Plagiatul guverneaza Romania (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 19 Iunie 2012, ora 18:56
6609 citiri
Plagiatul guverneaza Romania (Opinii)

Este foarte probabil ca acuzatiile de plagiat la adresa lui Victor Ponta sa fi pornit din tabara lui Traian Basescu.

Presedintele mai ca nu ne-a anuntat ca va urma asa ceva, prin repetarea insistenta, ostentativa, cu tuse batjocoritoare a titlului de doctor detinut de premier. "Daca esti doctor in drept esti tare, dottore!", zicea Traian Basescu la finalul ultimei conferinte de presa de la Palatul Cotroceni. Dar mana care a aprins fitilul mi se pare, decoamdata, o tema colaterala. Esential in acest moment este fondul acuzatiilor, adica raspunsul fara echivoc la intrebarea: a plagiat sau n-a plagiat Victor Ponta?

Din start trebuie sa spunem ca revista stiintifica americana Nature (nu Natura, cum incerca sa o ironizeze Victor Ponta), ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, cotidianul spaniol El Mundo nu sunt niste fituici. Sunt publicatii extrem de prestigioase, una americana. Cat timp ele au publicat aceste acuzatii, cu atat mai mult dintr-o sursa anonima, inseamna ca dovezile, indiferent de sursa, care poate fi anonima doar pentru public, nu si pentru jurnalisti, sunt cat se poate de convingatoare. De altfel, Victor Ponta a refuzat sa le comenteze dupa cum i-a solicitat Nature inainte de publicarea articolului.

"Noi am ajuns la concluzia ca acest caz este de interes public dupa ce ne-am consultat cu un numar consistent de experti din Romania si din afara tarii, care ne-au spus ca in opinia lor sunt dovezi clare care sa sustina acuzatiile. Nu avem nici dubiu asupra credibilitatii surselor noastre si a faptului ca acestea nu au fost influentate politic. Singurul nostru interes a fost legat de felul cum liderii tarilor din Uniunea Europeana si-au construit standardele academice. Sunt constient ca dezvaluirile noastre vor fi interpretate si in cheie politica, dar soarta politica a primului ministru roman nu a fost in interesul nostru. Singurul interes este la nivel academic", au declarat pentru Romania Libera reprezentantii revistei Nature.

Pasajele incirminate, ajunse si in presa din Romania par, intr-adevar, niste preluari copy - paste, fara ghilimele, din lucrari de specialitate in teza de doctorat a lui Victor Ponta. Profesorul Marius Andruh, membru al Academiei Romane si presedinte al Consiliului roman pentru recunoasterea diplomelor universitare, considera ca "indiciile privind plagiatul sunt mai mult decat evidente". A spune, asa cum o face Victor Ponta, ca academicianul Marius Andruh, membru in European Academy of Sciences, este chimist nu si poate evalua o lucrare de drept reprezinta doar o insolenta fara margini.

Cel mai mult se acuza insa chiar Victor Ponta, admitand ca s-a inspirat in alte lucrari: "Singurul repros care mi se poate aduce aduce este ca nu am pus autorul in subsolul paginii si l-am pus la sfarsit ca bibliografie". Nu e chiar asa. Regulile academice impun ca fiecare preluare din alta lucrare sa fie pusa intre ghilimele si sa fie precis marcata printr-o nota, de subsol sau la finalul lucrarii, care sa precizeze autorul, lucrarea si pagina de unde a fost luat citatul respectiv. In cazul lui Victor Ponta lipsesc si ghilimelele, si notele, iar simpla lista bibliografica este total insuficienta. De ce nu au reactionat cei plagiati de Victor Ponta? Sa nu uitati nicio clipa cine erau doctorandul si indrumatorul sau de doctorat, Adrian Nastase, in 2003. Nu m-as mira ca ei sa-i fi scris lucrarea, practica des intalnita chiar la niveluri mai mici in industria doctoratului romanesc.

