Plagiatul lui Ponta: Academicianul de la care ar fi copiat premierul nu depune sesizare

Marti, 19 Iunie 2012, ora 16:41
6004 citiri
Plagiatul lui Ponta: Academicianul de la care ar fi copiat premierul nu depune sesizare

Dumitru Diaconu, unul din academicienii de la care ar fi copiat premierul Ponta, sustine ca a aflat din presa de acuzatiile care i se aduc prim-ministrului.

"Stiu ca sunt autorul acestei lucrari, dar nu stiu daca cineva s-a inspirat sau nu dupa lucrarea mea. Pe de alta parte, eu, ca magistrat, nu am voie sa ma pronunt decat in ceea ce inseamna chestiuni juridice, stiintifice, mai putin aspecte sau lucrari cu nuante, cu caracter politic", a declarat Diaconu, intr-un interviu pentru Tvr Info.

Plagiatul lui Ponta: Confirmare pentru Nature din partea unui academician roman

Acesta a reiterat ca, in calitate de judecator, trebuie sa se abtina de la comentarii, precizand ca nici nu se va uita peste doctoratul lui Ponta.

Presa externa, despre plagiatul lui Ponta si istoria unui Guvern copy-paste

"Nu, de ce? Eu nu stiu daca am fost plagiat. Si, credeti-ma, nici nu ma intereseaza. Nu sunt obisnuit cu asa ceva, cu sesizari. In general, ca magistrat, eu sunt un om discret. Eu sunt luat prin surprindere. Realmente, eu tratez acest subiect cu reticenta. Nu ma intereseaza. Meseria mea este in primul rand aceea de magistrat", a mai raspuns Diaconu, intrebat daca va sesiza Consiliul de Etica.

"Eu sunt intr-adevar autorul lucrarii Curtea Penala Internationala, Istorie si Realitate. Orice discutie in spatiul public cu privire la chestiuni politice contravine calitatii mele de magistrat.

Am obligatia, conform statutului meu profesional, sa ma abtin de la orice discutie privind nuante politice. Cu tot respectul, nu pot sa fac niciun comentariu. Ca magistrat nu am voie sa imi expun parerea decat in cadrul unor manifestari stiintifice sau academice", a declarat si pentru NewsIn judecatorul Dumitru Diaconu, care preda la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Pitesti.

Premierul, acuzat de plagiat

Premierul Victor Ponta si-a plagiat mai bine de jumatate din lucrarea de doctorat, sustin surse anonime citate de publicatia Nature.com

"Prim-ministrul Victor Ponta este acuzat ca a copiat sectiuni intregi din lucrarea sa de doctorat in drept, aparuta in 2003, din publicatii aparute anterior, fara a face referintele corespunzatoare", scrie Nature.com.

Desi nu precizeaza cine, unde si cand a facut acuzatiile de plagiat la adresa lui Victor Ponta, autorul sustine ca a "vazut documentele" din care reiese ca mai bine de jumatate din lucrarea de doctorat este plagiata.

"Nature a vazut documente elaborate de un anonim care indica faptul ca mai mult de jumatate din cele 432 de pagini din teza in limba romana privind functionarea Curtii Penale Internationale reprezinta un text duplicat", mai noteaza publicatia.

In plus, in revista se mai mentioneaza faptul ca pasaje intregi din teza de doctorat a lui Victor Ponta au fost reproduse, in aceeasi maniera, in doua carti care au aparut, in 2004 si 2010, sub semnatura actualului premier.

Potrivit unor surse politice din Romania, "daca acuzatiile se vor dovedi reale, Victor Ponta ar putea fi fortat de opinia publica sa demisioneze", mai scrie Nature.com.

Ponta a tinut marti dimineata o conferinta de presa in care si-a prezentat lucrarea de doctorat si a respins acuzatiile de plagiat, spunand ca este gata sa se supuna verificarilor necesare si, daca se va constata ca a uitat sa treaca numele autorilor si in josul paginii, nu doar la bibliografie, va raspunde, dar in niciun caz cu demisia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#Ponta plagiat Dumitru Diaconu, #Sesizare Ponta plagiat acuzatii, #Nature doctorat Ponta plagiat , #plagiat