Ziare.com

Ponta nu mai e doctor in Drept - Baroul Bucuresti dezbate marti excluderea din avocatura

Marti, 23 August 2016, ora 08:05

   

Ponta nu mai e doctor in Drept - Baroul Bucuresti dezbate marti excluderea din avocatura
Baroul Bucuresti are programata pentru marti sedinta in care ar trebui sa dezbata excluderea lui Victor Ponta din randul avocatilor.

Solicitarea a fost formulata de europarlamentarul Monica Macovei, dupa ce fostului premier i-a fost retras titlul de doctor din cauza ca a plagiat.

Surse din Barou citate de News.ro spun insa ca este probabil ca discutiile sa fie amanate, in contextul in care fostul premier este asteptat sa transmita avocatilor din consiliul de conducere un punct de vedere cu privire la documentul Monicai Macovei.

Se intalnesc des astfel de tertipuri procedurale, respectiv de a remite puncte de vedere in ziua discutarii cererii. In aceasta situatie, in conformitate cu regulamentul Baroului, solutionarea este amanata.

Monica Macovei sustine ca Victor Ponta nu mai poate fi avocat, pentru ca a intrat in avocatura doar pentru ca avea diploma de doctor in Drept, fara sa dea examen.

"Titlul de doctor i-a fost retras de Ministrul Educatiei, pe baza deciziei definitive ca lucrarea a fost plagiata, astfel incat dl Ponta nu mai indeplineste conditiile legale pentru a exercita profesia de avocat", arata Macovei in scrisoarea deschisa trimisa decanului Baroului Bucuresti.

"Consiliul va decide prin vot daca sunt documente suficiente si daca toata lumea este lamurita sau daca se va desemna un raportor, in cazul in care sunt necesare verificari suplimentare, de exemplu, daca ordinul a fost sau nu comunicat, daca a fost sau nu contestat sau suspendat.

Este posibil sa cerem si punctul de vedere al avocatului (Victor Ponta - n.red.) sau chiar sa fie invitat pentru a uza de dreptul la aparare. Daca va aprecia, consiliul o va invita si pe autoarea cererii (Monica Macovei - n.red.) ", a declarat decanul Baroului Bucuresti, Ion Dragne, dupa depunerea cererii de catre Monica Macovei.

Cum poate fi Ponta dat afara din avocatura - legea ii da destul timp

Potrivit legii, calitatea de avocat inceteaza "prin renuntarea scrisa la exercitiul profesiei, prin deces, daca impotriva avocatului s-a luat masura excluderii din profesie ca sanctiune disciplinara, daca avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat", transmite Mediafax.

Legea mai prevede ca este nedemn de a fi avocat:
  • cel condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei
  • cel care a savarsit abuzuri prin care au fost incalcate drepturile si libertatile fundamentale ale omului, stabilite prin hotarare judecatoreasca, sau a savarsit abateri disciplinare grave, sanctionate cu masura excluderii din profesie
  • cel caruia i s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesia, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara

In cazul lui Victor Ponta, ar putea fi vorba despre o eventuala excludere ca urmare a unei abateri disciplinare, hotarare care s-ar putea lua de Consiliul Baroului Bucuresti daca retragerea titlului de doctor va ramane definitiva la instanta.

Potrivit legii, "inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie sa solicite autoritatii publice emitente sau autoritatii ierarhic superioare, daca aceasta exista, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia".

Abia dupa ce o eventuala cerere de revocare a ordinului ministrului va fi solutionata, Victor Ponta s-ar putea indrepta catre instanta de contencios administrativ, intr-un termen de cel mult sase luni.

Astfel, doar pentru ca procesul prin care judecatorii vor decide daca mentin sau nu retragerea titlului de doctor sa fie deschis ar putea dura sapte luni.

"In ipoteza in care se admite de catre instanta de judecata contestatia domnului Ponta, Consilul Baroului Bucuresti respecta hotararea instantei de contencios. In caz contrar, Consiliul Baroului Bucuresti va lua in discutie cauza si va proceda in consecinta. Solicitarea de excludere din barou ramane in evidenta pana la o decizie a instantei", a explicat fostul decan al Baroului Bucuresti, Ilie Iordachescu, pentru Mediafax.

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a semnat pe 1 august ordinul de ministru prin care se retrage titlul de doctor acordat in 2003 fostului premier Victor Ponta.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6229 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu cred ca ponta a inteles ceva

Decizia baroului va demonstra cat de politizat este.
In opinia mea e intesat de fii de comunisti si securisti!

 

in mod sigur, poate fi exclus

fara retineri si trecut in regstru arhivei, ca fost si disparut in ceata.

 

Ce pacat! Ponta este unul dintre cei mai buni avocati ai Romaniei.

