Plagiatul lui Ponta ajunge in ianuarie pe masa judecatorilor de la Inalta Curte

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 18:36
5203 citiri
Plagiatul lui Ponta ajunge in ianuarie pe masa judecatorilor de la Inalta Curte
Foto: Arhiva

Acuzatiile de plagiat aduse lui Victor Ponta vor intra pentru prima oara in atentia unor judecatori in data de 20 ianuarie 2014.

Atunci a fost fixat primul termen in Dosarul cu numarul 3927/1/2013 deschis ca urmare a plangerii penale depuse de Mihail Neamtu, Augustin Ofiteru si Adrian Papahagi impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata a lui Victor Ponta, acuzat ca si-a plagiat teza de doctorat.

Plangerea penala a fost depusa de avocatul Florin Plopeanu dupa ce procurorul de caz, Mihaela Litvin, a decis neinceperea urmaririi penale pe numele lui Victor Ponta si Parchetul de pe langa ICCJ a mentinut aceasta decizie.

Nu se lasa! Se cere redeschiderea plagiatului lui Ponta

Procurorul Mihaela Litvin a decis sa inchida dosarul penal cu numarul 783/P/2012, in care Victor Ponta este acuzat ca a plagiat 113 din cele 292 de pagini ale lucrarii "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si semnata alaturi de Daniela Coman.

Procurorul a studiat constatarea remisa de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor si a concluzionat ca "examinand comparativ pasajele din operele indicate in denunt nu se constata vreo reproducere, totala sau partiala in lucrarea lui Victor Ponta, asemanarile existente incadrandu-se in limitele exercitarii dreptului de autor". De asemenea, ORDA a comunicat oficial ca nu a putut calcula numarul sau procentul de pagini identice din cartea lui Ponta si lucrarile din care denuntatorii (Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru) sustin ca acesta a plagiat.

Augustin Ofiteru (PNR): Ponta a primit drepturi de autor pentru plagiatul sesizat la Parchet

Mihail Neamtu, despre plagiatul lui Ponta: Fie ca ai furat un bou sau o idee, tot furt e

Avocatul Florin Plopeanu, cel care s-a ocupat de acest caz si care, in perioada 2007-2010 a lucrat ca procuror chiar la Serviciul de proprietate intelectuala din cadrul Parchetului General fiind un specialist in domeniu, a comentat acest caz pentru Ziare.com.

Ponta nu scapa de sesizarea depusa la Parchet pentru plagiat - Care e miza reala

"Importanta acestui dosar este esentiala in ceea ce priveste calificarea unei fapte ca fiind plagiat, indiferent cine este autorul ei.

E foarte importanta impunerea unor standarde in zona academic-universitara - cred ca aici e o mare problema. In plus, modul de rezolvare a acestui dosar va constitui un reper in tratarea cazurilor de plagiat pentru toti procurorii din tara de aici inainte pentru multa vreme, deci nu este indiferent daca vor fi impuse standarde ridicate de exigenta sau, dimpotriva, gradul de toleranta va fi coplesitor", a tinut sa sublinieze avocatul Florin Plopeanu.

Avocat: Sesizarea penala pentru plagiatul lui Ponta e tergiversata Interviu

Pe de alta parte, la Consiliul National de Etica exista, inca de anul trecut, o a doua sesizare de plagiat depusa pe numele lui Victor Ponta, diferita de cea in care acesta a fost dezvinovatit anterior.

O noua sesizare de plagiat pe numele lui Ponta, depusa la Consiliul de Etica

Ziare.com a incercat in repetate randuri in ultimele doua luni sa afle daca aceasta sesizare a fost solutionata sau care sunt termenele legale prevazute, dar CNE nu ne-a oferit pana in prezent niciun raspuns oficial.

De asemenea, Adrian Papahagi il acuza pe Victor Ponta ca a plagiat si din lucrarea unui avocat francez.

Premierul Frantei, instiintat inainte de intalnirea cu Ponta ca acesta a plagiat dupa un avocat francez

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Ponta plagiat Inalta Curte, #dosar Ponta plagiat , #plagiat