Ponta ar putea pierde mai multe odata cu titlul de doctor, insa cineva trebuie sa se sesizeze

Vineri, 01 Iulie 2016, ora 17:44

   

Ponta ar putea pierde mai multe odata cu titlul de doctor, insa cineva trebuie sa se sesizeze
Victor Ponta risca un proces penal, dar si sa piarda dreptul de a profesa ca avocat daca decizia de retragere a titlului sau de doctor in Drept va ramane definitiva, insa din punct de vedere financiar nu va inregistra mari pierderi pentru ca faptele par sa se fi prescris.

Scandalul de plagiat a izbucnit in 2012, insa fostul premier a reusit sa isi pastreze titlul de doctor in Drept, obtinut in 2003, inca 4 ani. Abia joi un nou CNATDCU a reusit sa decida ca teza lui de doctorat este un plagiat si a cerut Ministerului Educatiei retragerea titlului, decizie asteptata in circa doua saptamani.

In acest moment, Victor Ponta poate contesta decizia Consiliului, dar daca ea va ramane totusi definitiva si titlul ii va fi retras, o poate ataca in contencios administrativ.

"Ordinul MEN de retragere a titlului de doctor ar putea fi contestat in conditiile legii contenciosului administrativ. Ordinul isi va produce totusi efectele, suspendarea executarii acestuia putand fi dispusa doar de catre instanta competenta, la cerere, in conditiile legii", a explicat pentru Ziare.com avocata Elenina Nicut.

Intrebata ce risca Victor Ponta pe latura penala, aceasta a precizat ca despre acest lucru nu se poate discuta decat in cazul unui proces penal.

"Pentru a se ajunge acolo este nevoie de un denunt sau de o redeschidere a dosarului deschis in anul 2012, solutionarea acestora depinzand de incadrarea in termenele de prescriptie a raspunderii penale. Eventualele sanctiuni nu pot fi dispuse decat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva", a adaugat avocata.

Citeste si Ponta a plagiat - Ce urmeaza: Mai poate ramane avocat? Va fi pus sa dea niste bani inapoi? Risca un proces penal?

O vie dezbatere are loc zilele acestea pe tema excluderii lui Ponta din avocatura.

"Victor Ponta a fost primit in profesia de avocat cu scutire de examen in considerarea faptului ca pretindea a fi titularul unei diplome de doctor in Drept; prin urmare, teoretic, retragerea titlului de doctor cu titlu de sanctiune ar trebui sa se rasfranga si asupra calitatii de avocat, dobandite in baza acestuia.

Exista deja o sesizare in acest sens la Baroul Bucuresti, urmand ca organele profesiei sa aprecieze si sa decida dupa emiterea ordinului MEN de retragere a titlului de doctor", a comentat Elenina Nicut.

Intr-adevar, decanul Baroului, Ion Dragne, a anuntat ca subiectul va fi discutat imediat ce va exista o decizie finala de retragere a titlului.

Intrebata ce se intampla cu castigurile obtinute dupa 2003 de Victor Ponta in baza titlului de doctor, avocata Elenina Nicut a explicat ca, teoretic, fostul premier ar putea avea de pierdut, practic, insa, faptele par sa se fi prescris.

"Teoretic, universitatile la care Ponta a exercitat functia de profesor, lector etc. ar putea cere anularea contractelor incheiate cu acesta pe motiv de eroare esentiala constand in pretinsa calitate a acestuia de doctor in drept si sa-i ceara restituirea sumelor platite; practic, insa, dreptul la actiune pare a fi prescris in cazul contractelor incheiate anterior anului 2012", a punctat aceasta.

De asemenea, referitor la drepturile intelectuale obtinute de Victor Ponta din vanzarea cartii in care a publicat teza sa de doctorat, Elenina Nicut a explicat ca pagubitii "ar putea la randul lor sa ceara in instanta repararea pagubei, insa si in acest caz este posibil sa se loveasca de problema prescriptiei".

Pe de alta parte, pe masa CNATDCU se afla si alte nume mari din politica, Gabriel Oprea, Petre Toba sau Robert Negoita urmand sa afle in scurt timp daca se confirma ca au plagiat, caz in care isi pierd si ei titlurile de doctori.

Intrebata cum pot fi destructurate retelele de plagiat din sistemul universitar, despre care s-au facut atatea dezvaluiri in presa si ce rol poate avea justitia in acest sens, Elenina Nicut a subliniat: "ar fi suficient sa se aplice legea, art. 170 din Legea nr. 1/2011".

"Justitia nu poate avea decat rolul prevazut de Constitutie si lege, iar principala conditie este sa fie legal sesizata", a completat aceasta.

