Personalitati ale culturii romane cer ministrului Educatiei sa ii retraga titlul lui Ponta

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 14:37
7993 citiri
Personalitati ale culturii romane cer ministrului Educatiei sa ii retraga titlul lui Ponta
Foto: Arhiva

Zeci de profesori universitari, cercetatori, profesori si membri ai societatii civile ii solicita intr-o scrisoare deschisa ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, sa ii retraga titlul de doctor lui Victor Ponta ca urmare a verdictului de plagiat.

"Cazul este cum nu se poate mai clar: atat Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti, in urma raportului Comisiei de Expertiza compusa din specialisti in drept la universitati de prestigiu din lume, cat si Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare s-au pronuntat fara echivoc, dand un verdict limpede: plagiat", se arata in textul scrisorii publicat de Revista 22, in care i se solicita ministrului Educatiei sa dea curs, in cel mai scurt timp posibil, cererii Senatului Universitatii din Bucuresti cu privire la plagiatul lui Victor Ponta, "retragand acestuia titlul de doctor in drept, pe care l-a detinut in mod ilegitim din 2003".

Semnatarii, printre care se numara si personalitati cunoscute precum Andrei Plesu, Mircea Kivu, Gabriel Liiceanu, Ion Vianu, Alexandru Solomon, Sorin Vieru, Smaranda Vultur, Horia Roman Patapievici, Dan Grigore, Vladimir Tismaneanu, Armand Gosu, Dorin Dobrincu sau Ioan Stanomir, ii reamintesc Ecaterinei Andronescu faptul ca a primit de mai bine de o luna decizia si raportul Senatului Universitatii din Bucuresti si toate materialele relevante, astfel incat sa se poata convinge personal de "amploarea plagiatului comis de domnul Victor Ponta".

"Peste o treime din lucrarea sa de doctorat este copiata, fara nicio trimitere la original sau citare a surselor, autorul incalcand clar si indubitabil etica universitara si legea. (...) Suntem convinsi ca dumneavoastra, in calitate de profesor universitar si de om de buna-credinta, nu puteti sustine teza ridicola potrivit careia citarea surselor si ghilimelele s-au inventat dupa anul 2003!", se arata in textul publicat online de Revista 22.

Plagiatul nu are culoare politica, in schimb are culoarea minciunii

"Doamna ministru, sunteti profesor universitar si cunoasteti bine consecintele tolerarii plagiatului in lumea academica romaneasca; nu puteti ignora faptul ca el contribuie intr-o covarsitoare masura la impostura, la confuzia valorilor si in final la scaderea continua a nivelului de educatie. Stiti de asemenea ca plagiatul nu are culoare politica, in schimb are culoarea minciunii", adauga semnatarii scrisorii.

Acestia ii transmit ministrului Ecaterina Andronescu sa se gandeasca "nu numai in contextul prezentului, dar si in acela al viitorului".

"Credem ca se impune sa respectati adevarul si sa evitati decredibilizarea invatamantului, a Romaniei in general si, nu in ultimul rand, a dumneavoastra in particular.

Asteptam sa luati decizia corecta de retragere a titlului de doctor d-lui Victor Ponta, ghidandu-va astfel dupa interesele majore ale Universitatii, ale scolii si ale societatii romanesti. Asteptam, deci, din partea Dvs., o decizie curajoasa, inteleapta si justa", se arata in incheierea scrisorii, care a strans pana la ora transmiterii acestei stiri 183 de samnaturi.

Citește și:
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
Guvernul a decis în şedinţa de joi, 26 ianuarie, deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ (județul Botoșani), România...