Seful grupului PPE: Ponta trebuie sa demisioneze in urma suspiciunilor de plagiat (Video)

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 14:53
4008 citiri
Seful grupului PPE: Ponta trebuie sa demisioneze in urma suspiciunilor de plagiat (Video)

Joseph Daul, presedintele Grupului PPE, considera ca premierul Ponta trebuie sa demisioneze deoarece nu poate conduce un Guvern daca nu a respectat un cod elementar de etica si a plagiat in lucrarea sa de doctorat.

"Prim-ministrul roman Victor Ponta, acuzat de plagiat in ceea ce priveste teza sa de doctorat in drept, trebuie sa demisioneze din functie daca aceste acuzatii se dovedesc a fi fondate", a declarat Presedintele principalului Grup parlamentar european (PPE), potrivit unui comunicat al biroului de presa al PPE.

"In conformitate cu standardele europene si cu o jurisprudenta deja limpede stabilita, prim-ministrul roman nu poate sa conduca un guvern al unui stat din Uniunea Europeana daca a comis intr-adevar o frauda cand a obtinut titlul universitar pe care il detine. In multe state europene acest principiu s-a aplicat cu succes in trecutul apropiat. Trebuie sa se faca lumina cat mai curand in aceasta problema, deoarece nu este in joc numai credibilitatea unui stat membru, ci credibilitatea intregii Uniuni", a mai spus popularul european.

Daul mai este de parere ca Romania nu poate decat sa piarda teren pe scena europeana daca prim-ministrul insista sa ramana la putere in conditiile in care nu a respectat un cod de etica elementara.

In replica vicepresedintele PSD Corina Cretu atrage atentia ca recenta interventie a liderului de grup al PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, la adresa lui Victor Ponta este o tentativa, care nu il onoreaza, de a acoperi succesul reuniunii grupului S&D din PE de la Bucuresti.

"Domnul Daul a fost scos in fata sa spuna ceva, dupa reuniunea de succes a grupului S&D la Bucuresti si dupa semnalele clare de sustinere transmise premierului Romaniei de catre domnul Hannes Swoboda. Evenimentul de la Bucuresti nu a fost doar un succes politic pentru PSD, ci unul diplomatic pentru Romania, in perspectiva viitoarelor decizii din plan european. Ce spune Joseph Daul nu ma surprinde in cele din urma. Este un razboi politic in care PPE, sau o parte a PPE, se implica", considera eurodeputata PSD.

"Comisia de Etica din Ministerul Educatiei este singura care poate da un verdict cu privire la acuzele nefondate aduse premierului, nu politicieni interesati. Oare domnul Daul se va disocia de PDL daca toate mizeriile pe care le-au aruncat democrat-liberalii se dovedesc false, asa cum am toata convingerea ca se va intampla?", a mai spus Corina Cretu.

Premierul Victor Ponta este acuzat ca ar fi copiat, in lucrarea sa de doctorat din 2003, in Drept, parti substantiale din lucrari deja publicate, fara a fi citate corespunzator, au scris mai multe publicatii straine precum "Nature" sau "Frankfurter Allgemeine Zeitung". "Nature a vazut documentele compilate de un denuntator anonim, care indica faptul ca mai mult de jumatate din lucrarea de 432 de pagini a lui Victor Ponta (...) consta din texte duplicate.

Mai mult, teza a fost republicata cu foarte putine modificari in cadrul unei carti si reprezinta, de asemenea, baza unei carti din 2010", puncteaza revista. Revista mentioneaza ca parti substantiale din cele trei texte "par identice sau aproape identice" cu texte aparute in volumele profesorilor de drept Dumitru Diaconu (Diaconu, D. Curtea Penala Internationla, Istorie si Realitate (Editura All Beck, 1999) si Vasile Cretu (Cretu, V. Drept International Penal (Editura Tempus, 1996), dar si cu traduceri in limba romana ale unor parti dintr-o carte publicata in limba engleza de profesorul Ion Diaconu (Diaconu, I. The International Criminal Court: A New Stage (Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002).

Universitatea Bucuresti a adresat o solicitare conducerii Facultatii de Drept pentru a-si preciza punctul de vedere referitor la contestarea calitatii stiintifice a tezei de doctorat a premierului Victor Ponta.

Citeste si:
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
inistrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat sâmbătă, 28 mai, că în prezent există litigii în care diverse firme cer CNAIR aproape un miliard de euro pentru nerespectarea unor clauze...
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă, 28 mai, o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de sprijinul...