Minte de ingheata apele, fara sa clipeasca.
Nu credeti ca aceasta calitate este suficienta pentru a fi avocat? Sau macar havocat...

 

Toata lumea a inteles manipularea in "contencios administrativ"!

Cineva l-a invatat pe Ponta aceasta fumigena menita sa taraganeze inca cca sapte luni,discutiile despre plagiat!
Evident inutile deoarece un tribunal nu este competent in materie de plagiate de niciun fel!
(Dez)-onorabilul Barou,ne explica fara echivoc,discutiile despre confirmarea plagiatului si,culmea refuzul baroului de a-l scoate pe Ponta din randurile sale!
Am sa le explic eu baronasilor din "Barou":
-problema plagiatului lui Ponta este inainte de toate morala
-in orice tara civilizata Ponta era de mult scos din Barou
-(dez)onorabilii (avo)catei din Barou au in fata elemente concrete:Ponta a intrat in Barou,fara examnen, pe baza unui doctorat care s-a dovedit ,de repetate ori ,a fi o plagiatura evidenta,avand avantaje materiale dobandite in baza unui doctorat care a fost declarat nul si neavenit!
-(avo)cateii respectivi se presupune ca aveau destula competenta sa decida singuri daca teza de doctorat era un plagiat!
Nu au facut-o!
Acum,aparandu-l pe Ponta ,Baroul bucurestean se lasa tarat intr'o balta de noroi!
Nu cunosc modul in care functioneaza in Romania dreptul de a-ti angaja un avocat,dar presupun ca un cetatean este liber sa angajeze avocati cu statut legal din toate barourile din Romania!
Romani ,nu mai folositi serviciile avocatilor din baroul bucurestean
-sunt incompetenti(luati numai cazul lui Voiculescu,initial condamnat la cinci ani,iar la recursul in care a fost tarat de avocatul sau i s-a dublat sentinta,sau actiunea lui Firea contra lui T.Basescu unde Firea foloseste o caricatura de avocat,este adevarat pe masura ei)
Folositi avocati din barourile din provincie ,mai ales ardelene,veti fi mai competent si corect serviti
-baroul bucurestean se dovedeste lipsit de etica,iar in cazul lui Ponta deadreptul venal!
Fumigena "contenciosului administrativ"la care Ponta va face apel exact la limita celor sase luni permise de lege,adica exact dupa alegerile parlamentare,in care spera sa intre ,datorita ignorantei celor din Tg.Jiu prostindu-i cu "contenciosul administrativ"ca falsa dovada ca demonstrarea plagiatului nu este "incheiata"!
Oprea il urmeaza pas cu pas!
Daca de la un maidanagiu ca Ponta nu ma mira nimic(inclusiv eventuala implicare a lui in moartea procurorului Panait)de la Oprea ,cel cu morga de militar impecabil,ma socheaza !
Trista Romanie impanata cu lichele peste tot!Teo

 

Aveti perfecta dreptate.

Dar, de ziua lor, exact in 23 august, eu as propune sa nu fie exclus. Azi sa fie decorat cu Ordinul Lenin, Stalin, Marx, Engels, Iliescu, poate chiar Daciana Sarbu-Ponta, oricare dintre acestea, iar maine, la prima ora sa fie bagat direct in Inchisoare. Ca motive sunt, fara dubii.

...

va fi avortat din Barou,in 23 august,ziua usl-ului.

 

ponta si alba neagra.. e ..nu e.. a fost ,..o mai fi..?

pai ii retragi plagiatura de doctorat prin care a intrat in barou..atunci ce s-o mai aburim ca pe Dimbovita...fapt dovedit ..trebuie expulzat !!!!Daca cei ce pe bune au intrat ar trebui sa se simta lezati sa fie asociati in acest barou cu un impostor!!!

 

@ baroNELU..lui..de Münchausen din landul prazopolis...Puie Monta..

" Baroul Bucuresti dezbate marti excluderea din avocatura...in schimb vrea:

Sll.öbö.zul Romanilor pe toatä durata vietii lui..!!!

 

Pontica ramane doctor in Stanga.

Oricum,Doctoratul in Minciuni nu i-l poate anula nici o instanta din lume !

 

Boala lunga, mo arte grea ! Mai trage Ponta de timp, dar sfarsitul

este inevitabil. Un escroc nu are ce cauta nici in justitie, nici in politica, nici in vreo functie oarecare, fie ea publica sau privata. Ponta este un viitor somer, care se va adauga la lunga lista de someri generata de incompetenta sa si a guvernelor sale.

O caricatura din Catavencu este cat se poate de sugestiva: http://www.academiacatavencu.info/politic/de-3-x-ponta-40223

Ne arata ca dr Viorel nu si-a ruinat numai cariera sa proprie, ci a dus si la izolarea tarii pentru o lunga perioada de timp. Si aceasta are un pret penal, daca am stam sa judecam putin.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor