Ponta e terminat ca lider european! (Opinii)

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 07:38
12693 citiri
Ponta e terminat ca lider european! (Opinii)

Ponta tocmai a devenit un paria in UE. Scandalul de plagiat in care e implicat - sutele de pagini copiate cuvant cu cuvant, repet: cuvant cu cuvant - din alte lucrari ii va da o grava lovitura de imagine.

Daca in Romania povestea asta nu-l va lovi asa de tare - alegerile se castiga cu structuri locale si ura fata de PDL si Basescu - pe plan international, e un dezastru.

De curiozitate, am dat o cautare referitoare la subiectul asta, pe Google. Daca as fi Ponta, n-as fi fericit. Toate, dar toate sursele importante din lumea asta au preluat subiectul. Inca o data - din lumea asta.

Ce inseamna? Inseamna ca toti, dar toti liderii importanti de pe glob au aflat ca premierul Romaniei ar fi plagiat. Toti! Si acolo nu merge cu explicatii puerile. Acolo, in momentul cand esti "patat" in felul asta, esti tratat ca o ciuma. Lumea se fereste de tine, evita intalnirile, te refuza politicos si, cand nu are incotro, se vede cu tine, dar cat mai putin si mai distant. Asa se intampla!

La noi, nu, in niciun caz. Se trece cu vederea. La cate tunuri, mizerii si nenorociri se intampla la noi, un plagiat, acolo, nu conteaza pentru foarte multi. Ba din contra.

Adevaratele probleme ale lui Victor Ponta vor incepe in momentul in care va fi respins in exterior. In care va primi "palme diplomatice" in UE si in alte parti. In care lumea va refuza sa-l intalneasca, in care se va face valva, in care presa va scrie despre "premierul plagiator" al Romaniei.

Minunea de care are nevoie Ponta

Ati vazut ce au patit presedintele Ungariei si ministrul Apararii din Germania cand au fost prinsi plagiind? A trebuit sa-si dea demisia. Taraganat, luptandu-se, dar nu au avut incotro si au fost nevoiti sa plece.

Plagiatul lui Victor Ponta - vezi documentele care sustin acuzatiile

Pentru exterior, dar nu numai, Ponta are nevoie de o minune. Pur si simplu, de o minune pentru a-si demonstra nevinovatia, pentru a arata ca sutele de pagini identice cu cele din alte carti nu-i apartin. Cum ar putea s-o faca? Nu stiu, in momentul asta. Eu nu vad nicio cale de scapare.

Poate ca ea exista, dar, oricat as cauta sa o gasesc, nu reusesc. Mai ales ca, in Uniunea Europeana, nu avem de-a face cu naivi. Avem de-a face cu un respect pentru corectitudine, munca si rigoare academica. Evident, nu e cazul aici. Chiar si Victor Ponta recunoaste, pe jumatate, ca lucrarea sa e una "cu probleme" si se arata dispus sa renunte la titlul de doctor, la care zice ca "nu tine".

Mai poate merge la Consiliul European?

Nu am nici cea mai mica indoiala - Traian Basescu "i-a copt-o" lui Victor Ponta in chestiunea plagiatului. Bag mana in foc, ca un om atent la cele mai mici detalii din politica romaneasca, nu doar ca Traian Basescu stia dinainte de sutele de pagini copiate de Ponta, dar stia de mai mult timp.

Consilierul lui, Sebastian Lazaroiu, stia si el. Bag mana in foc si pentru asta. Cititi-i postarile mai vechi de pe Facebook, daca nu credeti, in care vorbea despre schimbarea totala a membrilor comisiei insarcinate cu...plagiatul din Ministerul Educatiei.

Nu e niciun secret si nici Basescu nu a incercat sa-l faca secret, ba din contra. Conteaza? Deloc. Absolut deloc. Nu-l face cu nimic mai putin vinovat de plagiat pe Victor Ponta. Ba mai mult, hai sa mai bag o data mana in foc - Ponta ar fi procedat la fel ca Basescu, daca ar fi avut o asemenea informatie pe mana.

Presa straina, gafe si ironii cu Ponta: "Presedintele" magna cum fraudae

De fapt, multe informatii despre fosta Putere au venit chiar de la PSD si Victor Ponta, dupa ajungerea la guvernare.

Astea fiind stabilite - ramane ceva de intrebat. Mai poate merge Victor Ponta la Consiliul European, cu toate acuzatiile astea pe capul lui, cu toti liderii europeni stiind de asta? Ma indoiesc sincer. Sau poate ca da, insa doar o data, pe 28 iunie, daca, prin minune, transeaza disputa interna pe tema asta cu Traian Basescu.

Nu e deloc exclus ca, zilele astea, Ponta sa primeasca niste sugestii discrete si deloc publice din partea presedintiei Consiliului European sau a unor cancelarii europene, ca poate e mai bine sa stea acasa.

Citeste si:
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la premierea echipelor finaliste ale unui concurs sportiv desfăşurat între şcolile bucureştene, că dezvoltarea sportului de...