatul?", afirma el.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dispus neinceperea urmaririi penale (NUP) in cazul sesizarii referitoare la faptul ca Victor Ponta ar fi plagiat, stabilind ca fapta nu exista.

Potrivit articolului 10 litera a din Codul de procedura penala, "actiunea penala nu poate fi pusa in miscare, iar cand a fost pusa in miscare nu mai poate fi exercitata daca fapta nu exista".

Denuntul la Parchetul instantei supreme in acest caz a fost facut in 22 august 2012, de catre Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Minel Augustin Ofiteru.

Denuntatorii au sustinut ca, din cele 292 de pagini ale lucrarii "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata de Editura Universul Juridic in 2010, lucrare care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman, "un numar de 113 pagini nu constituie o opera de creatie originala proprie, ci reprezinta o insusire frauduloasa a produsului de cratie intelectuala a patru autori".

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...