Consiliul de Atestare a Diplomelor da maine un nou verdict in cazul plagiatului lui Ponta. Ce urmeaza

Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 17:51
7868 citiri
Consiliul de Atestare a Diplomelor da maine un nou verdict in cazul plagiatului lui Ponta. Ce urmeaza
Foto: Ziare.com

Consiliul de Atestare a Diplomelor, care are o noua componenta, da, joi, un nou verdict in cazul tezei de doctorat a fostului premier Victor Ponta.

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Educatiei, in Comisia Tehnica a Consiliului Nationale de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) s-a stabilit ca fostul premier a plagiat.

CNATDCU a finalizat raportul final, iar acesta urmeaza sa fie supus votului in Consiliul General convocat pentru joi, daca la sedinta va exista cvorum.

Sursele citate au mai declarat, pentru Mediafax, ca membrii Comisiei Tehnice, in urma unei analize a lucrarii, au facut recomandarea de retragere a titlului de doctor al lui Victor Ponta.

Potrivit procedurii, raportul Comisiei Tehnice a fost prezentat Comisiei Juridice din cadrul CNADTCU, care ulterior a fost inaintat presedintelui institutiei.

Membrii Comisiei Tehnice sunt alesi prin recomandare de catre membrii din Comisia Juridica. In acest caz, este vorba despre trei persoane, din exteriorul CNATDCU, care au analizat lucrarea de doctorat.

In cazul in care votul va confirma decizia Comisiei Tehnice, CNADTCU va recomanda ministrului Educatiei, Adrian Curaj, sa-i retraga lui Victor Ponta titlul de doctor, obtinut in iulie 2003 cu teza intitulata "Curtea Penala Internationala" la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

Apoi, fostul premier Victor Ponta va avea la dispozitie doua saptamani pentru a contesta decizia.

La 18 iunie 2012, editia online a revistei Nature a publicat stirea ca Victor Ponta, prim-ministrul de atunci al Romaniei, a fost acuzat ca ar fi copiat sectiuni mari ale tezei sale de doctorat in drept din 2003 din publicatii anterioare, fara sa puna referinte exacte.

O prima decizie a CNATDCU a fost data pe 29 iunie 2012, in urma cu exact 4 ani, in care membrii comisiei sustineau ca Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvant cu cuvant.

De altfel, pe 17 iulie 2012, Comisia de Etica din cadrul Universitatii Bucuresti a decis in unanimitate ca este vorba de plagiat. Mai mult potrivit comisiei, acesta a plagiat intentionat, gasindu-se pasaje copiate in 115 pagini din cele 297. Singura comisie care l-a absolvit de vina a fost Consiliul National de Etica, care a decis in data de 18 iulie 2012 ca Ponta nu a plagiat.

#CNADTCU Ponta plagiat, #Victor Ponta plagiat teza doctorat , #plagiat