Plesu, despre plagiatul lui Ponta: Inteligenta l-a lasat de izbeliste

Luni, 23 Iulie 2012, ora 22:05
6231 citiri
Plesu, despre plagiatul lui Ponta: Inteligenta l-a lasat de izbeliste
Foto: Arhiva

Andrei Plesu ii adreseaza o scrisoare deschisa ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, in care ii atrage atentia ca pericliteaza prestigiul vietii academice prin modul in care trateaza plagiatul premierului Ponta. "Nu e nevoie de mai mult de zece minute, ca sa observi ca ai de a face cu un plagiat grosolan", sustine Plesu.

"Imi e imposibil sa cred ca n-ati aruncat niciodata o privire (macar curioasa) asupra textelor incriminate. Ele au fost publicate in mai multe ziare, asa incat consultarea lor e la indemana oricui. Eu unul am luat lucrurile in serios si am citit, in paralel, paginile lucrarii dupa care s-a copiat si paginile copiate din teza de doctorat a primului ministru. Nu e nevoie de mai mult de zece minute, ca sa observi ca ai de a face cu un plagiat grosolan (definit ca atare, in mod profetic, de colegul si fostul dvs. inamic Andrei Marga, intr-un interviu din 2010).

E, as spune, un caz de manual: calupuri ample de text (zeci si zeci de pagini) sunt trecute de sub semnatura altuia sub semnatura proprie. Fara ghilimele, fara indicatie de subsol, fara un minim efort de camuflaj abil", comenteaza Andrei Plesu in scrisoarea aparuta in editia online din "Dilema veche" si preluata de Evenimentul Zilei.

Filosoful il ironizeaza pe liderul PSD, facand trimitere la o celebra expresie a mentorului sau, Adrian Nastase.

"Inteligenta domnului Ponta, plauzibila pana la un punct, l-a lasat de izbeliste. Se putea fura mai subtil, mai ingenios, mai smecher. Dl. Ponta si-a spus, probabil, ca nimeni n-o sa stea, vreodata, sa-i numere... paginile si ca, in definitiv, doctoratul e o formalitate, un fel de ornament care se agata, cochet, la butoniera, pentru impresie (si ceva avantaje)", continua Andrei Plesu.

In opinia fostului ministru de Externe, "un om politic de mare format ar fi asumat 'accidentul' si-ar fi cerut scuze si ar fi castigat, astfel, un capital de onoare, valorificabil mai tarziu", dar Victor Ponta nu a procedat asa.

In ceea ce o priveste pe Ecaterina Andronescu, nici aceasta nu a lasat "sa vorbeasca evidentele, buna-credinta, exigentele academice minimale", ci a acceptat "tot soiul de samavolnicii jenante", considera Andrei Plesu

Acesta reaminteste ca a fost nevoie de trei comisii, una desfiintata si alta data la o parte, si de tot soiul de "diversiuni comice", cum ar fi ideea ca "ghilimelele ('semnele citarii') nu erau inca inventate in 2003".

Cine sunt profesorii care au stabilit ca Victor Ponta a plagiat

Cine sunt cei trei experti care au spus ca Ponta nu a plagiat

"Nu va pufneste rasul? Sau, mai curand, nu vi se face frica? Vi se pare ca salvati prestigiul institutiilor academice, reclamand ingerinta politicului in spatiul lor? Dar, doamna, problema e mult mai simpla: a plagiat sau nu domnul Ponta? Si daca da, cum spun bunul simt si doua comisii din trei, atunci cine pericliteaza prestigiul vietii academice? Si cum puteti patrona, cu seninatate, o asemenea nefacuta?", o intreaba Andrei Plesu pe Ecaterina Andronescu.

La final, acesta isi exprima convingerea ca "problema plagiatului Ponta are o bataie mai lunga decat problema referendumului".

"Necinstea fundamentala a unui prim ministru care nu vrea sa accepte ca si-a insusit beneficii academice nemeritate si a unor universitari care au consimtit sa acopere aceasta frauda, vor atarna greu nu numai in evaluarea unui om, ci si in aceea a unui partid, a invatamintului romanesc si a tarii intregi. Regret, dar sunteti partasa la aceasta nefasta dezonoare", ii transmite Andrei Plesu ministrului Educatiei.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Andrei Plesu Ponta plagiat, #Plesu scrisoare Ecaterina Andronescu, #Plesu Ponta plagiat grosolan , #plagiat