Universitatea Bucuresti: Victor Ponta a plagiat texte si idei

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 11:56
21795 citiri
Universitatea Bucuresti: Victor Ponta a plagiat texte si idei
Foto: gov.ro

Universitatea Bucuresti a decis, ca urmare a analizelor facute de Comisia de Etica si a rapoartelor intocmite de specialisti, ca teza de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat.

Presedintele Comisiei de Etica, prof.univ. Marian Popescu, si rectorul Universitatii Bucuresti, prof.univ. Mircea Dumitru, au prezentat concluziile analizei intr-o conferinta de presa, alaturi de decanul demisionar al Facultatii de Drept, Flavius Baias.

Analiza tuturor documentelor arata ca Victor Ponta a plagiat, copiind blocuri uriase de text din alte lucrari. Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a emis doua documente publice in care se arata tehnicile de plagiere folosite si prezinta textele in paralel. 115 pagini din lucrare contin blocuri de text plagiate din 4 carti.

Oficiul juridic al Universitatii Bucuresti a avizat raportul votat de Comisia de Etica in unanimitate.

Ponta a plagiat, a decis Universitatea Bucuresti - Vezi toate documentele

Rectorul Universitatii, Mircea Dumitru, a precizat ca documentele care prezinta concluziile Comisiei vor fi validate de Consiliul de Administratie si de Senat, urmand sa se decida daca se va propune ministerului retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta.

Acesta a explicat insa ca va fi nevoie de un ordin de ministru pentru retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta.

Ponta a plagiat, a decis Universitatea Bucuresti - Vezi ce risca premierul

Solutia oferita premierului de catre conducerea Universitatii Bucuresti a fost aceea de a-si sustine din nou doctoratul.

In replica, premierul Victor Ponta a comentat ca decizia Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, pe care a calificat-o drept "comisie ad-hoc" infiintata special pentru el, este "politica" si ca singura decizie valabila este cea a Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica (ANCS).

Ponta, despre verdictul de plagiat: Decizia e politica, comisia e formata ad-hoc pentru mine

Ponta a plagiat, a decis Universitatea Bucuresti - Vezi reactii

Ziare.com a transmis conferinta de presa prezidata de rectorul Mircea Dumitru in format live text:

- Mircea Dumitru: Fac un apel la responsabilitate si decenta fata de toti actorii vietii publice, de a nu utiliza acest argument in disputele partizane.

- Singurele valori care ne-au animat sunt cele universitare si de aparare a prestigiului Universitatii.

Marian Popescu: Este o perioada importanta, complicata, de examene, de admitere. Universitatea nu a dorit sa prelungeasca nepermis de mult un raspuns.

- Universitatea nu are niciun fel de satisfactie sa va anunte: Teza de doctorat sustinuta in 2003 de Victor Ponta incalca principiile eticii si bunei conduite in activitatea de cercetare.

- Este pentru prima data cand va este pus la dispozitie un set atat de complet de documente.

- Comisia s-a pronuntat doar pe forma, nu pe fond. Plagiatul este o forma de copiere a textului, potrivit legii.

- Teza de doctorat are 297 din peste 400, restul anexe.

- Plagiat mai ales in capitolele 1 si 3. Comisia isi exprima dubii in legatura cu coordonarea acestei lucrari.

- Regulile de buna conduita si normele etice in baza carora a fost analizata teza exista de dinaitne de 2003, exista de 200 de ani.

- Cand esti mic, acasa, esti invatat cum sa te porti, sa nu furi etc. Regulile au fost puse la dispozitie de Academie de peste 200 de ani.

(se prezinta lucrarile pe ecran, in paralel).

- observati lucrarile, nu e vorba de continut. Preluarile sunt de mai multe tipuri. Unele se refera la cuvinte preluate identic, alteori sunt dislocate fragmente din cele 3 lucrari, luate de la inceput sau de la mijloc.

- Noi in mod normal trimitem acasa studentii la lucrari, masterat, cand procedeaza in felul acesta.

- Va atrag atentia asupra faptului ca s-a copiat in succesiune. Cel mai mare bloc: 15 pagini. A fost preluat enorm!

- Pasajele au fost copiate in succesiunea lor din lucrarea din care s-a copiat. Aici nu exista nicio logica, unde este contributia autorului?

- Comentariile legate de texte, sau aprecierile preluate din cei 3 autori (Ion Diaconu, Dumitru Diaconu si Vasile Cretu), sunt traduse din limba engleza in limba romana la fel.

- O alta tehnica: se copiaza prin mixaj. Iei bucati si le tesi intre ele conform unui scenariu dinainte stabilit. A fost o munca de a asambla din parti distincte.

- Sunt elemente de judecata care apartin autorului copiat si preluate identic.

- Nu exista o teza de doctorat serioasa care sa aiba o bibliografie la urma, asa ceva nu se permite. Se presupune ca autorul are o cunoastere exhaustiva. Nu este posibil sa ai o teza cu 40 de referinte la urma si doar 16 refeinte la subsol. Asa ceva nu e permis, eu trimit studentii sa mai lucreze.

- Domnul Ponta a obtinut un titlu pe care il au zeci de oameni in tara asta. Ma uitam la oamenii care vin cu copii la scoala, cu speranta ca la capat o viata mai buna poate fi oferita pe piata muncii. Cand oamenii acestia observa ce se intampla cu teza de doctorat a dlui Ponta au mari semne de intrebare legate de ceea ce se intampla cu Universitatea in vremurile acestea.

- Dorim sa dam un semnal comunitatii academice: sa ne refereim la principiile simple, morale, care ghideaza un om in viata.

- Comisia nu a facut decat sa certifice acele elemente formale ale tezei care au produs incalcarea regulilor.

- In mapa de presa sunt 2 anexe: prima identifica tipurile si procedurile de plagiat, mai ales la nivelul blocurilor de texte. Este opera mai multor colegi, cu totii suntem prinsi acum in alte activitati.

- Anexa 2 este lista completa a lucrarilor de unde s-a plagiat si comentarii legate de ce s-a copiat.

- Universitatea din Bucuresti a anuntat in primul comunicat ca va apela la experti pentru a judeca fondul. Sunt proceduri care sunt in derulare, se vor exprima si ei. Noi nu am fost tinuti de asa ceva, noi am putut sa ne pronuntam deja pe forma.

Intrebari:

- (ce poate face aceasta comisia de experti?) Sa decida daca in ceea ce priveste chestiunile de continut s-a produs o preluare ilicita. Il invit pe domnul decan Baias al Facultatii de Drept sa raspunda.

Flavius Baias: - Particip, desi in urma cu doua saptamani mi-am dat demisia, dar exista un preaviz si pana la organizarea concursului sunt interimar.

- Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti a decis in urma cu 2 saptamani ca nu se poate pronunta. Am fost in total dezacord, asa ca am considerat ca data fiind majoritatea foarte mare a celor care au votat se impune sa imi dau demisia. Eu cred in valori: integritatea, onoarea academica, prestigiul universitatii. Cel mai frumos lucru care s-a spus despre Universitate in urma cu un secol: Regele Carol spunea Universitatii sa formeze caractere.

- Ceea ce spun reprezinta punctul meu de vedere personal, dar nici eu nu ma bucur de ceea ce se intampla acum. Sper ca este o chestiune singulara. Ca sa raspund, timpul foarte scurt nu a permis elaborarea unui punct de vedere cu privire la chestiunea in discutie. Expertii sunt contactati, se tine legatura cu ei, ceea ce vor putea sa aduca in plus in afara de respectarea normelor vor fi chestiuni pe fondul tezei. Dar Comisia de Etica a facut o chestiune foarte pertinenta, identificarea pasajelor e in afara de orice discutie.

- In 12 iulie s-a desfasurat un nou Consiliu al Facultatii, in care s-a decis ca experti in nume individual se pot implica.

- (procedural ce urmeaza? )

-Mircea Dumitru: Saptamana viitoare vom avea o sedinta a Consiliului de Administratie si senatorilor. Vom lua o decizie care va fi in acord cu actuala legislatie. Rectorul Universitatii semneaza diploma, dar in baza unui ordin de ministru.

- Rectorul nu poate sa retraga un titlu decat dupa ce Ministerul isi da acordul.

- Marian Popescu: Noi nu facem decat sa aparam valorile acestei universitati, este pentru prima data cand suntem pusi. Membrii comisiei si-au spus punctul de vedere ca profesionisti.

- Mai sunt proceduri de urmat: sedinta Consiliului de Administratie, Senatul si abia pe urma vom anunta.

- Noi am emis un punct de vedere. Nu e o decizie, noi nu suntem un tribunal.

- (catre jurnalisti) Mi-ati ocupat timpul foarte mult, dar a fost o lectie pentru mine. Consiliul National de Etica are atributii stabilite prin lege. Pe noi nu ne intereseaza calitatea de demnitar a lui Victor Ponta, pe noi ne-a interesat calitatea de doctorand a lui Victor Ponta in 2003, ca multi alti barbati si femei.

- Consiliul National de Etica se sesizeaza in legatura cu demnitarii, Comisia de Etica se autosesizeaza in ceea ce priveste incalcarea regulilor de integritate.

- Mircea Dumitru: Nu este competenta noastra sa dam explicatii de ce Consiliul National de Etica a dat un alt verdict. Ceea ce am facut noi se numeste "demonstratie de existenta". Exista pasaje similare pana la identitate cu pasaje din alte carti. Ar fi sarcina celeilalte comisii sa explice aceasta ilegalitate. Poate ca exista o explicatie rationala pe care noi nu o identificam.

