Tsunamiul declansat de plagiatul lui Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 15:19
5808 citiri
Tsunamiul declansat de plagiatul lui Ponta (Opinii)
Foto: gov.ro

Sunt doua certitudini la fel de clare si dureroase in acelasi timp. 1 - Ponta a recunoscut cu jumatate de gura, in gluma si aruncand vina descoperirii plagiatului asupra tiranului de la Cotroceni, ca este ceva in neregula cu teza sa de doctorat.

A recunoscut total doar cateva fraze mai incolo, cand a spus ca este gata sa renunte la titlul de doctor oricand, daca se va ajunge la concluzia ca lucrarea sa este un plagiat.

2 - Ponta nu are cum sa isi dea demisia, pentru ca asta ar insemna practic pierderea guvernarii, recunoasterea faptului ca au o problema interna majora, periclitarea alegerilor din toamna si, in final, ruperea USL.

Prea aproape sunt de castigarea puterii depline, ca Victor Ponta si intreaga armata din spatele sau sa se gandeasca macar, sa ia in calcul fie si cea mai mica probabilitate a unei astfel de demisii. La limita, imi imaginez, ca si daca Merkel in persoana i-ar atrage atentia la Bruxelles, unde insista atat de mult sa ajunga in locul presedintelui, ca exista o problema cu faptul ca are trecut in CV un titlu de doctor obtinut prin frauda, nici atunci si nici in scenariul asta nu cred ca Victor Ponta ar lua in calcul o eventuala demisie.

Ca s-o scurtam, este de asteptat ca premierul sa nu isi dea demisia nici daca ii va fi ceruta de liderii intre care doreste atat de mult sa ajunga cat mai repede, indiferent de costurile de imagine, de penibilul situatiei la nivel european si de eventualele prejudicii aduse Romaniei, macar si doar din punct de vedere al imaginii.

Incapatanarea sa va fi sustinuta de intreaga Uniune Social Liberala. In numele salvarii tarii din mainile lui Traian Basescu vom auzi probabil cele mai abracadabrante explicatii si sofisme, cele mai naucitoare reinventari ale conceptelor din domeniul culturii, educatiei si sistemului universitar.

Faptul ca presedintele i-a solicitat lui Puiu Hasoti o declaratie pe propria raspundere ca nu detine nicio opera plagiata dupa modelul "promovat" de "cel mai cinstit" Guvern din istorie, interventie facuta chiar in ziua in care Nastase era operat dupa ce a incercat sa se sinucida fara succes, ne da o mica idee a ceea ce va urma.

Or, asocierea plagiatului din teza de doctorat a lui Ponta cu imaginea coordonatorului ei, nimeni altcineva decat condamnatul definitiv Adrian Nastase, peste zidul ridicat in fata refuzului fostului premier de a se supune sentintelor judecatoresti, nu constituie tocmai un avantaj pentru USL.

Poate doar ura pentru Traian Basescu si emotia din jurul starii lui Nastase sa mai prelungeasca armistitiul de pe frontul plagiatului.

Ca sa ne facem o idee despre ce potential ascunde in ea problema plagiatului din teza de doctorat a lui Victor Ponta e suficient sa privim la fortele puse in joc de cele doua tabere, cu tot cu trusturile de presa din dotare.

Si de o parte, si de cealalta, exista o frenezie a atacurilor, o ura care se revarsa dincolo de argumente si cuvinte. Fiecare incearca sa isi desfiinteze adversarul, intuind ca asta e punctul cel mai sensibil in care Guvernul Ponta ar putea fi lovit pana se va prabusi.

Desi stie prea bine ca nu are nicio scuza, nicio explicatie, Ponta a adoptat strategia extrem de simpla sa ignore total subiectul. Despre ce nu vorbesti nici nu exista.

Stiind ca electoratul PSD in particular, dar chiar si cel al liberalilor in actualul context politic mai este prea putin sensibil la problemele legate de intelectualitate, educatie si rigoare academica, premierul va nega subiectul pana cand... el va deveni o problema internationala majora. Cu un impact atat de mare incat efectul sau se va propaga si in tara. Cu o profunzime a implicatiilor care nu vor mai putea fi ignorate.

Cand imaginea unui Ponta crescut si educat dupa "chipul si asemanarea" mentorului se va presupune peste poza cu un Adrian Nastase doborat si umilit, cand marii lideri ai Europei vor incepe sa vorbeasca, si pe fata nu doar pe la colturi, cand valul de proteste va atinge paroxismul, din acel moment abia Victor Ponta va avea o problema majora.

Combinata cu renasterea PDL, daca va avea loc pana la alegerile din toamna, si cu eventualele noi dosare si scandaluri care vor insoti Guvernul, din acel punct incolo incapatanarea lui Ponta nu va aduce decat pierderi de voturi.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Victor Ponta acuzatii plagiat, #Ponta plagiat doctorat, #Ponta plagiat Basescu , #plagiat