Ponta a plagiat - Consiliul de Atestare propune retragerea titlului de doctor

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 23:55
40464 citiri
Ponta a plagiat - Consiliul de Atestare propune retragerea titlului de doctor

Academicienii care compun Consiliul de atestare a diplomelor au decis, vineri, ca Victor Ponta a plagiat lucrarea de doctorat.

Cu toate acestea, verdictul nu are nicio valoare, dupa cum a anuntat ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, aratand ca la orele diminetii Consiliul a fost desfiintat oficial.

Ordinul pentru desfiintarea Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a fost publicat vineri dimineata in Monitorul Oficial. La scurt timp de la publicarea in M.O., ordinul a fost retras pentru aproximativ un sfert de ora.

Desi a fost desfiintat, Consiliul a continuat verificarea acuzatiilor de plagiat la adresa premierului Victor Ponta. Membrii s-au intalnit de urgenta, la ora 10.00, inainte de publicarea in Monitorul Oficial a ordinului ministrului interimar Liviu Pop de a dizolva actuala componenta a Consiliului.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea evenimentelor in cazul posibilului plagiat al lui Victor Ponta

19:10 - "In mod evident a parut o lupta a unui subaltern zelos a lui Ponta cu o structura care a incercat sa se pronunte asupra acestei situatii", a declarat Ludovic Orban, la Realitatea TV.

18:52 - Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat ca spera ca ministrul desemnat al Educatiei, Ecaterina Andronescu, sa nu recurga la actiunile "regretabile" ale interimarului Liviu Pop si ca va "va lua in serios semnalul dat de Consiliul format din academicieni, din savanti cu o reputatie exceptionala", arata NewsIn.

18:06 - Premierul Victor Ponta a refuzat sa comenteze decizia consiliului si desfiintarea sa. Acesta a fost instiintat de jurnalistii romani de la Bruxelles care a fost decizia Consiliului de Atestare a Diplomelor, insa nu a dorit sa spuna nimic.

17:35 - Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, vineri, ca Victor Ponta trebuie sa-si tina cuvantul si sa demisioneze din fruntea Guvernului, dupa ce Consiliul de Atestare a stabilit ca teza de doctorat a premierului este "copypaste"

17:30 - PDL a anuntat ca va contesta in instanta ordinul ministrului Liviu Pop de a desfiinta Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare.

17:28 - Site-ul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare nu mai poate fi accesat.

17:25 - Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat la Digi24 ca toate deciziiile luate vineri a Consiliului General al CNATDCU sunt nule, deoarece nu a fost intrunit cvorumul de 14 membri.

17:20 - Flavius Baias, fostul decan al Facultatii de Drept, care a demisionat tocmai din cauza faptului ca in consiliul facultatii s-a votat impotriva examinarii acuzatiilor la adresa premierului, a declarat la Digi 24 ca decizia ca Victor Ponta a plagiat nu poate fi pusa sub semnul intrebarii.

"Mie mi se pare ca aceasta chestiune trebuie discutata foarte serios si nu cred ca imprejurarea ca Consiliul a fost dizolvat poate pune sub semnul intrebarii aceasta decizie", s-a aratat de parere acesta.

17:16 - "Teza de doctorat a fost analizata numai din al doilea punct de vedere. Nu trebuie sa fii specialist in drept ca sa detectezi ca au fost preluate texte fara a fi citate", a afirmat Andruh.

17:11 - Marius Andruh, presedinte Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, a declarat ca plagiatul in cazul texei de doctorat a lui Victor Ponta se rezuma la 85 de pagini de tip copy/paste. Andruh a precizat in explicatiile date ca exista mai multe tipuri de plagiat: cel subtil si cel copy/paste.

Consiliul cere retragerea titlului de doctor: Ponta a copiat 85 de pagini integral, inclusiv concluzii

17:07 - Potrivit Consiliului de Atestare, Ponta a plagiat 85 de pagini integral.