- Flavius Baias: (de ce i s-a dat titlul lui Victor Ponta?) Au fost 5 membri in comisia de doctorat, regula e foarte veche. Nu stiu eu sa va spun de ce au dat titlul in 2003. Exista responsabilitati, de ce au considerat dansii atunci ca teza indeplineste conditiile pentru "suma cum laudae". Aici s-a facut o analiza, nu stiu dupa ce criterii s-a acordat titlul atunci.

- E un eveniment regretabil. Nu mi se pare important sa vedem cine e responsabil, mi se pare important sa stabilim ce s-a intamplat. Important este sa luam masuri sa nu se mai repete acest lucru si in viitor. Va spun ca in scoala doctorala a Facultatii de Drept se discuta elaborarea unei metodologii cu reguli stricte.

- Nu vad cum s-ar putea desfiinta scoala doctorala a Facultatii de Drept, e cea mai puternica si cea mai prestigioasa. "Sanatatea" ei se arata prin ceea ce face astazi. Daca ministerul decide desfiintarea ei, sta in puterea ministrului.

- (ce inseamna acordul ministrului pentru retragerea diplomei? Legea spune ca e responsabilitatea Universitatii) Mircea Dumitru: Pentru o teza de doctorat e nevoie de un ordin de ministru, pentru revocarea titlului e nevoie de un alt ordin de ministru care sa il anuleze pe primul. Sunt mai multe titluri de doctorat acordate printr-un ordin de ministru, nu poti sa retragi si titlurile celor nevinovati.

- Marian Popescu: Efortul s-a intins pe cateva saptamani, am stabilit regulamentul, ne-am intalnit de mai multe ori. Senatul a validat procedurile.

Membrii Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti:

Prof. dr. Tudor Rosu, Facultatea de Chimie

Prof. dr. Viorel Ciobanu, Facultatea de Drept

Prof. dr. Adrian Paul Iliescu, Facultatea de Filosofie

Prof. dr. Cristian Marunteanu, Facultatea de Geologie si Geofizica

Prof. dr. Ovidiu Bozgan, Facultatea de Istorie

Prof. dr. Marian Popescu, Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, presedinte

Prof. dr. Vasile Preda, Facultatea de Matematica si Informatica

Prof. dr. Dumitru Sandu, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala

Prof. dr. Georgeta Ghebrea, Facultatea de Stiinte Politice

Prof. dr. Sterea Tache, Facultatea de Teologie Ortodoxa

Istoria unui plagiat

Victor Ponta a obtinut titlul de doctor in 2003, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, cu lucrarea "Curtea penala internationala". Indrumatorul sau a fost Adrian Nastase.

Ponta ar urma sa primeasca verdict de plagiat de la Universitatea Bucuresti - anuntul oficial, miercuri

Este cel de-al treilea verdict acordat in acest caz. Pe 28 iunie, Consiliul de Atestare a Diplomelor (CNADTCU) a decis ca 85 de pagini din teza de doctorat a lui Victor Ponta au fost luate "copy-paste" din alte lucrari, fara respectarea regulilor citarii, si ca una dintre cartile din care s-a copiat nu a fost trecuta la bibliografie.

CNATDCU a decis ca Victor Ponta a plagiat si a cerut oficial Ministerului Educatiei sa ii retraga acestuia titlul de doctor.

Ponta a plagiat - Consiliul de Atestare propune retragerea titlului de doctor

Joi seara, Consiliul National de Etica, aflat in subordinea Ministerului Educatiei, a anuntat ca, in urma analizei facute, nu se poate vorbi despre un plagiat in cazul tezei de doctorat a premierului Victor Ponta, acesta respectand toate regulile existente la acea data.

Consiliul National de Etica: Premierul Victor Ponta nu a plagiat

"Cercetarea, asa cum rezulta din referatele membrilor din comisia de sustinere, prezinta elemente de noutate si cuprinde analize pertinente. Bibliografia utilizata de autor este mentionata la sfarstiul lucrarii.

Consiliul isi asuma concluziile expertilor din domeniul juridic in ceea ce priveste respectarea planului de pregatire prin doctorat, teza prin continut si elemntele de contributie proprie justifica acordarea titlului de doctorat. Consiliul aprecieaza ca titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, a fost obtinut de domnul Victor Ponta in concordanta cu legislatia in vigoare in anul 2003", se arata in raportul acestui consiliu.

Eveniment Quarterly Report

Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, făcea presiuni asupra subalternilor săi care se ocupau de derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene pentru ca unele sume...
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Baronul PSD Dumitru Buzatu este amintit de foști colegi de facultate din Iași. În studenție, politicianul ajuns stăpânul "moșiei" Vaslui era apreciat și considerat un tânăr de viitor....
#Ponta plagiat Universitatea Bucuresti, #Ponta plagiat doctorat, #Ponta plagiat verdict , #plagiat