Articolul invocat prevede urmatoarele:

"1) In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, intocmite, dupa caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etica si management universitar sau de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, poate lua urmatoarele masuri, alternativ sau simultan:

a) retragerea calitatii de conducator de doctorat;

b) retragerea titlului de doctor;

c) retragerea acreditarii scolii doctorale, ceea ce implica retragerea dreptului scolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenti-doctoranzi.

2) Reacreditarea scolii doctorale se poate obtine dupa cel putin 5 ani de la pierderea acestei calitati, numai in urma reluarii procesului de acreditare, conform art. 158.

3) Redobandirea calitatii de conducator de doctorat se poate obtine dupa cel putin 5 ani de la pierderea acestei calitati, la propunerea IOSUD, pe baza unui raport de evaluare interna, ale carui aprecieri sunt validate printr-o evaluare externa efectuata de CNATDCU. Rezultatele pozitive ale acestor proceduri sunt conditii necesare pentru aprobare din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

4) Conducatorii de doctorat sunt evaluati o data la 5 ani. Procedurile de evaluare sunt stabilite de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, la propunerea CNATDCU."
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6496 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Constant
rank 5
Nu ma intereseaza cat si ce pierde Ponta.Ma intereseaza ce a pierdut
Romania in trei ani de guvernare ineptocarata a lui Ponta. Si cine plateste pentru aceasta.

Vad ca fara cea mai mica jena, Dragnea se vede viitor premier. Sa inteleg ca romanii au cazut atat de jos incat su nu se poata debarasa de acesti paraziti primitivi?
T. basilic
rank 5
Vai, lume, vai ! Citesc articolele cu subiectul aici prezent si nu
imi pot lua mintea de la Charlie Parker- marele, imensul saxofonist care ucenic in ale muzicii, copil, se ascundea in sifonierul familiei, sa repete la saxofon fara sa deranjeze vecinii...
Iese Ponta din burlanele Parisului si mi ti-l pune Nastase gornistul cazarmii. Nu trece mult si iata-l deja curat si cu certificat, Louis Armstrong, insa cu aspiratii de Arhanghelul Gabriel, pus nevoie mare sa anunte din deal de la Cotroceni, Apocalipsa lui Ioan.
Tzara asta trista si cu mult umor ca un taram al vastei imposturi. In aceasta cumetrie iliesciana, in urma unei scarnave colcaieli, a unei mishunari de muste paroase, lucioase, verzi, albastre si doldora de oua si pline de clisa de latrina, zumzaind pe escarele unei natiuni ce putrezeste de vie, iata, vere ca se dau albine, cu... tata, insusi Ponta.
Barzaunele asta de latrina, hulpav, imond, infect, scatofag si mare amator de titluri si distinctii, iata-mi-l uns trantor Sef !
Nu reuseste tzara asta sa se debaraseze nici cu zeppelin de aceasta vasta vermina in care latzeii, morpionii sunt iubire de neam, paduchii fruncea, cei din izmenele de la Oprea calda tovarasie, recte tifus.
Capuse babane acolo unde nici cainele care se linge n-junge sa se scarpine, plosnite in cusaturile dormezei omului sarac arse cu bricheta si deodorantul primit la alegeri catarandu-se pe peretii ascensiunii sociale pana-n plafon, iar de acolo lasandu-se la vale fie ce-o fi, pe pielea omului ostenit de labor si alcol de gainatz, ce manca odata-n zi.
Nu te poti debarasa de corbii aparatului administrativ, nici de hultanii plesuvi si gat golas cat sa intre-n limfa d3caderii noastre pana unde-i cangrena mai buna si hoitul mai zemos.
Pe aerul inaltator al caniculei, vulturi halitori de oase, ne inalta pe rand, femur, tibia si scafarlie pana la cerul Promisiunii si de acolo ne leapada din cioc sa ni se sfarame oasele cele pline de maduha.
In lumea aceasta de aparente, de incmpete te certificate, de scoli ale abuzului si dezonoare, aceste pepiniere de alba-neagra, de shutzi, de pitzipoance si de pesti pe care in Europa celor 28 numai sida nu-i ocoleste, am schimbat opincile pe gumari, caruta dihocata cea cu magarush razbit, pe Mertzan cu op' su' da mii la bord, ca ie aspirator da fete, si asta repede, caci urciorul nu Mercedes la apa.
Nu cred ca atata rusine si nemernicie au fost cu putinta vreodata, nici la fanarioti. Cazul Hexifarma probeaza ce n-a vazut nici Ciuma din Bucurestii lui Caragea-Voda, iar incendiul din tragedia "Colectiv" n-a vazut vreun nou Foisor de Foc.
Ramane cum am stabilit :
Ciomu chirurg, frizerul sef de pesedea, vamesul buhait sef penele, actorasul Aguda mare Print Consort, Hagi si cu Cioaba rege, Iulian imparat,"politica al'fel" tot falafel, dizeuze tv primari, boschetari cu ambatz de El Prezidente cu shapca de Fidel si insteuat cu Luceferi Rosii in cinci colturi, cu moscheie drept Parc Expozitional, cu ghips Erdogan in loc de albul ochilor, si cu pupila alba, drept luminitza de la capatul tunelului.
Carrandash
rank 3
Ironie amara…
Stau si privesc poza care-l arata pe proaspatul oficial raspopit dedottorat dottore copy-lot ponta viorel viktorarsch si vad mare, pe fundal, cuvantul “guvernul" si-mi amintesc de faptul ca proaspat dedottoratul viorel a fost seful “celui mai bun, cinstit si corect govern pe care l-a avut Romania vreodata de-a lungul istoriei ei" ca doar asa zicea viorel si toti cei de-o teapa tzepari cu el.
Utilizator sters
Linșajul mediatic continuă ...
Păi la cate articole s-au scris pe această pagină ("profund independentă") impotriva lui Ponta pe această temă, nu v-ați sesizat pană acum? Doar nu o să venim noi de la țară să depunem plangere impotriva celui care a ieftinit berea, painea și micii ...., mama ei de deontologie profesională!
niculaeda
rank 5
@bengosul2007 19.38
"Doar nu o să venim noi de la țară să depunem plangere impotriva celui care a ieftinit berea, painea și micii ...., mama ei de deontologie profesională!"
- deontologie electorala(a lu' pontax) bre , nu profesionala !vezi ca berea ingrasha , micii au salmonella iar painea shti shi tu ce face(mai ales aia eftina mancata-n cantitatzi mari) ! :o)))pontax se agita degeaba nici-un shef comunist nu s-a mai ridicat dupa ce-a fost mazilit !:o)))

