Profesorul Ion Diaconu: Victor Ponta nu m-a plagiat!

Sambata, 23 Iunie 2012, ora 17:11
21740 citiri
Profesorul Ion Diaconu: Victor Ponta nu m-a plagiat!
Foto: Arhiva

Profesorul Ion Diaconu, cel care a semnat prefata tezei de doctorat a premierului Victor Ponta, transmite intr-o scrisoare deschisa ca premierul de acum nu i-a plagiat lucrarile.

Profesorul sustine ca acuzatiile de plagiat pot fi demontate cu usurinta, de catre specialisti in drept.

"Prezentarea unor fragmente disparate, fara precizarea clara a contextului si fara a se tine cont de specificul lucrarilor din domeniul dreptului, reprezinta clar semne ale unei intentii negative, menita doar a sustine mediatic un atac nefondat", scrie profesorul Ion Diaconu, citat de Romania TV.

Ponta: Nu imi dau demisia, lupt si demonstrez ca sunt nevinovat de plagiat

"Ca persoana direct implicata fara voia mea in acest subiect - sunt, pana la urma, una din persoanele care au fost prezentate ca victime ale presupusului plagiat - doresc sa fac mai multe precizari: sustin in fata domniilor voastre ca aceasta lucrare nu este plagiata dupa lucrarea pe care am semnat-o.

Nu consider ca lucrarile mele au fost plagiate in teza de doctorat a domnului Ponta", mai scrie profesorul.

Ion Diaconu mai explica faptul ca lucrarea lui Ponta nu a avut note de subsol legate de pasajele preluate din cartile sale pentru ca acestea au mai fost folosite si in alte lucrari.

"Atunci cand se trateaza un subiect care este foarte strict din punct de vedere juridic, asa cum este si cazul de fata, si care presupune descrierea modului de constituire a unei instante internationale de judecata, a competentei acesteia, a procedurii de ancheta pe care o aplica procurorul Curtii si a procedurii aplicate de instanta in timpul etapei publice a procesului, originalitatea autorului este in mare parte exclusa.

Oricine reia o asemenea tema, care a mai fost tratata anterior, nu poate sa nu redea documentele de baza - statutul Curtii, elementele crimelor, rapoartele organismelor internationale care au tratat aceasta problema - fiind practic pus in situatia de a reda unele fraze si paragrafe provenind din aceste documente si care vor fi gasite desigur si in alte lucrari pe aceasta tema.

Ponta risca sa piarda titlul de doctor - Universitatea Bucuresti analizeaza acuzatiile de plagiat

In acest context, din punctul de vedere al tehnicii redactarii unei teze de doctorat, nu se solicita trecerea in subsol a autorilor anteriori, care au tratat o tematica identica, fiind suficienta trimiterea la sursele folosite fie la finele unui capitol, fie in cadrul bibliografiei generale si in anexele de la finalul lucrarii", a precizat profesorul universitar.

In plus, Victor Ponta a facut parte din echipa care a lucrat la negocierea statutului Curtii Penale Internationale, ceea ce inseamna ca nu avea nici un motiv sa plagieze alti autori.

"Reamintesc faptul ca teza de doctorat are ca tema Curtea Penala Internationala si a fost elaborata la putin timp dupa infiintarea acestei institutii. Din cate cunosc, domnul Ponta a facut parte din echipa care a lucrat la negocierea statutului acestei Curti, fiind desemnat in acest sens de catre Ministerul Public din Romania. Nu exista motiv pentru a plagia alti autori, data fiind participarea la aceste activitati", mai scrie profesorul Diaconu.

Al treilea plagiat al lui Ponta - Pinochet, trimis in judecata la patru ani dupa moarte...

Premierul Victor Ponta a fost acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care sustine ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

Victor Ponta a declarat ca va renunta la titlul de doctor daca se va stabili, de catre comisia de specialitate de la Ministerul Educatiei, ca a gresit trecand la sfarsitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, si nu in subsolul paginii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Discuții aprinse în coaliție privind susținerea lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Ce spune medicul despre posibila sa retragere din cursă
Discuții aprinse în coaliție privind susținerea lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Ce spune medicul despre posibila sa retragere din cursă
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, exclude ideea retragerii sale din cursă. Precizarea vine după ce conducerea PSD ar fi discutat luni, 15 aprilie, o astfel...
PNL a mai ”furat” un primar de la USR: ”Echipa devine pe zi ce trece mai puternică” FOTO
PNL a mai ”furat” un primar de la USR: ”Echipa devine pe zi ce trece mai puternică” FOTO
Primarul Alexa Chifa din comuna Poienile de sub Munte, ales din partea USR, s-a alăturat PNL Maramureş. ”Echipa PNL Maramureş devine pe zi ce trece mai puternică. Tineri, seniori,...
#profesor Ion Diaconu Ponta pagiat, #Ponta Plagiat Ion Diaconu, #profesor prefata doctorat Ponta , #plagiat