Ponta afla daca Universitatea Bucuresti cere retragerea titlului sau de doctor

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 09:52
4629 citiri
Ponta afla daca Universitatea Bucuresti cere retragerea titlului sau de doctor
Foto: Arhiva

Senatul Universitatii Bucuresti se reuneste, miercuri, pentru a dezbate si vota retragerea titlului de doctor acordat in 2003 lui Victor Ponta. Decizia finala ii apartine insa ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, cea care a spus cu mult timp inainte ca subiectul este "inchis".

La 20 iulie, conducerea Universitatii Bucuresti a decis, ca urmare a analizelor facute de Comisia de Etica si a rapoartelor intocmite de specialisti, ca teza de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat. Comisia de Etica a emis doua documente publice in care se arata tehnicile de plagiere folosite si prezinta textele in paralel. Se mai arata si ca 115 pagini din lucrare contin blocuri de text plagiate din 4 carti.

Universitatea Bucuresti: Victor Ponta a plagiat texte si idei

Miercuri, referatul intocmit de comisie se va citi in plenul Senatului Universitatii, iar cei 120 de senatori vor putea, apoi, sa isi exprime un punct de vedere. Chiar daca unii dintre ei ar fi impotriva verdictului de plagiat, acesta nu va putea fi schimbat.

Sanctiunea pe care o va primi Victor Ponta va fi decisa de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, nu de Universitatea Bucuresti cea care i-a conferit titlul de doctor, si asta pentru ca in Romania nu este valabila regula existenta in tari precum Germania sau SUA potrivit careia institutia care a conferit titlul de doctor este si cea abilitata sa il retraga.

Victor Ponta a obtinut titlul de doctor in 2003, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, cu lucrarea "Curtea penala internationala". Indrumatorul sau a fost Adrian Nastase.

Scandalul de plagiat a fost declansat de revista Nature la scurt timp de la numirea sa in fruntea Executivului. Premierul a declarat atunci ca se stie nevinovat dar, daca specialistii vor decide contrariul, se va supune deciziei lor, acceptand sa i se retraga titlul. De atunci au fost date trei verdicte in cazul sau.

Pe 28 iunie, Consiliul de Atestare a Diplomelor (CNADTCU) a decis ca 85 de pagini din teza de doctorat a lui Victor Ponta au fost luate "copy-paste" din alte lucrari, fara respectarea regulilor citarii, si ca una dintre cartile din care s-a copiat nu a fost trecuta la bibliografie.

CNATDCU a decis ca Victor Ponta a plagiat si a cerut oficial Ministerului Educatiei sa ii retraga acestuia titlul de doctor.

Ponta a plagiat - Consiliul de Atestare propune retragerea titlului de doctor

Consiliul a fost "reorganizat" de ministrul Andronescu dupa ce fostul ministru interimar Liviu Pop a decis acest lucru chiar in timp ce se discuta cazul Ponta. Numarul membrilor a fost dublat, iar printre componenti se afla acum profesori universitari apropiati de PSD, dar si cadre didactice fara doctorat.

Consiliul de Atestare a Diplomelor, modificat de Ecaterina Andronescu - vezi noua componenta

Si Consiliul National de Etica, aflat in subordinea Ministerului Educatiei a fost "reorganizat". Aflandu-se ca se pregateste un verdict nefavorabil premierului, toti membrii, cercetatori cu cariere stiintifice impresionante, au fost dat afara, in locul lor fiind numiti universitari mai putin cunoscuti care au inceput dezbaterea cazului de la inceput.

Exclusiv O palma morala pentru toti plagiatorii - Interviu Ziare.com

Cu putin timp inainte ca Universitatea Bucuresti sa dea cea de a doua decizie de plagiat in cazul Ponta, noul Consiliu National de Etica a anuntat ca, in urma analizei facute, nu se poate vorbi despre un plagiat, fiind respectate toate regulile "existente la acea data".

Consiliul National de Etica: Premierul Victor Ponta nu a plagiat

Cel de-al treilea verdict de plagiat in cazul Ponta a fost cel dat de Universitatea Bucuresti. Decizia a fost luata de catre profesori universitari de renume, ea fiind perfect fundamentata si argumentata.

Ponta a plagiat, a decis Universitatea Bucuresti - Vezi toate documentele

Citește și:
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
Guvernul a decis în şedinţa de joi, 26 ianuarie, deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ (județul Botoșani), România...