Seful politiei anti-plagiat: "Haiducul" Ponta indoaie si dezdoaie legea cand doreste

Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 11:40
4888 citiri
Seful politiei anti-plagiat: "Haiducul" Ponta indoaie si dezdoaie legea cand doreste

Romanii plagiaza din ignoranta si pentru ca scoala nu ii invata respectul pentru proprietate, afirma Dorin Isoc (foto), profesorul universitar din Cluj care a infiintat site-ul "politiei anti-plagiat", care il critica dur pe premierul Ponta pentru ordonanta de urgenta care ii permite sa renunte la titlul de doctor in drept.

Intrebat intr-un interviu acordat pentru Adevarul de ce plagiaza romanii, acesta a raspuns: "Din ignoranta".

"Nicio scoala nu i-a invatat respectul pentru proprietate, pentru munca altuia. Nicio scoala nu le-a dat oferit exemplele respectului pentru creatie si creator. Pe langa ignoranta incape oricand si nesimtirea. Astfel, ignorantii si nesimtitii s-au trezit la un loc. Si asta cu documente in regula.

Unora le convine, altora nu, dar nimeni nu mai poate face nimic. Odata ce ai scris, nu mai poti retrage", a completat Dorin Isoc, profesor la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN) si unul dintre initiatorii Asociatiei GRAUR, care in februarie 2012 a pus bazele site-ului plagiate.ro (Indexul operelor plagiate).

Prof. Isoc spune ca orice plagiator risca sa ajunga in Index, mai devreme sau mai tarziu, fiindca "nimeni nu se grabeste si plagiatul nu dispare, nu se perimeaza si nu se prescrie".

Intrebat cum poate fi prevenit plagiatul, acesta a spus ca doar "preventia este solutia".

"Preventia se face prin cunoastere. Odata cu preventia plagiatului se schimba si atitudinea fata de munca. Romanii trebuie sa munceasca in conditii de integritate. Acest lucru inseamna responsabilitate, respect fata de creativitate, respect pentru ceea ce mintea ta nu poate sau nu a anticipat", a mai spus prof. Isoc.

Totodata, acesta a subliniat faptul ca plagiatul nu este subiectul unei legi in niciuna din tarile civilizate, pentru ca se subintelege si problema tine de incalcarea eticii muncii.

"Romania este un caz de exceptie. Aici plagiatul a ajuns o conduita incurajata, sau cel putin tolerata, de profesori in lumea universitara. Se stie cu certitudine ca sunt dascali care ofera lucrari de licenta din anii anteriori pe care studentii absolventi sunt invitati sa le foloseasca inclusiv prin copiere, adica plagiatul cel mai vulgar posibil", a mai declarat prof. Isoc in interviul citat.

Ordonanta cu dedicatie pentru "doctorul" Ponta il scapa de sanctiuni Interviu cu Dragos Ciuparu

In ceea ce priveste ordonanta de urgenta adoptata recent de Guvernul Ponta pentru ca acesta sa poata renunta la titlul de doctor in drept fara a fi sanctionat legal dupa ce Universitatea Bucuresti a stabilit ca a plagiat in teza de doctorat, prof. Dorin Isoc a spus ca premierul s-a comportat ca un "haiduc".

"Aceasta 'ordonanta pontala' este o incalcare crasa a legii, forma suprema de dispret a unui guvern fata de propriul electorat. Aceasta ordonanta pontala este forma cea mai cretina de a da nastere unui haiduc. Romania mai are un haiduc.

Dupa haiducul miner, dupa haiducul latifundiar, haiducul concursurilor de adunat bani pentru partid, Romania a mai colectat unul: haiducul-premier care indoaie si dezdoaie legea in asa fel incat el sa treaca peste ea ori de cate ori doreste. Si nu numai ca face ce doreste, dar ramane atat de imaculat cat doreste, orice ar fi facut. Si chiar cand toata lumea vede ca e laie, el demonstreaza prin manuirea unei legi cu o gasca de mameluci-ministri ca este, de fapt, bucalaie", a comentat Dorin Isoc.

Citeste si:
Cîțu contra Câciu: ”Nu cred că se aşteptau să intre la guvernare până în 2024”
Cîțu contra Câciu: ”Nu cred că se aşteptau să intre la guvernare până în 2024”
Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat joi, 2 decembrie, că afirmațiile actualului ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, conform căruia banii împrumutați de guvernele liberale ”s-au dus pe...
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat joi, 2 decembrie, că raportul de forțe în actuala coaliție s-a schimbat, în condițiile în care PNL, UDMR şi minorităţi au împreună numărul de...