17:05 - Consiliul de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a decis vineri in unanimitate ca teza de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat si a propus ministerului retragerea titlului de doctor detinut de premierul Romaniei. Decizia a fost luata cu 13 voturi pentru, 0 impotriva si 0 abtineri.

16:55 - Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a refuzat sa discute prea mult decizia Consiliului de Atestare a Diplomelor, care a decis ca teza de doctorat a premierului Victor Ponta e plagiat.

"Nu pot sa ma pronunt pe aceasta tema, sunt in Azerbaidjan de 3 zile (...)am alte preocupari, sunt la o reuniune de fosti, actuali sefi de state si guverne, dezbatem problemele lumii actuale, energie, transferul acestor resurse la distanta..." a spus fostul sef de stat, pentru Ziare.com.

Iliescu, despre plagiatul lui Ponta: Am alte preocupari

16:40 - "Cred ca ar trebui facuta o comisie din exteriorul Romaniei, undeva de pe Luna adusa, pentru ca toata lumea isi da cu pararea", a declarat Liviu Pop.

16:25 - Potrivit fostului ministru al Educatiei, Catalin Baba, "acest Consiliu trebuie sa ia decizia in cazul Ponta. Trebuie sa existe o structura care sa se pronunte asupra plagiatelor. Din punctul meu de vedere este clara. Chestiunea este cat se poate de clara. Romania nu poate sa mearga inainte cu aceasta problema. Este mai grav decat scandalul diplomelor false".

16:10 - "Este un document care va fi trimis ministrului, s-a lucrat foarte mult la el(...) Mi se pare grav ca acest Consiliu a fost demis abuziv(...)Nu o facem pentru noi, pentru ca am tine neaparat sa ocupam aceste posturi. Am ocupat aceste pozitii onorific, neremunerati. Am considerat ca suntem utili penstru scoala romaneasca(...) Dar cand am fost demisi prin aceasta metoda abuziva, arbitrara, ne simtim jigniti. Tinem la libertatea academica, la dreptul de expresie si la demnitatea comunitatii stiintifice romanesti", a declarat Viorel Barbu pentru Realitatea TV, precizand ca nu mai doreste sa faca parte din acest Consiliu caruia i s-au abrogat din prerogative si care se pare ca va fi subordonat Ministerului Educatiei, ceea ce nu s-a intamplat niciodata pana acum.

16:00 - Academicianul Viorel Barbu a parasit sediul Consiliului, spunand ca votul s-a dat in unanimitate, iar el a decis sa demisioneze din consiliu, pentru ca presiunile care s-au facut astazi de catre guvern au fost "din alte vremuri".

Conform Realitatea TV, decizia CNADTCU este perfect legala, pentru ca este in conformitate cu Legea Educatiei, iar un ordin de ministru, cum este cel dat joi de Pop, nu poate modifica prevederile unei legi.

15:45 - Decizia de plagiat a fost luata in unaninimitate cu votul tuturor celor 13 membri prezenti, potrivit Romania Libera.

15:40 - Liviu Pop a acuzat ca verdictul este "orchestrat", dand de inteles ca Mircea Miclea i-ar fi manevrat pe academicienii din CNATDCU. "Astept un punct de vedere al acestui Consiliu dupa care voi lua o decizie", a spus Pop, al carui mandat se incheie in mai putin de 24 de ore.

Intrebat daca a avut curiozitatea sa se uite pe acuzatiile care i se aduc premierului, Liviu Pop a raspuns: "Nu m-am uitat pe nicio teza din acest punct de vedere. Am curiozitatea, dar nu am avut timp, am avut o saptamana infernala".

Liviu Pop: Verdictul de plagiat al Consiliului de atestare este orchestrat

15:30 - Petru Andea, fost deputat PSD in prezent membru in noul Consiliu National de Etica numit de Liviu Pop, a declarat la Realitatea TV ca CNATDCU nu are prerogative sa se pronunte in acest caz, iar Consiliul de Etica are termen 90 de zile sa ia o decizie. "Graba strica treaba", a punctat el, precizand ca la Consiliul de Etica se merge pe principiul "primul venit, primul servit". Intrebat de moderatoare de ce nu se ia o decizie mai repede, pentru ca este vorba despre premierul Romaniei, Andea a replicat "cand si-a dat doctoratul nu era premier" (2003 - n.red.).

