Un nou verdict in cazul Ponta: A plagiat! Ministrul Curaj trebuie sa ii retraga titlul de doctor

Joi, 30 Iunie 2016, ora 12:13
20781 citiri
Un nou verdict in cazul Ponta: A plagiat! Ministrul Curaj trebuie sa ii retraga titlul de doctor
Foto: Arhiva Digi 24 TV

Fostul premier Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat, a decis joi Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), care solicita Ministrului Educatiei emiterea ordinului prin care lui Victor Ponta i se retrage titlul de doctor in Drept.

Presedintele Consiliului, academicianul Viorel Barbu, a anuntat ca verdictul a fost stabilit de comisia care a reanalizat teza de doctorat a fostului premier in ultimele 45 de zile si care a fost formata din Florin Streteanu de la Universitatea Babes Bolyai, Valentin Constantin de la Universitatea de Vest din Timisoara si Dan Claudiu Danisor de la Universitatea din Craiova.

"S-a constatat ca lucrarea nu respecta standardele de etica si propunem retragerea titlului de doctor in Drept", a declarat Viorel Barbu.

Dintre cei 47 de membri ai Consiliului, la sedinta de azi au fost prezenti 35, dintre care 34 au votat ca a fost un plagiat, iar un membru s-a abtinut.

Dupa decizia CNADTCU, Victor Ponta poate contesta rezultatul, in termen de 10 zile.

"Daca aceasta contestatie se va face, se fixeaza o noua comisie de analiza a contestatiei (...) iar ulterior, daca actuala decizie ramane in vigoare, propunerea e inaintata ministrului Educatiei, pentru a da ordinul de retragere a titlului", a precizat acad. Viorel Barbu.

Conform reglementarilor actuale in vigoare, daca decizia finala a CNATDCU ramane de plagiat, ministrul Educatiei trebuie sa emita ordinul pentru retragerea titlului, a confirmat, joi, Biroul de presa al ministerului pentru Ziare.com.

Reactia lui Ponta

Victor Ponta a reactionat pe Facebook, atacand Guvernul Ciolos care "i-a luat doctoratul", dar fara sa dezvaluie daca va contesta sau nu decizia de astazi a CNATDCU.

" (...) Sunt onorat de efortul pe care ditamai Guvernul de tehnocrati l-a facut doar pentru persoana mea - o ordonanta de urgenta doar pentru mine, o Comisie doar pentru mine (cand am primit verdictul de neplagiat in 2012 de la acelasi CNACTDU a mai fost o teza de doctorat examinata in acelasi timp - fac pariu ca nu aveti 'Curaj' sa o revedeti si pe aceea). O hotarare definitiva data in favoarea mea de ICCJ in 2014 ignorata! Va multumesc din inima dragi politruci! (...) ", a postat pe Facebook Victor Ponta.

Citeste mai multe despre prima reactie a lui Victor Ponta.

Comisia Tehnica desemnata sa analizeze teza de doctorat a lui Victor Ponta a fost cea care a stabilit ca acesta a plagiat, verdictul fiind supus votului in sedinta de joi a CNATDCU.

Potrivit procedurii, raportul Comisiei Tehnice a fost prezentat mai intai Comisiei Juridice din cadrul CNADTCU, iar ulterior inaintat presedintelui institutiei, academicianul Viorel Barbu.

Recomandarea CNATDCU va fi transmisa ministrului Educatiei, Adrian Curaj, care va trebui sa decida retragerea titlul de doctor obtinut de Victor Ponta in iulie 2003 cu teza intitulata "Curtea Penala Internationala" la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

Este greu de crezut ca Victor Ponta va contesta decizia CNATDCU, cata vreme in perioada in care a fost premier Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care s-a stabilit ca oricine doreste poate renunta la titlul de doctor fara repercusiuni.

Ordonanta a picat ulterior in Parlament.

Revista Nature a publicat in 18 iunie 2012 un articol in care se arata ca Victor Ponta ar fi copiat sectiuni mari ale tezei sale de doctorat din 2003 din publicatii anterioare, fara sa puna referinte exacte.

In data de 29 iunie 2012, CNATDCU a dat primul verdict de plagiat, iar in data de 17 iulie 2012 Comisia de Etica din cadrul Universitatii Bucuresti a decis in unanimitate ca Victor Ponta a plagiat "texte si idei".

Totusi, Consiliul National de Etica a sustinut a doua zi ca Ponta nu a plagiat si toti ministrii Educatiei de dupa 2012 au refuzat sa emita ordinul de retragere a titlului de doctor in drept pentru fostul premier, in functie pana in noiembrie 2015.

Universitatea din Bucuresti a trimis, pana in prezent, cinci solicitari de retragere a titlului de doctor al lui Victor Ponta, cea mai recenta fiind facuta la inceputul lunii mai.

In luna iunie,componenta CNATDCU s-a schimbat, plagiatul fiind considerat un subiect principal de discutie, din cauza numarului mare de cazuri semnalate in randul demnitarilor.

Printre politicienii acuzati ca au plagiat in tezele de doctorat se numara Gabriel Oprea, Petre Toba, Robert Negoita si Florentin Pandele.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ponta plagiat verdict, #Ministerul Educatiei retrage titlu Ponta , #plagiat