Plagiatul lui Ponta: Raportul Universitatii a ajuns la Andronescu. Ea nu a avut timp sa-l citeasca

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 16:38
4656 citiri
Plagiatul lui Ponta: Raportul Universitatii a ajuns la Andronescu. Ea nu a avut timp sa-l citeasca

Raportul Universitatii Bucuresti care arata ca Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat a fost trimis Ministerului Educatiei, Ecaterina Andronescu spunand, joi, ca nu a avut timp sa vada documentul, insa "legea lui Funeriu stabileste ca numai CNE poate analiza plagiatul in cazul demnitarilor".

Rectorul Universitatii Bucuresti, Mircea Dumitru, a declarat, joi, ca raportul a fost trimis in urma cu o zi Ministerului Educatiei.

"Raportul cuprinde tot ceea ce am anuntat public de fiecare data si poarta semnatura tuturor expertilor care s-au pronuntat pe respectiva lucrare. Raportul a fost semnat de mine, in calitate de rector al Universitatii Bucuresti", a spus Mircea Dumitru.

Potrivit rectorului UB, din punct de vedere legal, el nu poate face nicio recomandare Ministerului Educatiei, dar a tinut sa precizeze ca a solicitat sa fie luate masurile care se impun.

"Nu putem face noi recomandari, am cerut sa fie luate masurile care se impun in acest caz. Toate datele privind opiniile specialistilor cu privire la teza de doctorat a lui Victor Ponta sunt postate pe site-ul Universitatii Bucuresti", a mai spus rectorul, care a fost prezent la preluarea Vilei Noel de la Institutul Francez.

Andronescu: Stiu despre raport, nu am avut timp sa-l citesc

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, prezenta si ea la evenimentul de joi, a spus ca a aflat despre raportul trimis Comisiei juridice de catre Universitatea Bucuresti, dar ca nu a avut timp sa il citeasca.

"Am aflat ca a ajuns acel raport. Nu am avut timp sa il citesc", a precizat Andronescu.

Intrebata daca ar putea lua vreo masura in conditiile in care legea prevede ca numai Consiliul National de Etica poate judeca plagiatul in cazul demnitarilor, Ecaterina Andronescu a spus ca "este legea domnului Funeriu".

"Legea domnului Funeriu stabileste ca numai CNE poate analiza plagiatul in cazul demnitarilor", a precizat ministrul Educatiei, precizand ca va citi raportul UB.

Ministrul Ecaterina Andronescu nu a vrut sa precizeze daca va lua vreo masura in acest caz, multumindu-se sa mentioneze ca trebuie respectata legea.

Rectorul Universitatii Bucuresti, Mircea Dumitru, declara, in 12 septembrie, ca doar Ministerul Educatiei poate decide retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, intrucat acesta este demnitar, precizand ca raportul Comisiei de Etica si al juristilor confirma plagiatul.

Plagiatul lui Victor Ponta - a fost sau n-a fost, in functie de institutia care hotaraste

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a hotarat, in iulie, ca Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat , o treime din lucrare fiind copiata, "prin preluarea integrala de blocuri de text, de randuri sau prin inversarea unor blocuri de text in raport cu sursele".

Juristii care au analizat teza de doctorat a lui Victor Ponta, un profesor de la Universitatea Bucuresti si doi de la Universitatea din Strasbourg respectiv de la Sorbona, au concluzionat ca lucrarea prezinta numeroase incalcari ale eticii universitare, constituind "un plagiat vadit".

Decizia din iulie a Comisiei de Etica a UB a fost anuntata la o zi dupa ce Consiliul National de Etica a informat ca titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obtinut in concordanta cu legislatia in vigoare in 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei sale de doctorat nu se poate sustine.

Totodata, potrivit raportului intocmit de experti si aprobat prin hotararea Consiliului National de Etica (CNE), nu se poate aprecia ca doctorandul Victor Ponta si-ar fi insusit partenitatea unor idei, concepte, modele care nu ii apartineau si le-ar fi prezentat drept contributii personale sau originale.

Potrivit concluziilor raportului final, CNE a luat act de indeplinirea tuturor procedurilor legale in vigoare la data sustinerii tezei de doctorat a lui Victor Ponta, retinand faptul ca referintele bibliografice au fost mentionate preponderent la sfarsitul lucrarii.

Premierul a solicitat Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica sa ii fie analizata in Consiliul National de Etica teza de doctorat sustinuta in 2003, dupa ce revista Nature scria ca premierul este acuzat de plagiat, sustinand ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima si indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

Un al treilea for, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, in sedinta din 29 iunie, ca premierul a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa atunci Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

Presedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara ca a fost analizata, pagina cu pagina, o lucrare de 307 pagini, constatandu-se ca 85 dintre acestea sunt copieri fara indicarea sursei, foarte usor de detectat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#plagiat victor ponta, #plagiat Ponta trimis Ministerul Educatiei, #Ecaterina Andronescu plagiat Ponta, #decizie plagiat Ponta , #plagiat