Un fular pentru doctorul Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 13:08
10896 citiri
Un fular pentru doctorul Ponta (Opinii)
Foto: gov.ro

Victor Ponta a declarat apasat si senin pentru cotidianul spaniol El Pais ca, in ipoteza confirmarii plagiatului sau, va demisiona din functie.

Aceea de premier, nu aceea de doctor, dupa cum raspunsese ironic la o intrebare a unui jurnalist roman.

Sigur, dublul discurs se explica si prin faptul ca in fata presei straine dl. Ponta nu-si permite un raspuns in doi peri, fara riscul unei replici pe masura.

Dar relaxarea premierului mai are o explicatie. O operatiune de salvare la fel de intensa ca in cazul lui Adrian Nastase a inceput deja si in cazul lui Victor Ponta. Iar ea nu este cu nimic mai mizerabila decat dramoleta mentorului actualului premier.

In aceasta dimineata ar fi trebuit sa se intruneasca Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, for care are competenta

de a analiza cazul lui Victor Ponta. Si chiar asta urma sa faca.

Cu o zi inainte, fix in ziua in care premierul raspundea intrebarilor El Pais, jalnicul ministru interimar al Educatiei, subiectivo-predicativ-atributiv de felul sau, dadea ordin de schimbare a componentei acestui consiliu. Adica celor 20 de membri de acum trebuie sa li se mai adauge 25 care urmeaza sa fie desemnati de universitatile din tara.

Evident, consiliul nu se mai poate intruni astazi si nu se stie cand se vor aduna cei 45 impusi de Liviu Pop in ultimele sale zile de interimat.

De ce era aceasta masura o urgenta tocmai in prag de bacalaureat, cand dl. Pop ar trebui sa aiba grija sa nu se repete penibila situatie subiectivo-predicativo-atributiva de la evaluarea nationala?

Pentru ca membrii Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare nu-si faceau bine treaba, raspunde jalnicul ministru. Nu cumva pentru ca aceasta comisie, in componeta de pana astazi, cuprindea profesori dincolo de controlul PSD, in frunte cu presedintele ei, academicianul Marius Andruh, care dintr-un bun inceput a apreciat ca ne aflam in prezenta unui grosolan plagiat?

Si Consiliul National de Etica a fost destructurat si are o noua componenta stabilita de, ati ghicit!, ministrul Pop.

Atunci lumea credea ca este vorba de incercarea de salvare a lui Ioan Mang. Gresit. Un plagiator cu mult mai important isi pregatea spalarea plagiatului. A demisionat si Flavius Baias, decanul Facultatii de Drept, cea care urma sa se ocupe de acelasi caz de plagiat la cererea rectorului UB, dar s-a derobat de sarcina.

Singura declaratie a profesorului Flavius Baias este ca isi doreste ca succesorul sau sa reuseasca sa protejeze mai bine prestigiul Facultatii de Drept decat a facut-o el.

Si dupa ce si-a aranjat toate comitetele si comisiile, Victor Ponta isi permite sa fie relaxat si sa promita demisia in cazul unui verdict de plagiat. Pentru ca aceasta confirmare nu va veni, este domnia sa convins, niciodata.

Si probabil ca are dreptate. Dar cei care au acum in mana lor verdictul, supusi probabil unor presiuni despre care Flavius Baias ne-ar putea spune multe, ar trebui sa fie constienti ca in acest moment nu este in joc doar soarta unui premier, cel mai probabil plagiator. Este in joc soarta mediului academic romanesc, prestigiul acestuia.

Oamenii acestia au o imensa datorie fata de toti cei care si-au obtinut doctoratele cu truda sa nu-i amestece in aceeasi troaca cu impostorii, sa nu le transforme titlul intr-o batjocura.

Si tocmai pentru ca miza este atat de mare, iar semnele de presiune politica atat de evidente, ar trebui ca verdictul final sa apartina, dupa cum doreste rectorul Unversitatii Bucuresti, unei comisii de experti internationali, dincolo de orice putere a lui Victor Ponta.

Lumea academica internationala si presa internationala urmaresc acest caz cu mare atentie si nu sunt dispuse sa inghita frauda. Iar daca noi o vom accepta, vom fi trimisi acolo unde ne-ar fi si locul - la periferia lumii civilizate, ridicoli si discreditati.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Ponta plagiat demisie, #Ponta plagiat comisie scimbari , #plagiat