15:07 - Consiliul de Atestare a dat un verdict in cazul Ponta: este plagiat! Raportul oficial va fi redactat si dat in scurt timp publicitatii, informeaza Realitatea TV.

Printre cei care au luat aceasta decizie se numara inclusiv presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc. Conform acestora, raportul este legal deoarece sedinta a inceput inainte ca ordinul care vizeaza desfiintarea CNATDCU sa fie publicata in Monitorul Oficial.

15:00 - Victor Ponta a tinut o conferinta de presa la Bruxelles, dar a refuzat sa raspunda la intrebarile legate de plagiat si de desfiintarea CNATDCU.

12:50 - Pop a evitat sa spuna daca o eventuala decizie a Consiliului va fi sau nu legala, precizand ca, in momentul de fata, "el nu stie cine se ocupa de analizarea tezelor de doctorat".

12:40 - Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat, la iesirea de la sedinta Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, ca nu a discutat despre plagiatul premierului Victor Ponta. El a mai spus ca i-a asigurat pe toti membrii CNATDCU ca "vor face parte din noul Consiliu, alaturi de alti experti din strainatate. Va exista un control al Corpului de Control".

12:25 - Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu il contrazice, pe contul sau de Facebook, pe ministrul Liviu Pop care a declarat, vineri dimineata, ca organismul care se ocupa de acuzatiile de plagiat este Consiliul de Etica, nu CNATDCU. In acest sens, Lazaroiu face referire la art 170, alin.1 din Legea Educatiei Nationale.

12:12 - Corespondentul Digi24 prezent la Bruxelles i-a solicitat un punct de vedere oficial purtatorului de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, aflat in delegatia care il insoteste pe Victor Ponta. Zaharescu a raspuns ca premierul va sustine o declaratie de presa in jurul orei 14.00, ora Romaniei, pe tema concluziilor Consiliului European, in cadrul careia va raspunde si la aceste chestiuni punctuale.

11:40 - Eugen Vasiliu, fost director adjunct la Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), a declarat la Digi24 ca, potrivit legilor in vigoare, "plagiatul este infractiune", iar Oficiul isi poate exprima un punct de vedere daca este sesizat de cel care a fost plagiat sau la cererea organelor de cercetare penala, Politia sau Parchetul.

Vasiliu a admis: "comunitatea noastra stiintifica sufera de acest cancer al plagiatului". El a subliniat ca ORDA este organismul de expertiza in astfel de cazuri si are competente legale sa se pronunte pe astfel de subiecte. "Problema este daca comunitatea stiintifica vrea sa respecte legea(...) sau, in general, organele de cercetare penala abilitate sa vegheze la aplicarea legii", a mai subliniat Eugen Vasiliu.

Plagiatul lui Ponta: Ordinul ce desfiinteaza Consiliul apare si dispare din M.O.

11:27 - Aflat la Bruxelles, la Consiliul European, premierul Victor Ponta a fost asaltat de jurnalistii romani si straini care il asteptau la intrarea VIP-urilor rugandu-l sa comenteze decizia ministrului Pop de a desfiinta in mare graba CNATDCU. Conform Digi24, premierul le-a spus jurnalistilor "Stati putin!", dupa care a vorbit despre importanta pentru Romania a deciziilor luate in prima zi a reuniunii Consiliului European. Victor Ponta s-a intors brusc si a plecat din fata jurnalistilor romani si straini, care au ramas fara raspunsurile asteptate.

11:20 - Ordinul pentru desfiintarea Consiliului a fost republicat in Monitorul Oficial.

