Revista Nature, prima reactie dupa ce Ponta a schimbat legea ca sa renunte la titlul de doctor

Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 07:22
11712 citiri
Revista Nature, prima reactie dupa ce Ponta a schimbat legea ca sa renunte la titlul de doctor

Cunoscuta publicatie Nature, care a scris pentru prima oara, in urma cu doi ani si jumatate, despre plagiatul premierului Victor Ponta, acorda atentie si protestului sutelor de romani fata de OUG privind titlurile stiintifice, gratie careia Ponta ar putea renunta la titlul de doctor, actiune ce pana acum nu era prevazuta in legislatie.

"Oamenii de stiinta protesteaza fata de decretul din Romania privind revocarea titlului de doctor", titreaza Nature, intr-un articol publicat luni pe site-ul sau si semnat de Alison Abbott, cea care, pe 17 decembrie, a scris si despre anuntul prim-ministrului referitor la renuntarea la titlul de doctor.

Reactia revistei Nature, dupa ce Ponta a renuntat la titlul de doctor

Potrivit sursei citate, oamenii de stiinta romani au raspuns furiosi la ordonanta de urgenta guvernamentala emisa de premierul Victor Ponta, care va permite celor ce doresc sa renunte la titlul de doctor sa o poata face fara a da vreo explicatie. Anterior, noteaza Nature, la fel ca in majoritatea tarilor, un titlu de doctor putea fi revocat in Romania doar in urma unei anchete.

Ordonanta vine la doua saptamani dupa ce prim-ministrul a anuntat ca renunta la titlul de doctor in Drept international, obtinut cu o lucrare asupra careia au planat acuzatii de plagiat inca din 2012.

Astfel, aproape 1.400 de oameni, dintre care mare parte sunt oameni de stiinta romani, au semnat o scrisoare deschisa, printre acestia numarandu-se zeci de cadre universitare, precum si Mircea Cartarescu, Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu.

Scrisoare deschisa adresata rectorilor din Romania: Respingeti OUG privind renuntarea la doctorate

In scrisoare se precizeaza ca motivatia lui Victor Ponta pentru schimbarea legii este de a se proteja pe sine de intrebari legate de propriul doctorat obtinut in anul 2003, la Universitatea din Bucuresti.

"Obtinerea unui titlu de doctor nu este o activitate solitara (...), ci implica un intreg ansamblu de institutii si activitati academice, prin urmare renuntarea la acest titlu nu poate fi lasata doar la latitudinea detinatorului acestui titlu", se arata in scrisoarea citata de Nature, care solicita Avocatului Poporului sa atace OUG la Curtea Constitutionala.

Tolerat la Bucuresti, plagiatul e drastic sanctionat la Londra

In timp ce intrebarile legate de teza de doctorat a lui Ponta continua sa se iveasca pe scena politica, Ponta a scris Universitatii din Bucuresti, pe 16 decembrie, cerand revocarea titlului de doctor, motivand ca noul ministru al Educatiei si Cercetarii, Sorin Cimpeanu, are nevoie de un inceput de mandat fara distragere a atentiei. Pe 18 decembrie, universitatea a fost de acord cu retragerea titlului, dar a enuntat motive legate de plagiat, se mai arata in articolul publicatiei stiintifice.

Ulterior, pe 29 decembrie, Guvernul a modificat urgent Legea Educatiei, astfel ca orice detinator al unui titlu stiintific poate cere Ministerului Educatiei sa-i revoce aceasta titulatura, iar institutia poate face acest lucru cu efecte imediate. Sorin Cimpeanu a declarat ca cei care doresc sa scape de titlul de doctor nu trebuie sa justifice in niciun fel solicitarea de revocare.

Ponta renunta la titlul de doctor Ce scrie presa externa

Ponta nu poate renunta la titlul de doctor in Drept

Victor Ponta renunta la titlul de doctor in Drept

Cristian Dogaru, cadru universitar la University Campus Suffolk din Ipswich, Marea Britanie, cel care a initiat scrisoarea deschisa, spune ca oamenii de stiinta sunt "frustrati si furiosi" din cauza acestui subiect.

Nici Victor Ponta si nici Sorin Cimpeanu nu au raspuns cererii Nature pentru comentarii pe marginea acestei scrisori, incheie articolul.

Citeste si:
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
TAROM a anunțat luni, 29 noiembrie, că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie, cu o zi mai devreme față de cum a anunțat ministurl Transporturilor Sorin...
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus luni, 29 noiembrie, o inițiativă care introduce cursuri de conducere defensivă pentru cei cu carnetul de conducere suspendat. Concret, Cosmin Poteraș...