Societatea romaneasca da testul Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 25 Iunie 2012, ora 16:32
12511 citiri
Societatea romaneasca da testul Ponta (Opinii)
Foto: gov.ro

In mica noastra lume autista, scandalul plagiatului lui Victor Ponta nu ar avea, probabil, cine stie ce efecte politice.

Propaganda organizata a PSD a reusit sa transmita marelui public cateva idei principale bine subliniate:

1. totul este o masinatiune a lui Traian Basescu pusa in opera de Daniel Funeriu si prietenii lui de la o neinteresanta revista despre albine si copacei al carui nume, Natura, nu are nimic de-a face cu dreptul;

2. presa straina a fost intoxicata tot la ordinul lui Traian Basescu, pentru ca jurnalistii de acolo nu inteleg ce perfid este razboiul politic cu dictatorul si sunt, sarmanii, foarte naivi;

3. chiar daca dl. Ponta a facut unele erori, ele sunt de redactare, fara nicio intentie de fraudare si nici nu se pune problema vreunui plagiat, dupa cum ne spune chiar autorul a carui opera ar fi fost plagiata, profesorul Dumitru Diaconu.

O aparare bine ticluita pentru marele public. Cati dintre romani stiu ca Nature este una dintre cele mai prestigioase revista stiintifice din lume si ceea ce scrie in ea este aproape litera de Evanghelie in lumea academica internationala?

Cine sa stie ca si ministrul german al Apararii, tot doctor in drept, a fost nevoit sa demisioneze in urma unui scandal identic, pornit tot de la o investigatie a revistei despre albine, Nature?

Cine sa le spuna romanilor ca in Frankfurter Allgemeine Zeitung (cel mai vehement acuzator al premierului roman), in Le Monde sau in The Guardian nu apare nicio propozitie daca nu a fost verificata la sange, ca in marea presa internationala regulile nu sunt cele de la Click sau Ring?

Ca putea sa fie Daniel Funeriu frate cu redactorul sef de la Nature, ca revista nu si-ar fi riscat prestigiul publicand cea mai marunta informatie fara probe beton.

In lumea noastra mica si autista in care furtul este sport national, cine sa se emotioneze pentru furtul unor idei? Intr-o lume care inca sufera de proletcultismul inoculat de comunism, cine sa manifeste un minim respect pentru valorile intelectuale, pentru excelenta si elita autentica?

In tara unde jumatate dintre politicieni sunt doctori in ceva, cand singurele lor specialitati sunt coruptia si demagogia, cine sa se mai emotioneze pentru un plagiat? S-au furat banci si fabrici, ce mai conteaza furtul a cateva pagini?

In tara cu jumatate dintre elevi analfabeti functionali, unde rar gasesti pe cineva care sa stie cum vine treaba cu "decat" si "din cauza", cati oameni inteleg ceva din regulile de citare, din notele de subsol si alte fineturi?

Sa puna Victor Ponta ceva in portofele si inca ceva in farfurie si pana la alegeri prea putini romani vor mai tine minte povestea cu plagiatul. Oamenii pentru care aceste lucruri chiar conteaza sunt foarte putini, chiar si printre intelectuali.

Cat plagiat veti gasi printre lucrarile profesorilor universitari din Romania nici cu gandul nu ganditi.

Si, totusi, Romania in ansamblu si lumea academica de la noi dau zilele acestea un examen esential in fata comunitatii internationale. Daca nu ne pasa de plagiat, inseamna ca avem o toleranta maxima la furt.

Daca acceptam sa fim condusi de un premier care a furat o idee, inseamna ca insasi notiunile de onestitate si integritate ne sunt indiferente. Daca acceptam furtul unei idei, acceptam si furtul unei tari.

Si, daca este asa, in ochii europenilor ne meritam o eticheta de care ne tot chinuim sa scapam. Eticheta de hoti. Iar hotii sunt mai drastic verificati, au parte de conditii mai severe, primesc bani mai putini si sunt tratati cu dispret.

Victor Ponta va pleca la Consiliul European, dar dupa ce scandalul plagiatului sau a facut inconjurul presei de elita din Europa cum crede ca va fi privit? Cine il va baga in seama? Si problema este ca va fi privit ca un hot nu doar omul Ponta, ci premierul Romaniei, ceea ce ne afecteaza pe toti.

In ceea ce priveste lumea academica din Romania, ea este intre ciocan si nicovala. Ciocanul este politic. PSD are painea si cutitul in mana, isi face comisii pe spranceana pentru judecarea cazurilor de plagiat si va face toate presiunile imaginabile si neimaginabile pentru a-si scapa basma curata hotii. Nicovala este prestigiul extern.

Dupa cele aparute in Nature, nu cred ca mai sunt multi cercetatori care sa nu creada ca in fruntea Guvernului Romaniei se afla un plagiator. Cei mai multi au si recunoscut gravitatea situatiei, insa sub protectia anonimatului.

Daca universitarii romani isi vor asuma plagiatul lui Victor Ponta, de frica sau cumparati, daca il vor apara si il vor achita, se vor discredita ei insisi grav si vor iesi total in afara marilor circuite stiintifice.

Universitatea Bucuresti, cel putin, pare a fi constienta de miza. Rectorul UB a cerut Facultatii de Drept sa constituie o comisie de experti internationali, din universitati straine, pentru a analiza acest caz.

Pe noi toti ne vizeaza, pe noi ne va urmari, soarta noastra in Europa o defineste declaratia ascutita ca un bisturiu facuta de Karl-Peter Schwarz, de la Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Se pare ca premierul roman ar trebui sa fie prins furand linguritele de argint inainte de un summit UE pentru ca toata lumea sa inteleaga cine este".

Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
#Ponta acuzatii plagiat, #Ponta plagiat doctorat, #Ponta plagiat Romania UE , #plagiat