Plagiatul lui Ponta, reluat de Nature: Desfiintarea Consiliului confirma plagiatul

Luni, 02 Iulie 2012, ora 22:37
6999 citiri
Plagiatul lui Ponta, reluat de Nature: Desfiintarea Consiliului confirma plagiatul

Premierul Victor Ponta apare, din nou, intr-un articol din Nature, dupa ce acuzatiile de plagiat care il vizeaza au pornit de la aceeasi revista britanica.

"Un comitet academic l-a numit pe Ponta plagiator, dar comitetul a fost dizolvat chiar in timpul intalnirii in care au luat decizia", noteaza acum Quirin Scheiermeier, jurnalist la Nature, acelasi autor care a semnat si materialul original de la care a izbucnit scandalul.

Quirin Scheiermeier precizeaza, de la inceputul materialului, ca Nature a fost cea care a semnalat prima oara ca teza de doctorat a lui Victor Ponta ar fi copiata de la mai multi autori, fara insa a fi citata corespunzator sursa.

Acum, juralistul accentueaza ca CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare) a hotarat ca 85 din cele 307 pagini din teza de doctorat a premierului sunt plagiate.

"Cu toate acestea, decizia nu este valida, dupa ce membrii Consiliului au fost revocati din functii", completeaza Nature.

"Inainte insa ca verdictul Consiliului de Atestare sa fie anuntat public, Monitorul Oficial a publicat un ordin al ministrului interimar al Educatiei, Liviu Pop, prin care organismul a fost practic desfiintat si i s-au anulat atributiile privind retragerea titlurilor de doctor. Prin acest episod, scrie Nature", au fost confirmate acuzatiile de plagiat.

Revista Nature: Ponta a plagiat jumatate din lucrarea sa de doctorat - Premierul: E mana lui Basescu

"Totusi, ministrul interimar Liviu Pop a intrerupt intrunirea pentru a-i anunta pe participanti ca mandatul lor a fost retras. El a declarat ca prin ordin ministerial verdictele consiliului sunt nule, motivand ca CNATDCU a esuat in a trimite un raport al activitatilor si performantelor sale, cerut pe 21 iunie", noteaza Quirin Scheiermeier.

Acesta aminteste ca desfiintarea Consiliului ar putea fi o lovitura suplimentara pentru reputatia mediului academic si a sistemului de invatamant superior din tara noastra. De asemenea, se mai arata in articol, ingrijorari de acelasi fel sunt exprimate si intr-o scrisoare deschisa trimisa sefilor de stat europeni de 16 intelectuali romani, printre care si Andrei Plesu.

Marius Andruh, fostul presedinte al CNATDCU, a declarat pentru Nature ca faxul ministerial a sosit abia pe 25 iunie si ca niciun raport nu ar fi putut fi livrat in timpul ramas.

"Este evident ca singura motivatie a fost sa puna presiune pe noi, si, in final, sa ne opreasca lucrarile", mentioneaza Marius Andruh. "Am primit - dar de fapt nu inainte de 25 iunie - un fax care cerea un raport al activitatii noastre. Nici nu mai e nevoie sa spun ca nu aveam cum sa il facem in trei zile", a adaugat acesta.

"Guvernul a predat cazul Consiliului National de Etica, care are la dispozitie 90 de zile pentru a investiga acuzatia. Ponta a inlocuit recent membrii consiliului, ca urmare a acuzatiilor de plagiat formulate impotriva fostului ministru al Educatiei, Ioan Mang", mai scrie Nature.

Revista mai noteaza ca Adrian Nastase, care i-a coordonat teza lui Victor Ponta, se afla in inchisoare pentru coruptie, iar autorii din ale caror lucrari ar fi copiat premierul nu sunt interesati de elucidarea posibilului furt intelectual.

Nature si publicatia germana Frankfurter Allgemeine Zeitung au dat, in 18 iunie, startul scandalului de plagiat in care este implicat Victor Ponta. In scurt timp, subiectul a facut inconjorul lumii, fiind preluat de agentiile de presa internationale, precum si de cele mai prestigioase ziare din lume, iar acuzatiile care-i vizeaza pe premierul roman au ajuns pana in Hawaii, India si Afganistan.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....