USL, decontul sfidarii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 12:30
14216 citiri
USL, decontul sfidarii (Opinii)
Foto: Facebook

Teribile zile pentru USL.

Dimineata, premierul Ponta dadea explicatii subtiri si ezitante la acuzatia de plagiat aparuta in publicatii de elita din SUA si Germania, recunoscand, implicit, ca parte din lucrarea sa de doctorat a fost copiata. N-au trecut decat cateva ore si Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, prin sentinta definitiva, ca Mircea Diaconu s-a aflat intr-o incompatibilitate si potrivit legii nu mai are voie sa ocupe nicio functie publica.

Mircea Diaconu se adauga listei, deja foarte lunga pentru o luna si ceva de mandat, de figuri obligate sa paraseasca Guvernul Ponta in conditii penibile, inainte sau dupa preluarea mandatului. O impostoare, doi plagiatori, un incompatibil si un finantist evacuat din sistemul bancar pe motiv de atac la leu, acesta din urma inca aflat in functie, este un bilant mizerabil. Petele celui mai curat guvern din ultimii 20 de ani ies cu repeziciune la iveala.

Culmea este ca multe dintre aceste probleme puteau fi evitate. Daca USL n-ar fi vrut sa cocoate in funtea Educatiei o impostoare "innotatoare" cu studii la "Standford", a carei fabrica de diplome oripilase mediul academic autentic, penibilul prin scandal care a obligat la o rapida repliere n-ar fi aparut.

Despre incompatibilitatea lui Mircea Diaconu se stia de multa vreme. Curtea de Apel pronuntase deja o hotarare in favoarea ANI in procesul pe care dl. Diaconu il intentase agentiei dupa stabilirea incompatibilitatii. Colegii de alianta ai domniei sale fie au ignorat acest proces, fie l-au luat ironizat ca "manopera basista".

Nu era nicio nevoie ca Mircea Diaconu sa devina ministru cu cateva zile inainte de un verdict final. Nu cred ca soarta culturii romanesti depindea de aceasta numire atat de riscanta. Si, totusi, in pofida unui cor de proteste, dl. Diaconu a devenit ministru.

Plagiatul lui Victor Ponta - vezi documentele care sustin acuzatiile

Dupa cum, la stabilirea definitiva a incompatibilitatii, era suficienta o demisie discreta, nu o victimizare la scena deschisa a celui care a incalcat legea si, mai ales, o iesire furibunda a lui Crin Antonescu impotriva jurnalistilor si publicatiilor care nu l-au jelit pe Mircea Diaconu.

De ce anuntul demisiei lui Mircea Diaconu din motive imputabile demisionarului trebuia sa se transforme intr-un rechizitoriu la adresa lui Sorin Ionita, unul dintre cei mai echilibrati si informati comentatori ai presei romanesti? Sorin Ionita e ministru incompatibil?

Dupa cum nu era nicio nevoie ca Inspectoratul pentru Constructii si ICR sa-si schimbe brusc statutul si subordonarea, primul pentru a deveni colacul de salvare a lui Adrian Nastase, celalalt pentru a-l inaltura dintr-o functie publica pe unul dintre "intelectualii lui Basescu". Si totusi au fost facute, prin hotarari si ordonante insailate pe picior.

Stiti cum se numesc toate acestea? Ce nume generic poarta acest pachet de mizerie, de siluire constanta a bunul simt? Sfidari. Acesta e numele. Sfidari.

USL a venit la putere cu o mentalitate de stapan absolut care isi poate permite orice. Sa dea orice lege, sa promoveze pe oricine, sa faca fix ce ii tuna. PSD a venit la putere convins ca, din secunda din care va prelua butoanele, judecatorii vor ingheta subit si nu vor mai indrazni sa dea nicio hotarare impotriva membrilor sai, mai ales a celor importanti. Ca procurorii vor bate din calcaie cu totii.

Ca jurnalistii vor amuti si totul va merge ca in timpul guvernarii Nastase, epoca de aur in care au ramas incremeniti social democratii si la care au inceput sa viseze si liberalii.

S-au inselat si toate aceste sfidari li se intorc in plina figura spre stupefactia lor. Iar daca astazi condamnarea lui Adrian Nastase va deveni bomboana de pe coliva acestor zile clocotite si la propriu si la figurat, stupefactia ar putea atinge apogeul.

Dar PSD mai are o problema. Cea mai mare dintre ele. Daca pe romani ii sfideaza in continuare cu intrebari de tipul "Din ce sa demisionez? Din functia de doctor?", cu Uniunea Europeana e mai greu.

"Daca plagiati, nu mai fiti prim ministru!", ii recomanda Le Monde lui Victor Ponta. Si aceasta este doar partea publica, jurnalistica a reactiei la furtul de care este acuzat Victor Ponta. Liderii europeni nu pot tolera ca o tara din comunitate sa fie condusa de un potential hot. Pentru ca un hot de idei poate fi oricand un hot de bani, de bani romanesti sau comunitari, iar pentru banii comunitari fiecare da socoteala in fata propriilor cetateni.

Putin le pasa cetatenilor europeni de statutul academic al premierului roman. Putin le pasa de premierul roman in general. Le pasa insa al naibii ca banii lor sa nu fie furati de un premier cu profil de hot si tocmai de aceea isi vor taxa liderii care tolereaza riscul hotiei.

Ca dovada, doi inalti oficiali europeni, unul presedinte al Ungariei, celalalt ministru al Apararii din Germania, au demisionat tot din cauza lipsei unor ghilimele si a unor note topite intr-o bibliografie larga, situatii calificate fara mila ca plagiat de mari universitati europene. Aceasta e logica europeana si de ea Victor Ponta nu are sanse mari sa scape.

E si acesta un mod, poate cel mai dureros, de a descoperi ca vremurile cand domnia sa isi scria teza de doctorat la biroul de sef al corpului de control al premierului sub indrumarea premierului insusi s-au dus si, sa speram, ca nu se vor mai intoarce niciodata. Si daca tot nu va intelege, decontul sfidarii va fi coplesitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Ponta acuzat plagiat doctorat, #Diaconu demisie incompatibil , #plagiat
Comentarii
Poza S C USL Felix SRL
S C USL Felix SRL
rank 5
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
USL, clanul Clămparilor. Nimic mai mult în nicio privinţă!