Ponta nu mai e doctor in Drept - Baroul Bucuresti dezbate marti excluderea din avocatura

Marti, 23 August 2016, ora 08:05
6530 citiri
Ponta nu mai e doctor in Drept - Baroul Bucuresti dezbate marti excluderea din avocatura

Baroul Bucuresti are programata pentru marti sedinta in care ar trebui sa dezbata excluderea lui Victor Ponta din randul avocatilor.

Solicitarea a fost formulata de europarlamentarul Monica Macovei, dupa ce fostului premier i-a fost retras titlul de doctor din cauza ca a plagiat.

Surse din Barou citate de News.ro spun insa ca este probabil ca discutiile sa fie amanate, in contextul in care fostul premier este asteptat sa transmita avocatilor din consiliul de conducere un punct de vedere cu privire la documentul Monicai Macovei.

Se intalnesc des astfel de tertipuri procedurale, respectiv de a remite puncte de vedere in ziua discutarii cererii. In aceasta situatie, in conformitate cu regulamentul Baroului, solutionarea este amanata.

Monica Macovei sustine ca Victor Ponta nu mai poate fi avocat, pentru ca a intrat in avocatura doar pentru ca avea diploma de doctor in Drept, fara sa dea examen.

"Titlul de doctor i-a fost retras de Ministrul Educatiei, pe baza deciziei definitive ca lucrarea a fost plagiata, astfel incat dl Ponta nu mai indeplineste conditiile legale pentru a exercita profesia de avocat", arata Macovei in scrisoarea deschisa trimisa decanului Baroului Bucuresti.

"Consiliul va decide prin vot daca sunt documente suficiente si daca toata lumea este lamurita sau daca se va desemna un raportor, in cazul in care sunt necesare verificari suplimentare, de exemplu, daca ordinul a fost sau nu comunicat, daca a fost sau nu contestat sau suspendat.

Este posibil sa cerem si punctul de vedere al avocatului (Victor Ponta - n.red.) sau chiar sa fie invitat pentru a uza de dreptul la aparare. Daca va aprecia, consiliul o va invita si pe autoarea cererii (Monica Macovei - n.red.) ", a declarat decanul Baroului Bucuresti, Ion Dragne, dupa depunerea cererii de catre Monica Macovei.

Cum poate fi Ponta dat afara din avocatura - legea ii da destul timp

Potrivit legii, calitatea de avocat inceteaza "prin renuntarea scrisa la exercitiul profesiei, prin deces, daca impotriva avocatului s-a luat masura excluderii din profesie ca sanctiune disciplinara, daca avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat", transmite Mediafax.

Legea mai prevede ca este nedemn de a fi avocat:

  • cel condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei
  • cel care a savarsit abuzuri prin care au fost incalcate drepturile si libertatile fundamentale ale omului, stabilite prin hotarare judecatoreasca, sau a savarsit abateri disciplinare grave, sanctionate cu masura excluderii din profesie
  • cel caruia i s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesia, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara

In cazul lui Victor Ponta, ar putea fi vorba despre o eventuala excludere ca urmare a unei abateri disciplinare, hotarare care s-ar putea lua de Consiliul Baroului Bucuresti daca retragerea titlului de doctor va ramane definitiva la instanta.

Potrivit legii, "inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie sa solicite autoritatii publice emitente sau autoritatii ierarhic superioare, daca aceasta exista, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia".

Abia dupa ce o eventuala cerere de revocare a ordinului ministrului va fi solutionata, Victor Ponta s-ar putea indrepta catre instanta de contencios administrativ, intr-un termen de cel mult sase luni.

Astfel, doar pentru ca procesul prin care judecatorii vor decide daca mentin sau nu retragerea titlului de doctor sa fie deschis ar putea dura sapte luni.

"In ipoteza in care se admite de catre instanta de judecata contestatia domnului Ponta, Consilul Baroului Bucuresti respecta hotararea instantei de contencios. In caz contrar, Consiliul Baroului Bucuresti va lua in discutie cauza si va proceda in consecinta. Solicitarea de excludere din barou ramane in evidenta pana la o decizie a instantei", a explicat fostul decan al Baroului Bucuresti, Ilie Iordachescu, pentru Mediafax.

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a semnat pe 1 august ordinul de ministru prin care se retrage titlul de doctor acordat in 2003 fostului premier Victor Ponta.

Citeste si:
AUR a sărbătorit la Târgu Mureș doi ani de la înființare. Zeci de persoane într-un spaţiu închis fără măști de protecţie VIDEO
AUR a sărbătorit la Târgu Mureș doi ani de la înființare. Zeci de persoane într-un spaţiu închis fără măști de protecţie VIDEO
AUR a organizat în seara zilei de joi, 20 ianuarie, la Târgu Mureş, un eveniment pentru a marca doi ani de la înfiinţarea partidului şi pentru a stabili ”noile direcţii”. Evenimentul...
Ministrul român de Externe consideră urgentă prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic: ”Anunțul SUA și al Franței are un rol de descurajare”
Ministrul român de Externe consideră urgentă prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic: ”Anunțul SUA și al Franței are un rol de descurajare”
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi, 20 ianuarie, că prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic ar trebui să se producă cât mai curând. Acesta a vorbit și despre...