In plus si "inspiratia" din alti autori, pe care Victor Ponta o socoteste normala in domeniul dreptului, trebuie sa aiba o limita intr-o teza de doctorat, care nu este o simpla lucrare de sinteza, ca o teza de licenta, de exemplu, ci una de cercetare, care plecand de la premise cunoscute sa aduca elemente originale certe.

Chiar si usurinta cu care Victor Ponta este dispus sa renunte la titlul de doctor este dubioasa: "Nu tin la acest titlu, nu am boala titlurilor!". O lucrare de doctorat nu e o prajitura. Ai gresit reteta, o arunci, speli tava si te duci la cofetarie ca sa te consolezi. Nu e nici vreo diploma la campionatul judetean de tras cu arcul. Este, in mod normal, rezultatul unei munci uriase, costa ani din viata doctorului, este cel mai important titlu de excelenta academica, cea mai inalta recunoastere a valorii sale intelectuale. Daca l-ai obtinut cu sudoare, nu renunti la el atat de usor. Te lupti pentru el ca la Rovine. Atitudinea lui Victor Ponta seamana mai mult cu aceea a unui hot care arunca prada ca sa poata scapa mai rapid.

Si daca intr-adevar Victor Ponta a plagiat, dupa cum implicit pare a recunoaste, simpla debarasare de prada este total insuficneta. "Din ce sa demisionez, din functia de doctor?", a intrebat, cu aroganta, Victor Ponta. Ar trebui sa demisioneze exact din ceea ce a demisionat in urma unor scandaluri similare, si presedintele Ungariei, Pal Schmitt, si fostul ministru al Apararii din Germania, Karl Theodor zu Guttenbergin (tot doctor in drept si demascat tot de revista Nature, spre informarea lui Victor Ponta). Ar trebui sa demisioneze din functia de premier care nu poate fi ocupata de un hot.

Plagiatul este o forma de furt. Plagiatorul fura idei, asa cum alti hoti fura oul sau boul. Insusirea fara drept a ceva ce nu-ti apartine este furt, indiferent cum se numeste acel ceva furat. Sigur ca in Romania, unde respectul pentru excelenta intelectuala este la cote minime, unde plagiatul este sport national, o asemenea acuzatie va avea ecou destul de redus, numai in randul autenticei elite intelectuale.

Dar in plan extern scandalul este demolator pentru Victor Ponta si pentru imaginea Romaniei. Pentru ca titlurile din mai toata presa europeana vorbesc despre premierul Romaniei acuzat de plagiat, nu despre un oarecare Victor Ponta. Si de aceea scandalul trebuie clarificat rapid de catre o autoriatea independenta de verificare. Ma indoiesc ca rezultatul unei comisii sub autoritatea unui ministru USL poate fi credibil.

De ce nu a mai fost chemat Ioan Mang la Consiliul National Etica, dupa cum arata Victor Ponta? Pentru ca ea a fost dizolvata si reinfiintata cu o componenta agreata de noua putere. Putem suspecta ca aceasta miscare i-a fost dedicata nu lui Ioan Mang, ci lui Victor Ponta? Tocmai de aceea, teza lui Victor Ponta ar trebui verificata de o comisie cu adevarat independenta, eventual externa.

Daca acuzatia se infirma, ceea ce mi se pare spre imposibil, sursa ei va deveni foarte importanta pentru ca am vorbi despre o calomnie foarte grava la adresa premierului Romaniei si ea trebuie pedepsita. Dar daca acuzatia se confirma, nu cred ca dl. Ponta are alta varinata decat demisia si nu aceea din "functia de doctor". Daca nu din alt motiv, macar pentru ca nimeni nu va crede niciodata in onestitatea si vointa anticoruptie a unui guvern condus de o persoana corupta intelectual. Victor Ponta stie exact intre care premieri va fi asezat la Consiliul European. Dar ce il vor intreba si cum se vor uita acestia la un plagiator stie?

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....