Unde dai si unde crapa (Opinii)

Sambata, 23 Iunie 2012, ora 21:40
1635 citiri
Unde dai si unde crapa (Opinii)

Sa presupunem ca toti politicienii USL sunt corupti, iar dl Basescu e "perfect", e singurul cinstit, singurul care ne poate salva.

Sa presupunem ca PDL nu a fost niciodata ticalosit, iar consilierii de la Cotroceni si liderii portocalii sunt toba de carte, de competenta si n-au copiat niciodata. Sa ne imaginam ca toate televiziunile, jurnalele ne ascund informatii despre insusirile extraordinare ale dlui Basescu, despre neasemuitele reforme pornite de presedintie si PDL, numai Evz, B1Tv... spun adevarul.

Sa mai presupunem ca guvernele Boc si MRU au reformat societatea romaneasca din temelii, ca au cheltuit eficient fiecare banut pentru nevoile cetatenilor in mod egal, ca reforma statului, a sanatatii si a educatiei au fost extraordinare, asa cum sustin activistii lor. In acest caz, n-ar fi trebuit sa traim mai bine, sa avem educatie, sanatate, justitie si administratie mai performante? Le avem?

Din pacate, arareori s-a auzit ca oamenii dlui Basescu sa aprecieze ceva la alianta "socialista", bolsevica, de stanga, sinistra..., sa incerce o negociere ca in tarile civilizate. Cum sa te aliezi cu USL careia i se cantau prohodul si parastasele, cu Crin cel lenes, caruia i se faceau chiar manifestatii cu perne si ceasuri, cu Ponta, carlanul copilot...?

Numai ca alegatorii au perceput exact pe dos realitatile perorate de activisti la televiziunile si ziarele lor. Probabil, din pricina discrepantei intre adevar si realitate, votul i-a scos din carti si au pierdut puterea. Acum vinovate sunt perceptia publica si proasta comunicare, lipsa unui serviciu serios de PR ori fondurile insuficiente pentru campanie...

Paradoxal, lucrurile au stat iarasi invers. S-a aflat din presa ca nicio alta formatiune nu a cheltuit atata banet pentru angajarea unor firme celebre, specializate in castigarea alegerilor. Si apoi nu trebuie sa fii expert ca sa poti numara pe stalpi, garduri, ziduri si afisiere - la un banner al USL si al altor formatiuni erau 3-5 ale PDL, unele intinse pe blocuri. Toate de o calitate ireprosabila, iar la posturile nationale TV timpii le-au fost favorabili.

Presedintele cica e intaiul intre drepti si cinstiti, e corect cu celelalte institutii si partide. Si atunci de ce nici macar un membru al guvernelor Boc si Ungureanu n-a avut de suferit asemeni celor 8 ministri ai lui Tariceanu si Tariceanu insusi, sau Ponta, 3 membri plus primul ministru? Toti ministrii si demnitarii PDL au fost fara pata? Presa a scris de pomana? Toate actele lor de studii erau in ordine, toate doctoratele pe bune? Si atunci de ce nu stiau a vorbi corect romaneste?

Pe vremuri s-a prezentat dl Basescu insusi in fata procurorilor. Acum de ce nu o face pentru a corecta perceptia publica legata de afacerile cu case si terenuri ori cu dosarul "Flota"? Pentru ca lucrurile au luat-o intr-o directie periculoasa dupa episodul Adrian Nastase, iar flota nu numai ca nu mai e, dar cica se plimba inca prin porturile lumii sub alte pavilioane, in caz ca nu a ajuns la fier vechi.

Fireste, urmarile acestor fapte vor fi decontate din nou la urne. Numai ca acum s-a deteriorat grav climatul politic, iar consecintele se vor abate asupra poporenilor: harta politica mereie nu a rezolvat niciunde absolut nimic, iar acuzatiile generalizate de plagiat vor avea efecte perverse: scaderea numarului de doctoranzi in Romania, deci si a calitatii scolii.

Asa ca factura pentru masteratele si doctoratele pregatite in Occident unde nimeni nu jongleaza politic cu titlurile academice va creste de la an la an, scoala romaneasca se va decredibiliza cu totul, ca intr-o veritabila colonie. Pentru ca mesajul primit de la cel mai inalt nivel e demn de o antologie a inapoierii: doctorii in stiinte sunt plagiatori ordinari, facem bascalie de eforturile celor merituosi. Nu vrem filosofi, ci mecanici si tinichigii. De ce nu si agricultori?

A se reaminti ca in regatul Marii Britanii, nobilii se intreceau cu regii in constructia de colegii si catedrale, celebrii fellows, profesorii renumiti, erau cautati ca iarba de leac, iar Oxford si Cambridge sunt de pe la 1209 intre primele 5 universitati ale lumii. Asa a fost si in Romania pana la razboi: Cuza, Carol I si Ferdinand Reintregitorul au sprijinit inclusiv cu banii coroanei scoala romaneasca. Scoala care azi le sta altora in ochi.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...