11:12 - Flavius Baias, decan al Facultatii de Drept pana joi cand si-a depus demisia, isi explica gestul spunand ca el a votat in favoarea adoptarii unei pozitii oficiale cu privire la acuzatiile de plagiat aduse lui Victor Ponta, in timp ce majoritatea a votat impotriva.

11:07 - Ordinul pentru desfiintarea Consiliului General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a fost retras din Monitorul Oficial, informeaza Realitatea TV.

11:02 - Desfiintarea Consiliului General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, organismul care trebuia sa analizeze vineri acuzatiile de plagiat care-l vizeaza pe Victor Ponta, a fost publicata in Monitorul Oficial.

10:48 - Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a mers in persoana, vineri, la sedinta Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, in care se analizeaza plagiatul premierului Victor Ponta. Seful Educatiei a declarat la intrare jurnalistilor ca a venit pentru a le spune membrilor CNATDCU ca nu au dreptul sa se pronunte daca teza de doctorat a lui Ponta e un plagiat.

Presiuni incredibile: Ministrul Pop, la sedinta unde se analizeaza plagiatul lui Ponta

10:40 - Decizia sa vine tocmai cand CNATDCU analizeaza, vineri, cazul de plagiat al premierului Victor Ponta. Realitatea TV a anuntat ca deja primii reprezentati ai corpului de control au ajuns la sedinta consiliului.

10:35 - Liviu Pop a declarat ca oamenii trimisi de el pentru a verifica activitatea CNATDU o vor controla luni, cand el nu va mai fi ministru al Educatiei, mandatul sau expirand sambata, 30 iunie.

Ministrul Pop a trimis corpul de control la consiliul care analizeaza plagiatul lui Ponta

10:25 - Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a trimis corpul de control al ministerului la Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare.

Miclea: E un plagiat evident, miza nu e Ponta, ci credibilitatea diplomelor romanesti

9:30 - Unul dintre membrii acestui consiliu, fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea, a declarat ca e sigur ca premierul Victor Ponta si-a plagiat teza de doctorat. "Din pacate, orice decizie a CDATCDU va fi lovita de nulitate daca ordinul ministrului Pop de dizolvare a Consiliului va aparea in Monitorul Oficial. Decizia de a schimba componenta mebrilor face un mare deserviciu Romaniei si celor care si-au luat doctoratele in tara", a mai spus Mircea Miclea.

Ponta isi da demisia daca va fi gasit vinovat de plagiat

In tot acest timp, premierul Victor Ponta se afla la Bruxelles, la lucrarile Consiliului European. Primul ministru nu are insa mandat sa reprezinte Romania, potrivit presedintelui Traian Basescu.

Premierul Victor Ponta a declarat joi pentru cotidianul spaniol El Pais ca va demisiona in cazul in care va fi gasit vinovat de plagiat.

In aceeasi zi, ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a emis un ordin de ministru prin care a invalidat mandatele membrilor CNADTCU si a marit numarul lor de la 20 la 45, pentru ca un eventual verdict de plagiat dat de actualii membri ai consiliului sa fie lovit de nulitate, deoarece cvorumul va deveni mai mare.

Joi, decanul Facultatii de Drept al Universitatii Bucuresti, Flavius Baias, a demisionat. Cu o zi inainte, comisia de etica a facultatii decisese prin vot ca nu se poate pronunta in privinta plagiatului lui Victor Ponta, iar Flavius Baias avusese o pozitie contrara, sustinand ca este necesar ca facultatea la care premierul si-a luat titlul de doctor in 2003 sa reevalueze lucrarea acestuia.

Ziare.com va invita la dezbatere. Care credeti ca va fi verdictul in cazul posibilului plagiat al lui Victor Ponta? Isi va da premierul demisia daca va fi gasit vinovat de plagiat? Interventia ministrului Liviu Pop de azi din Consiliu este un abuz in serviciu?

#Victor Ponta plagiat, #Victor Ponta teza doctorat plagiat, #Victor Ponta doctorat plagiat , #plagiat