Presa straina: Premierul Romaniei si-a plagiat teza de doctorat, dar nu demisioneaza

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 17:51
13871 citiri
Presa straina: Premierul Romaniei si-a plagiat teza de doctorat, dar nu demisioneaza
Foto: Reuters

Verdictul dat, vineri, de Comisia de Etica din cadrul Universitatii Bucuresti in cazul tezei de doctorat a premierului Victor Ponta, si anume ca a plagiat pagini intregi din lucrare, nu este trecut cu vederea de presa straina.

Astfel, agentia de presa bulgara Novinite anunta ca un grup de experti academicieni din cadrul Universitatii Bucuresti a stabilit ca premierul Victor Ponta a plagiat o mare parte din teza sa de doctorat.

Deutsche Welle: De la plagiat la Rosia Montana

Titlul de doctor in Drept i-a fost conferit lui Victor Ponta chiar de catre Universitatea Bucuresti, comenteaza jurnalistii bulgari.

Totodata, Consiliul National de Etica noteaza ca teza de doctorat a premierului Victor Ponta este comparabila, din punct de vedere al citarii si surselor, cu alte lucrari scrise in acea perioada.

"Premierul roman Victor Ponta a plagiat mare parte din teza de doctorat, au declarat, vineri, mai multi experti de la Universitatea Bucuresti", anunta si agentia de presa Reuters.

Jurnalistii de la Reuters cred ca verdictul dat vineri de Comisia de Etica naste tensiuni in tara inainte de data organizarii referendumului de demitere a presedintelui suspendat Traian Basescu, un rival al premierului.

"Social-democratul Ponta a negat acuzatiile de plagiat care i se aduc si a declarat, in favoarea lui, ca mai exista un verdict, dat de catre Consiliul National de Etica, din cadrul Ministerului Educatiei, care a stabilit ca nu a plagiat. Inca o data, Ponta a spus ca nu isi va da demisia din cauza acuzatiilor de plagiat. 'Aceasta este o decizie politica', a adaugat Ponta, vineri", potrivit Reuters.

Reuters aminteste ca premierul Victor Ponta si-a atras criticile observatorilor internationali avand in vedere masurile pe care le-a luat de cand a venit la guvernare. Ponta este acuzat ca a subminat litera legii intr-o campanie a USL de suspendare si, mai apoi, de demitere a presedintelui Traian Basescu.

De asemenea, agentia de presa straina aminteste ca Ponta nu este un caz fara precedent in randul politicienilor din Europa, insa da exemple de politicieni in cazul carora s-a dovedit ca au plagiat si si-au dat demisia.

O comisie de etica din cadrul Universitatii Bucuresti a anuntat, vineri, ca l-a gasit pe Victor Ponta vinovat ca si-a plagiat teza de doctorat, aflam si de la agentia de presa AP.

Verdictul dat de comisie este in contradictie cu cel dat, joi, de Consiliul National de Etica, din cadrul Ministerului Educatiei, care l-a achitat pe Ponta dupa ce, initial, stabilise ca premierul Romaniei a plagiat, potrivit unui anunt facut in luna iunie. Imediat dupa aceea, conducerea consiliului a fost schimbata.

Bloomberg: Fulare Burberry, suspendare si plagiat - asta-i Romania

Nu in ultimul rand, potrivit unui articol publicat in The University World News, academicienii romani ar fi fost presati politic sa dea un verdict favorabil in cazul de plagiat al premierului Victor Ponta.

Insa profesorii academicieni Mircea Dumitru si Marius Adruh, de la Universitatea Bucuresti, au respins puternic criticile formulate impotriva lor.

Jurnalistul de la Nature care a scris articolul in care l-a acuzat pe Victor Ponta de plagiat se declara acum extrem de surprins ca in Romania sunt verdicte contradictorii si este de parere ca oricate comisii ar fi, ele ar trebui sa ajunga la acelasi verdict.

Evident, ceea ce avem aici este mai degraba o discrepanta puternica intre evaluarile mai multor institutii academice pe acelasi caz", a explicat jurnalistul Quirin Schiermeier, de la Nature, pentru Digi 24.

"Un alt semn de intrebare: este Consiliul National de Etica suficent de independent politic si neinfluentat, astfel incat sa ajunga la o decizie corecta in acest caz? Aceste chestiuni trebuie clarificate, pentru ca trebuie sa fie posibil in Romania sa ajungi la un punct de vedere comun mai ales in legatura cu un caz care a starnit atat de mult interesul in lumea academica internationala.

Din punctul nostru de vedere, cred ca cel mai bun lucru care trebuie sa se intample acum, este ca cele trei institutii sa se intalneasca, sa ajunga la acelasi rezultat si sa incerce sa explice, daca se poate, de ce au ajuns la evaluari atat de diferite", adaugat Quirin Schiermeier.

Cum ar putea schimba Elena Lasconi jocul pentru prezidențiale: ”Îi va crea probleme serioase lui Geoană”
Cum ar putea schimba Elena Lasconi jocul pentru prezidențiale: ”Îi va crea probleme serioase lui Geoană”
Reconfirmată la conducerea Primăriei Câmpulung Muscel, Elena Lasconi este favorită pentru preluarea președinției USR și ar putea fi și candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale....
Alegerile ar putea fi modificate drastic în timp record. „După ora 7 dimineața, organizarea nu mai revine AEP”
Alegerile ar putea fi modificate drastic în timp record. „După ora 7 dimineața, organizarea nu mai revine AEP”
Alegerile locale și europarlamentare 2024 au fost marcate de mai multe acuzații și situații controversate, de la fraudă electorală până la erori ale proceselor verbale, președinți de...
#presa straina Victor Ponta plagiat, #Comisia Etica plagiat Ponta, #Victor Ponta plagiat, #Ponta plagiat teza doctorat , #plagiat
  1. Cum ar putea schimba Elena Lasconi jocul pentru prezidențiale: ”Îi va crea probleme serioase lui Geoană”
  2. Alegerile ar putea fi modificate drastic în timp record. „După ora 7 dimineața, organizarea nu mai revine AEP”
  3. Legea cetățeniei, modificată. Soțul/soția poate deveni la cerere cetățean român după 10 ani de căsătorie în străinătate
  4. Rezultatele finale la alegerile europarlamentare. Pe cine trimit românii în Parlamentul European
  5. Opinie: Mâna invizibilă care-l tot salvează pe Iliescu
  6. Alegerile prezidențiale nu pot avea loc în septembrie, susține Nicușor Dan. "Campania electorală desfăşurată vara ar echivala cu ascunderea ei"
  7. Congres PSD pentru stabilirea candidatului la prezidențiale. Când va fi făcut marele anunț SURSE
  8. 1 milion de locuinte la prețuri de 35.000 de euro, în orașe mari. Promisiunea fantezistă a liderului AUR pentru românii care vor să se întoarcă în țară
  9. ”Toni Greblă este un pericol la adresa democraţiei”. Revocarea șefului AEP, cerută în Parlament
  10. Lovitură pentru românii care se angajează cu diplome false: ”Pentru minciună şi furt trebuie să existe consecinţe”