Ponta ar urma sa primeasca verdict de plagiat de la Universitatea Bucuresti - anuntul oficial, miercuri

Marti, 17 Iulie 2012, ora 15:50
14526 citiri
Ponta ar urma sa primeasca verdict de plagiat de la Universitatea Bucuresti - anuntul oficial, miercuri

Victor Ponta ar fi plagiat in teza sa de doctorat, au declarat surse din randul expertilor care au participat la redactarea rapoartelor ce vor fi analizate de Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti, dar o decizie finala urmeaza sa fie luata in foarte scurt timp.

Conform Realitatea TV, rapoartele intocmite de specialisti au relevat ca in lucrarea lui Victor Ponta au fost regasite ca fiind copiate idei si pasaje cuvant cu cuvant. Rapoartele intocmite de expertii din Romania si expertii din strainatate se vor regasi intr-o decizie finala, care va fi votata de Senatul Universitatii si va fi anuntata public, cel mai probabil, intr-o conferinta de presa ce va avea loc miercuri, informeaza sursa citata.

Intr-un comunicat remis Ziare.com, Universitatea Bucuresti neaga informatiile prezentate de postul de televiziune citat, precizand ca nu s-a luat inca o decizie finala.

"Informatia transmisa la Realitatea TV conform careia Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti ar fi dat o hotarare in cazul dr. Victor Ponta este invalida. Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti nu a luat inca nicio hotarare. Raportul prezentat de postul Realitatea TV nu apartine Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, nici macar partile prezentate. Astfel, Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti nu isi asuma concluziile prezentate de postul Realitatea TV. Mentionam ca la finalul intalnirii de astazi a Comisiei de Etica nu se vor face declaratii de presa", se arata in comunicatul remis presei de Universitatea Bucuresti.

Acesta ar fi cel de-al doilea verdict de plagiat care s-ar da in acest caz, dupa cel dat de Consiliul National de Atestare a Diplomelor (CNATDCU), care i-a cerut oficial ministrului Educatiei sa ii retraga lui Victor Ponta titlul de doctor.

Ponta a plagiat - Consiliul de Atestare propune retragerea titlului de doctor

Un alt verdict urmeaza sa fie dat de Consiliul National de Etica. O subcomisie tehnica a acestui Consiliu a anuntat luni seara ca Victor Ponta nu ar fi plagiat. Aflat la Chisinau in vizita oficiala, Victor Ponta a declarat ca asteapta ca membrii Consiliului de Etica si cei ai Comisiei de Etica de la Universitatea Bucuresti sa se puna de acord.

Potrivit legilor in vigoare, Universitatea are dreptul sa anuleze o diploma daca aceasta a fost emisa de una dintre facultatile sale, datorita autonomiei universitare. Diploma este emisa de Universitate, nu de Ministerul Educatiei, si este semnata de rector, nu de ministrul Educatiei, informeaza Realitatea TV.

Victor Ponta a obtinut titlul de doctor in 2003, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, cu lucrarea "Curtea penala internationala".

Universitatea Bucuresti nu a oprit ancheta in acest caz, desi ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca risca sa ii fie desfiintata scoala doctorala.

Andronescu: Daca teza lui Ponta e plagiat, scoala de doctorat ar putea fi desfiintata

Universitatea Bucuresti s-a autosesizat in acest caz in baza prevederiilor din Carta Universitatii, iar analiza a fost facuta mai intai de Comisia de Etica din cadrul acesteia, dupa cum s-a precizat intr-un comunicat remis luni Ziare.com in care se anunta ca marti se va da verdictul final.

"In paralel, teza de doctorat a dr. Victor Ponta este analizata de un numar de experti in drept. Rezultatele analizei efectuate de expertii in drept vor sprijini analiza efectuata de membrii Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti. (...) Hotararea Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti va primi aviz de la Directia Juridica a Universitatii din Bucuresti, urmand ca Rectorul Universitatii din Bucuresti sa prezinte Senatului Universitatii din Bucuresti hotararea si raportul final al Comisiei de Etica", se mai precizeaza in comunicatul remis Ziare.com de Universitatea Bucuresti.

Luni seara, a aparut in presa un comunicat al unei Comisii Tehnice din cadrul Consiliului National de Etica, care a anuntat ca "teza de doctorat elaborata de domnul Victor Ponta si sustinuta public in anul 2003 respecta cerintele academice din acea perioada si este comparabila din punct de vedere al acestor cerinte cu alte teze de doctorat sustinute in acea perioada".

