Parchetul trimite plagiatul lui Ponta la ORDA. Premierul acuza "loserii" presedintelui

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 20:08
6558 citiri
Parchetul trimite plagiatul lui Ponta la ORDA. Premierul acuza "loserii" presedintelui
Foto: Guvernul Romaniei

Parchetul de pe langa Inalta Curte a trimis o adresa la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) in care se cere o constatare tehnico-stiintifica cu privire la mai multe lucrari ale lui Victor Ponta suspectate de plagiat. In replica, premierul il acuza de implicare pe presedintele Traian Basescu.

Intrebat de jurnalisti, marti, cum comenteaza decizia Parchetului General de a sesiza ORDA in cazul cartii "Raspunderea in dreptul international umanitar", semnata impreuna cu Daniela Coman, premierul a comentat ironic decizia procurorilor spunand ca "e in linia coabitarii" si sugerand astfel ca presedintele ar fi implicat, desi sesizarea penala pe numele sau a fost depusa in luna august a anului trecut, cu mult inainte de semnarea pactului de coabitare cu presedintele.

"Loserii domnului presedinte imi fac plangeri penale(...) M-am obisnuit", a adaugat Ponta, nominalizandu-i explicit pe Mihail Neamtu si Adrian Papahagi.

De asemenea, intrebat ce parere are despre faptul ca unul dintre directorii ORDA a confirmat ca procurorii au solicitat o expertiza privind cartea sa sustinand insa ca nu exista un termen in care aceasta expertiza trebuie realizata (desi legea prevede un maximum de 30 de zile) Victor Ponta a raspuns: "Nu au mai facut niciodata asa ceva, procedura e pentru mine".

Purtator de cuvant ORDA: Am mai primit si am rezolvat astfel de solicitari

Purtatorul de cuvant al ORDA, Anamaria Titu, a confirmat pentru Ziare.com existenta sesizarii si a oferit cateva explicatii suplimentare.

"Exista o adresa venita in data de 18 martie 2013 la ORDA din partea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care este in legatura cu cateva opere scrise de premierul Victor Ponta.

Noi nu ne putem pronunta cu privire la caracterul de plagiat pentru ca Legea 8 nu reglementeaza o astfel de terminologie. Noi ne putem pronunta in ceea ce priveste caracterul reproducerii unei opere, de orice natura ar fi ea, fie ca e opera scrisa, fie muzicala, fie audiovizuala si asa mai departe", ne-a declarat purtatorul de cuvant al ORDA.

Intrebata daca au mai fost primite sesizari similare pana acum, in legatura cu alti autori de opere scrise, Anamaria Titu a raspuns afirmativ. "Da, da. Am mai primit solicitari privind constatarea tehnico-stiintifica a unor opere scrise, nu este prima oara", a declarat aceasta. De asemenea, intrebata daca au existat si solutionari, raspunsul a fost "Bineinteles".

Cat priveste termenul de solutionare al cazului Victor Ponta, purtatorul de cuvant al ORDA ne-a explicat ca nu este unul fix.

"Legislatia in vigoare, care reglementeaza dreptul de autor, nu prevede un termen fix pentru rezolvarea acestor solicitari privind constatarile tehnico-stiintifice. Sunt doi factori importanti care influenteaza durata unui asemenea caz: personalul si volumul lucrarii - cate file are opera respectiva.

Poate sa dureze o zi, poate sa dureze un an. Depinde foarte mult de volumul lucrarii - daca e o pagina pentru care se face constatarea sau sunt 10 carti", ne-a declarat Anamaria Titu.

Intrebata care este ordinea in care se rezolva la ORDA sesizarile primite, purtatorul de cuvant a precizat: "Se tine cont de data la care a fost solicitata respectiva constatare. Noi incercam sa facem totul in cel mai scurt timp".

Ponta a plagiat - Consiliul de Atestare propune retragerea titlului de doctor

Universitatea Bucuresti: Victor Ponta a plagiat texte si idei

Ponta a plagiat, a decis Universitatea Bucuresti - Vezi toate documentele

Cercetari pe mai multe directii

Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au depus in vara anului trecut o sesizare penala la Parchet in care cer sa se stabileasca faptul ca lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar", o reeditare a tezei de doctorat a lui Victor Ponta, este un plagiat.

