Revenind la plagiatul la Ponta. Demisia sau ruptura USL? (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Joi, 30 August 2012, ora 12:44
9935 citiri
Revenind la plagiatul la Ponta. Demisia sau ruptura USL? (Opinii)

S-a cam dus harmalaia si a ramas sunetul de fond. Praful se asaza treptat in gaurile din economie si din drumurile neterminate, iar noi trebuie sa achitam si factura pentru distractia din ultimele luni si nota de plata pentru seriile ce vor urma in razboiul lor pentru putere, care nu pare a se sfarsi nici macar in viitorul apropiat.

Si tare mi-e teama ca nici macar alegerile parlamentare din toamna nu vor reusi sa transeze conflictul, astfel incat tara asta sa poata respira si ea normal macar pentru cateva luni.

Nu stiu daca USL si-a invatat lectia in scurtul timp trecut de la referendum. Nu stiu nici daca a fost timp necesar pentru ca invatamintele sa poata fi extrase limpede si clar din evenimentele naucitoare care s-au derulat in cascada in ultimele doua luni.

Si, totusi, o lectie trebuie sa fie descarcata din uriasul deranj provocat de problema suspendarii, fie si daca ar fi sa punem in discutie timpul ales de catre USL pentru a declansa nebunia demiterii lui Traian Basescu.

Asadar, de ce tocmai acum, in toiul verii, la doar cateva luni dupa ce Executivul Ponta abia se instalase in functie si principala sa grija ar fi fost guvernarea, restabilirea democratiei si redarea sentimentului ca se poate catre popor? Ce i-a facut pe cei trei-patru lideri ai USL sa apese butonul suspendarii mai ales, dupa cum am vazut, ca nici nu au fost perfect pregatiti pentru asta?

De acord ca o guvernare nu se poate desfasura deplin si nu poate spera la cele mai bune rezultate cand presedintele iti este potrivnic. Dar asta ar fi putut fi un obiectiv pe care USL sa si-l asume dupa ce ar fi obtinut un mandat pe patru ani de la popor, in urma alegerilor parlamentare din toamna.

S-au grabit. Motivele declansarii actiunii inca au ramas ascunse intr-o ceata pe care astazi nimeni nu mai are interesul sau rabdarea sa o strabata. Si totusi.

Sa fi fost doar dorinta nobila si inaltatoare a uselistilor de a da satisfactie poporului in ura lui oarba fata de un presedinte contradictoriu care, pe deasupra, l-a mai si chinuit taindu-i salariile si pensiile si jignindu-l in repetate randuri cu un cinism sfidator? Nu cred.

Iar argumentul principal pentru a nu musca teza asta e ca daca ar fi mers din start cu tema suspendarii presedintelui in campanie - asa cum fusese ea proiectata initial de creierele importante useliste - USL ar fi avut mult mai multe sanse de reusita decat risca sa piarda de acum incolo.

Nu cred nici in povestea cu frica declansata de Adrian Nastase. Asa cum nu gasesc nici argumentele care sa apere teza sustinatorilor loviturii de stat, potrivit careia uselistii au vrut sa puna gheara pe Justitie. Sa creada cine poate si nu vrea sa isi puna intrebari. Dincolo de astea, cine stie, poate or fi fost cateva motive si ratiuni care sunt si vor ramane ascunse ochiului multimii. Dar faptul catre care ma conduc toate probele, toate elementele puzzle-ului din haosul din ultimele doua luni este plagiatul lui Ponta si dementa care i-a urmat.

Sa revenim la momentul in care Victor Ponta aproape ca recunoaste ca a copiat si este dispus sa renunte la teza si la titlul de doctor ca si cum ar da de pomana unui cersetor un mar stricat. Este poate momentul cheie al tuturor evenimentelor si originea suspendarii.

Presiunea la care premierul a fost supus din acel moment a fost uriasa. Europa nu tolereaza asa ceva, ministrii de acolo au fost obligati sa isi dea demisia, iar Ponta stia ca intr-acolo se deplaseaza si cazul sau.

Pe langa dorinta subita a lui Ponta, Crin Antonescu era mereu pregatit si atat astepta. Daca ne amintim si toate semnalele venite dinspre PSD versus PNL, de pana la explozia plagiatului, intelegem si mai bine cine a sperat ca demiterea lui Traian Basescu ii va aduce eliberarea. N-a fost sa fie.

Acum - urmeaza demisia sau asteapta sa faca praf si alegerile parlamentare, cu toata frustrarea de moment a celor 7,4 milioane de romani care il vor plecat pe presedinte?

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...
Comentarii
OSIRIS
rank 5
Demisia, ruptura si puscăria! Hă, hă, hă! N-aveti scăpare!
nolticus
rank 5