De asemenea, aceasta Comisia tehnica a CNE a precizat in comunicatul remis presei ca exista "unele deficiente" in ceea ce priveste trimiterile bibliografice in interiorul capitolelor, insa "nu se poate aprecia ca doctorandul Victor Ponta si-ar fi insusit paternitatea unor idei, concepte, modele care nu-i apartineau si le-ar fi prezentat drept contributii personale originale".

Documentul nu a fost semnat si nici anuntat oficial ca evaluare in cadrul Consiliului National de Etica (CNE). Mai mult, o parte dintre membrii CNE nici nu au auzit de existenta unei astfel de Comisii Tehnice, iar Consiliul nu are presedinte, acesta demisionand recent, impreuna cu alti doi membri.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat luni seara pentru Agerpres ca aceasta comisie tehnica a Consiliului National de Etica a fost formata din specialisti in drept. Ea a spus ca nu s-a amestecat in niciun fel, dar i se par relevante concluziile acestei comisii tehnice. "Concluziile care mi s-au parut importante (prezentate intr-o emisiune la Romania TV - n.red.) sunt acelea ca i se poate reprosa (lui Victor Ponta) faptul ca bibliografia nu este redactata corect, dar nu poate fi pus sub acuzatie de plagiat", a afirmat Ecaterina Andronescu.

Consiliul National de Etica nu s-a reunit decat de doua ori pana acum si, de fiecare data, a anuntat ca nu se va lua prea curand in dezbatere cazul Ponta, pentru ca mai sunt multe altele de discutat.

Consiliul de Etica, despre plagiatul lui Ponta: Teza nu a fost evaluata. "Nu era randul ei"

Acest Consiliu National de Etica este indreptatit, conform Legii Educatiei, sa ancheteze acuzatiile de plagiat. Imediat dupa declansarea scandalului Ponta, el a fost "reorganizat" de fostul ministru interimar Liviu Pop, toti membrii sai fiind inlocuiti.

Exclusiv O palma morala pentru toti plagiatorii - Interviu Ziare.com

De asemenea, acuzatiile de plagiat ce i s-au adus lui Victor Ponta s-au aflat si in atentia Consiliului National de Atestare a Diplomelor (CNATDCU).

Pe 28 iunie, CNATDCU a decis ca teza de doctorat a lui Victor Ponta contine cel putin 85 de pagini "copy-paste" si a cerut Ministerului Educatiei sa ii retraga acestuia titlul de doctor, in conformitate cu legea.

In replica, mai multi lideri USL i-au atacat pe cei 13 academicieni si cercetatori care au votat in unanimitate decizia de plagiat, spunand ca au fost platiti si manipulati de fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, pentru a-i face rau premierului Victor Ponta.

Nu au fost singurele acuzatii care i s-au adus lui Victor Ponta legat de activitatea sa academica. Acesta a avut inscris in CV timp de 12 ani un masterat la Universitatea din Catania, Italia, masterat inexistent, conform declaratiilor oficiale ale autoritatilor de resort italiene.

Universitatea din Catania confirma ca Ponta a urmat un curs, nu un master

In plus, el si-a trecut in editia romaneasca a enciclopediei "Who's Who" un master la Oxford, in 2004, reprezentantii universitatii spunand insa ca premierul roman a urmat doar un curs de vara.

Toate aceste scandaluri au determinat zeci de persoane sa protesteze zile in sir in fata Palatului Victoria, cerand demisia premierului. Intitulat "Protestul ghilimelelor", acest sir de manifestari nu a generat niciun raspuns din partea lui Victor Ponta.

Presedintele ungar Pal Schmitt si ministrul Apararii din Germania, Karl-Theodor zu Guttenberg, au demisionat in situatii similare. Senatul Universitatii Semmelweis din Budapesta a decis sa-i retraga presedintelui titlul de doctor, pe motiv ca teza sa nu intrunea standardele etice si profesionale, iar la o saptamana acesta a demisionat din functia de presedinte.

In cazul lui Guttenberg, comunitatea academica a facut presiuni uriase, inclusiv mitinguri sub lozinca "Magna cum fraude", pana cand ministrul a demisionat, nu inainte de a renunta la titlul de doctor obtinut la Universitatea din Bayreuth.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....