Avocatul celor trei, Florin Plopeanu, a declarat in acea perioada, intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, ca sesizarea este tegiversata in mod nejustificat de procurori.

Avocat: Sesizarea penala pentru plagiatul lui Ponta e tergiversata Interviu

La solicitarea Ziare.com, Ministerul Public a confirmat existenta acestei cauze si a facut urmatoarele precizari: "Cauza la care faceti referire se afla in lucru la procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind in faza actelor premergatoare, context in care, in temeiul dispozitiilor art. 21 - 27 din Ghidul privind relatia dintre sistemul judiciar din Romania si mass-media, coroborate cu dispozitiile art. 12 lit. e din Legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, furnizarea altor date la acest moment nu este oportuna, intrucat ar impieta asupra bunului mers al anchetei".

Ulterior, in presa au aparut informatii potrivit carora procurorii au decis sa ceara o expertiza din partea ORDA, ideea nefiind noua. Anul trecut, imediat dupa ce Universitatea Bucuresti si CNADTCU au decis ca teza de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat, Eugen Vasiliu, fost director adjunct in ORDA a declarat ca Parchetul "are de facut o cercetare" potrivit Legii Drepturilor de autor si poate sesiza ORDA.

Ponta a plagiat, a decis Universitatea Bucuresti - Vezi ce risca premierul

"Domnul Ponta are un dosar penal in lucru, avand ca obiect investigarea lucrarii domniei sale pentru infractiunea de plagiat, pentru ca plagiatul este infractiune, potrivit art. 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor, care se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda", a confirmat si avocatul Florin Plopeanu in interviul acordat Ziare.com.

Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor este in subordinea guvernului, iar actualul director general, Adriana Dontu (PNL) - fost prefect si subprefect al judetului Brasov in Guvernul Tariceanu - a fost numit in functie anul trecut chiar de premierul Victor Ponta.

Recent, Ministerul Educatiei, condus de Remus Pricopie (PSD), a decis ca nu ii va retrage titlul de doctor lui Victor Ponta in ciuda dovezilor de plagiat prezentate public de Consiliul National de Atestare a Diplomelor (CNADTCU) si a solicitarii oficiale adresate de Universitatea Bucuresti, la care Ponta si-a luat titlul de doctor in anul 2003 sub coordonarea lui Adrian Nastase.

Ministerul Educatiei a decis: Nu ii retrage titlul de doctor lui Ponta, in ciuda dovezilor de plagiat

Simultan cu cercetarile efectuate de Parchet, Consiliul National de Etica ar trebui sa verifice o a doua sesizare, depusa in 23 iulie 2012, impotriva premierului, dupa cea in care CNE a dat un verdict favorabil lui Ponta, singurul de altfel.

Ziare.com a solicitat oficial, in urma cu 10 zile, ANCS informatii cu privire la stadiul acestei sesizari si termenul pana la care ea trebuie solutionata, dar pana la ora redactarii acestei stiri nu a primit niciun raspuns.

"Ceea ce frapeaza in mod clar este standardul cu totul diferit de abordare a cazurilor de plagiat in Romania comparativ cu exigentele din Occident. In Germania, bunaoara, 3 ministri si-au dat demisia sau au fost demisi pentru prezentarea in presa a unor acuzatii de plagiat, intrucat s-a socotit ca prezentarea unor astfel de informatii e de natura sa zdruncine increderea cetatenilor germani in onestitatea membrilor Guvernului german.

In Romania nici macar investigatiile de natura penala nu sunt efectuate in mod serios si tratate cu rigoare. Iata, deci, ca exista standarde diferite nu numai in ceea ce priveste seriozitatea abordarii fenomenului coruptiei, ci si in materie de plagiat. Ceea ce in Occident e socotit inadmisibil si descalificant in Romania e considerat un detaliu nesemnificativ", a comentat avocatul Florin Plopeanu in interviul acordat Ziare.com in urma cu cateva zile.

#Ponta plagiat ORDA, #Ponta plagiat plangeri penale, #Ponta plagiat Parchet, #Ponta plagiat CNE , #plagiat
Comentarii