Plagiatul lui Ponta, in presa internationala: Forme de necinste endemice in Romania (Video)

Autor: Ana Ilie
Sambata, 30 Iunie 2012, ora 11:50
7283 citiri
Plagiatul lui Ponta, in presa internationala: Forme de necinste endemice in Romania (Video)

Chestiunea plagiatului premierului Victor Ponta este din nou in atentia presei internationale, dupa ce Consiliul National de Atestare a Titlurilor,

Diplomelor si Certificatelor (CNATDCU) a constatat ca peste 80 de pagini din lucrarea sa de doctorat sunt plagiate copy paste.

Un articol Reuters citat de mai multe publicatii aminteste ca acuzatiile de plagiat au fortat demisia catorva politicieni europeni, printre care presedintele ungar, ministrul german de Interne si pana si pe cel propus de Ponta pentru functia de ministru al Educatiei.

"Nu am gasit decat plagiat de tipul copy-paste", a spus Marius Andruh, presedintele Consiliului. Inainte de aceasta sentinta, guvernul de stanga al lui Ponta a declarat ca acest Consiliu trebuie extins cu noi membri, asa ca decizia de vineri este invalida. Si Ponta a spus ca aceasta concluzie a Consiliului este politica si ilegala.

Un membru al Consiliului a negat insa ca decizia are o latura politica si a subliniat ca membrii nu sunt platiti pentru activitatile lor si nu au afiliere politica.

Premierul a admis ca singura sa eroare este ca a enumerat sursele la bibliografie si nu in notele de subsol. Conducatorul lucrarii sale de doctorat, fostul premier Adrian Nastase, se afla in inchisoare de cateva zile, unde si-a inceput ispasirea pedepsei de doi ani pentru coruptie.

Publicatia BusinessWeek aminteste ca Ponta a admis pentru o publicatie spaniola ca va demisiona daca Consiliul decide ca a plagiat, pentru prima data de la izbucnirea scandalului. Publicatia aminteste si ca ministrul Educatiei a decis ca CNATDCU trebuie sa contina mai multi membri si pana la selectarea acestora, deciziile sale sunt invalide.

La randul sau, Washington Post povesteste desfasurarea scandalului de plagiat si remarca faptul ca plagiatul si alte forme de "necinste academica" sunt endemice in Romania, o tara de 19 milioane de oameni.

Dupa caderea comunismului in 1989 si inceperea reformelor, aminteste publicatia, s-au deschis un mare numar de universitati si institute private, oferind ceea ce unii spun ca sunt calificari academice indoielnice.

Herald Sun dezvaluie ca un comitet de academicieni romani a confirmat acuzatiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta, care a spus ca va demisiona daca va fi gasit vionovat.

Publicatia aminteste si de interventia ministrului Educatiei, Liviu Pop, asupra Consiliului, pe care l-a dizolvat cu cateva ore inainte de a ajunge la o concluzie in cazul lucrarii de palgiat a lui Ponta. Pop a spus ca verdictul este nul si invalid. Interventia lui Pop a fost criticata de membrii Consiliului, care au cerut membrilor mediului academic roman sa isi arate solidaritatea si sa condamne abuzurile de acest gen.

c

Citește și:
Nicolae Ciucă și-a dat OK-ul pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”România are nevoie de stabilitate şi coerenţă”
Nicolae Ciucă și-a dat OK-ul pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”România are nevoie de stabilitate şi coerenţă”
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat joi seară, 29 septembrie, că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei. ”Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin...
Ludovic Orban: ”Sorin Cîmpeanu a demisionat din iniţiativa altcuiva.” Victoria anunțată de fostul premier
Ludovic Orban: ”Sorin Cîmpeanu a demisionat din iniţiativa altcuiva.” Victoria anunțată de fostul premier
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost președinte al PNL, consideră că Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei ”din iniţiativa...