Scrisoare deschisa adresata rectorilor din Romania: Respingeti OUG privind renuntarea la doctorate

Vineri, 02 Ianuarie 2015, ora 20:28
10758 citiri
Scrisoare deschisa adresata rectorilor din Romania: Respingeti OUG privind renuntarea la doctorate

O asociatie din Cluj reprezentand mediul universitar cere rectorilor universitatilor din tara sa respinga OUG privind renuntarea la titluri stiintifice, prin care premierul Victor Ponta vrea astfel sa renunte la titlul de doctor.

In acest sens, Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR) a transmis o scrisoare tuturor rectorilor, academicienilor, cercetatorilor, intelectualilor si membrilor de senate universitare, potrivit Mediafax.

"Voua, (...) ca cetateni ai Romaniei, parinti, slujitori ai scolii, voua, oameni de oameni, va adresam aceste randuri intr-un moment dramatic pentru intreaga lume academica: prin ordonanta de urgenta privind posibilitatea renuntarii indivizilor la titluri stiintifice acordate prin lege, autonomia universitara a fost incalcata in mod vulgar si suntem in situatia in care este evident ca politicul doreste controlul deplin al libertatii de exprimare si creatie", se arata in scrisoare.

Guvernul a modificat urgent Legea Educatiei pentru Ponta. Cum va putea "scapa" de titlul de doctor

Ponta vrea sa renunte la titlul de doctor. Guvernul modifica legea pentru a stabili cum e posibil (surse)

De asemenea, in cerere se face referire la "o persoana", care "se afla in litigiu evident cu legea pe care a incalcat-o in mod grav in momentul in care a depus o teza de doctorat sub conditia ca i-ar apartine, teza care ulterior s-a dovedit a fi plagiata", adaugand ca "aceeasi persoana a adus institutiile statului in situatia de aparatori ai faradelegii", dar si ca "in ultimii doi ani institutii ale statului au actionat in mod sistematic sub conducerea" aceleiasi persoane, facandu-se astfel referire la teza de doctorat si titlul stiintific la care vrea sa renunte premierul Victor Ponta.

"Universitati in care s-au constituit adevarate grupuri infractionale"

"Acordarea titlurilor stiintifice este un atribut inalienabil al universitatilor si al autonomiei academice de care acestea se bucura prin lege", continua scrisoarea asociatiei condusa de fostul profesor universitar Dorin Isoc, care a scris o carte despre plagiat, "Ghid de actiune contra plagiatului: buna conduita, prevenire, combatere".

" (...) daca premierul plagiator a fost vreodata 'doctor in drept al Ministerului Educatiei', atunci Guvernul este in drept sa tina seama de cererea lui personala de a renunta la titlul nedorit si sa-i aprobe abandonarea", se mai arata in document.

Ponta nu poate renunta la titlul de doctor in Drept

Totodata, GRAUR mai noteaza ca "exista universitati in care s-au constituit adevarate grupuri infractionale alcatuite din zeci de persoane conduse nu arareori chiar de rectorii acestor institutii si destinate inducerii in eroare asupra calitatii si bonitatii academice ale universitatilor" si subliniaza ca "masura anarhica, disperata si ilogica aprobata de Guvern vine in acest fel sa completeze atacul impotriva autonomiei universitare cu atacul impotriva educatiei civice a tineretului".

"Acestea sunt argumentele prin care va solicitam sa va pronuntati imediat prin respingerea in mod explicit a initiativei guvernamentale si prin declararea starii de nesupunere civica prin blocarea activitatii de acordare a titlurilor stiintifice pana in momentul in care vor fi create toate conditiile presupuse de autonomia universitara, inclusiv dreptul exclusiv al universitatilor de a putea retrage un titlu stiintific dobandit prin incalcarea principiilor de integritate academica si a prevederilor legale", mai arata scrisoarea.

Victor Ponta renunta la titlul de doctor in Drept

Luni, Guvernul a folosit o ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii educatiei, astfel incat oricine doreste sa renunte la un titlu stiintific sa o poata face. Primul care a solicitat retragerea titlului de doctor a fost insusi premierul Victor Ponta, dupa doi ani si jumatate de cand a fost acuzat ca si-a plagiat teza de doctorat.

Prim-ministrul nu putea renunta la acest titlu, in ciuda scrisorii trimise rectorului Universitatii Bucuresti, pe 16 decembrie, anuntand ca renunta la titulatura de doctor.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...