Ponta, demisia in germana (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 10 Februarie 2013, ora 23:47
204057 citiri
Ponta, demisia in germana (Opinii)

Ministrul german al Educatiei a demisionat dupa ce Universitatea din Dusseldorf i-a retras titlul de doctor in baza dovezilor care au aratat ca teza sa de doctorat este un plagiat. Pana aici cazul doar seamana si aduce aminte de Victor Ponta.

Interesant in povestea ministrului german al Educatiei, Annette Schavan, este ca lucrarea incriminata a fost scrisa si publicata in urma cu 30 de ani.

Nici macar acest detaliu nu a impiedicat-o pe Schavan sa isi prezinte demisia si sa nu invoce in apararea ei nici standardele acelei epoci, nici valurile tineretii si mai putin indulgenta prescrierii morale a faptei.

Inevitabil, oricat am incerca sa o cotim, ne amintim si noi de cazul nostru. La Victor Ponta se intampla in urma cu doar 10 ani si deja tanarul nostru inca politician si-a construit intreaga aparare pe prostia sfidatoare ca normele academice ale anilor 2000 nu prevedeau citarea exacta....

Dar sa nu reluam sinistra poveste a manipularii si distorsionarii adevarului si faptelor prin interventii brutale uneori, schimbari de comisii si statut, care au avut loc in vara, doar doar or reusi sa salveze onoarea unui politician care si-o pierduse demult.

Poate ca in limba romana nu avem un cuvant potrivit pentru onoare, poate ca doar politicienii germani si de alte nationalitati bizare sunt afectati de sensul ascuns si misterios al conceptului de demnitate.

Si, intr-adevar, parca cinstea ii afecteaza exclusiv doar pe politicienii din Germania, actionand ca un virus care doboara la primul semnal ca in CV exista o problema. Tot din cauza unui plagiat acolo si-a mai dat demisia ministrul Apararii, iar presedintele a demisionat din cauza unui scandal de coruptie care "slabise" increderea poporului in simbolul statului.

In Romania insa abia demisia din functie ar fi fost perceputa drept o slabiciune in fata increderii poporului, iar acest gand le da putere alor nostri sa lupte impotriva oricaror acuzatii, demonstratii de bun simt si cerinte etice.

Insa pentru a intelege de ce Victor Ponta nu si-a dat demisia - ba chiar a prognosticat ca acest scandal il va urmari intreaga viata asa ca o gluma buna pe seama caruia sa faca bancuri peste 30 de ani - trebuie sa privim si spre omul care a facut posibila aceasta anomalie.

Traian Basescu, presedintele care l-a numit pe Victor Ponta a doua oara in functie, dupa ce se jurase ca nu il va mai numi inca o data pe "dottore" indiferent de riscuri si urmari.

Evident, oricine va putea sa invoce in apararea oricarei pozitii va dori sa sustina ca votul popular din 9 decembrie a fost o iertare si, in acelasi timp, o porunca pe care un presedinte (abia scapat din ghearele demiterii) nu ar fi avut cum sa o ignore.

Se poate spune si asa impreuna cu toate scuzele din lume pe care, inca o data, niciunul dintre ministrii germani nu s-a gandit sa le invoce pentru a se tine cu dintii de scaun. E diferenta de cultura politica, de obisnuinta sociala si de educatie civica. Ele fac diferenta intre cele doua tipare de comportament atat de diferit in situatii atat de asemanatoare.

La noi o anomalie o cauzeaza pe urmatoarea. Asa a ajuns Romania sa aiba primii doi oameni in stat la fel de nelegitimi. Un presedinte pentru demiterea caruia au pus stampila 7,4 milioane de oameni (90% dintre cei care au votat) si un premier care a fost numit a doua oara in ciuda unui plagiat mai clar decat o luna plina pe un cer senin.

Primii doi oameni in stat si-au dat mana ca sa isi ascunda astfel slabiciunile si incompatabilitatile. E o drama sa fii condus de o astfel de echipa, aproape un blestem.

La noi bataia de joc fata de cuvant merge pana la capat. Nu doar ca le plagiaza, dar nici nu le considera a avea vreun sens apoi, intrucat nimeni nu se oboseste sa le respecte semnificatiile. Demisie, greseala, fapta si rasplata, mea culpa, "am gresit" - sunt doar o insiruire de consoane si vocale pentru politicienii nostri, fara niciun sens, fara valoare si fara inteles. Sunt precum banii murdari din campanie - doar ustensile pentru manipulat si prostit multimea, nimic altceva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Ponta plagiat, #Traian Basescu referendum demitere, #demisii ministri germani , #plagiat
Comentarii
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Poza mameluc
mameluc
rank 5
Plagiakiorul nu are onoare,