"Ponta ar putea pierde mai multe odata cu titlul de doctor, insa cineva trebuie sa se sesizeze" cine sa-l mai angajeze ca avocat , contau pe relatziile lui shi pe traficu' de influentza nu pe valoarea profesionala ! :o(((
Carrandash
rank 3
bengoase, ca tot vorbisi de "deontologie ...
... profesionala", iti amintesc ca indrumatorul dottoral al proaspatului dedotorat dottore viorel, a fost dottore professore iuniversitar nascase adrian botezat mai tarziu puscariasul osandit cu nomerul matricol detinut 0049/N.
intrebarea care se pune este daca cinstitul prea dottore professore nascase adrian, ginerica de al cece-ului kkomunist ceausist sekkretar miculescu angelo, si-a facut meseria cinstit atunci cand pe tonta viorel l-a controlat si instruit cum sa plagieze iscusit? sau, daca nascase adrean alias 0049/N a fost atat de p.r.o.s.t. incat nu s-a prins ca pupilu' sau viorel a plagiat din gros?
in ambele ipoteze, ce masuri vor lua iuniversitatilii bukaleze unde nascase adrian alias 0049/N profeseaza ca kadru didakktikk professoral posdand o "deontologie profesiomala" precum musca'n dosu' de cal?
ce parere ai bengoase de cazul lu' 0049/N alias adrian nascase?
JulianDoe
rank 5
ba blegosu, daca nu-ti place pagina asta "profund
independenta, ia da tu cu praf de mers, taman pana pe vreun forum al troacei 3. ca poate o fi existand vreun asemenea forum, desi nu e posibil sa-l faci cu profil de votac PSD. acolo o sa ai parte de independenta profunda.
ce tot va vaitati ca niste fete batrane care implora sa fie si ele violate zilnic, ca Ponta e linsat mediatic ?
se vede din avion ca a plagiat, iar voi urlati ca e vanat de oamenii lui Basescu. atata creier aveti, ca la ora asta voi inca sa mai dati vina pe Basescu...
a numit comisia care trebuia sa stea ghiocel in fata lui, tocmai ca sa para fata mare. cine putea sa aplaude asa-ceva, daca nu voi ? copilash, Ponta trebuie sa suporte consecintele, ca furtul se plateste. poate deschideti si voi ochii, ca sa vedeti ce infractor aparati. si nush-cum draqu de s-au comasat toti in PSD...
silvia_h
rank 5
Am scăpat de un premier plagiator si inculpat si ni se pregateste un
... premier gata condamnat. Multumim justitiei romane, multumim doamnei Livia Stanciu!
rahova70
rank 1
@ Felcerasului Puie Montatu..din Gorj
poate il pierde si pe tata-socru ..aripa stingä ocroti-
-toare , codosu national...!!?
becher
rank 5
am inteles,
avem de aface cu un Pontexit.Era si timpul.Jur ca vestea nu ma intristeaza.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor