Victor Ponta a plagiat. Ce urmeaza? (Opinii)

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 07:49
7325 citiri
Victor Ponta a plagiat. Ce urmeaza? (Opinii)

Generozitatea limbii romane face sa avem pentru toate cate un termen potrivit.

Cele povestite de domnul Ponta oficialilor de la Bruxelles se numesc brasoave, ceea ce ne povesteste el noua cand se intoarce de acolo se numeste gogoasa, ce ne promitea din Opozitie, asteptand sa vina la putere, au fost cai verzi pe pereti, iar, daca-l intrebi despre faimosul plagiat, cunoscut pe intregul mapamond, iti raspunde ca neagra-i alba.

Liviu Pop face hocus-pocus

Domnul Ponta a explicat presei ca numai un organ autorizat poate judeca asa ceva, nu presa, nu opinia publica, nu televiziunea, nu corul curiosilor si barfele nepriceputilor care nici n-au aflat cu ce se mananca doctoratul si cu ce serveste plagiatul.

Pe neasteptate, a aparut, ca din senin, chiar organul necesar, mai exact Consiliul National de Atestare a Diplomelor (CNATDCU). Dar, presimtind ca CNATDCU e gata sa confirme plagiatul, premierul a desfiintat brusc organul national folosind propriul sau organ subordonat, respectiv ministrul interimar Liviu Pop, care a reorganizat CNATDCU, facandu-l hocus-pocus, ca la circ.

Asa a intrat pe fir un alt organ in locul organului disparut, respectiv Comisia Tehnica de Etica, subordonata Consiliului National de Etica, care s-a pronuntat luni, afirmand ca "premierul Victor Ponta nu a incalcat regulile in domeniu, lucrarea sa respectand cerintele academice din perioada in care a fost realizata, adica nu reprezinta plagiat dupa regulile din 2003".

Raspuns fara echivoc: a plagiat

Din capul locului, Comisia a calcat cu stangul: in loc sa-l analizeze pe doctorul Ponta sau pe posesorul diplomei de doctorat Ponta, comisia l-a analizat pe "premierul Ponta". I-a scapat porumbelul din gura. Gura pacatosului adevar graieste.

Dar Comisia care demareaza calcand stramb incheie calcand si mai stramb. Adica ce inseamna ca "nu reprezinta plagiat dupa regulile din 2003"? Trebuie sa intelegem ca regulile din 2012 sunt altele? Ceea ce nu era furt atunci a devenit gainarie acum?

Si mai suspecta este grija cu care Comisia Tehnica de Etica se ascunde dupa deget, cand spune: "Concluziile comisiei reprezinta doar o prima evaluare in cadrul demersului Consiliului National de Etica (CNE) in acest caz, urmand sa fie luate in discutie de CNE la analiza dupa care acest for va formula o decizie finala".

Iata ca marti, pe neasteptate, apare o alta decizie a altui organ autorizat: Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a stabilit scurt si fara echivoc "ca Victor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat". Dupa care a negat.

Presa a si anuntat ca rapoartele intocmite de expertii din Romania si cei straini se vor regasi intr-o decizie finala, care ar trebui sa fie anuntata chiar saptamana aceasta.

Totusi, nu suntem tara lui Papura Voda

Faptul ca exista nivele in mediile academice, unde oamenii se respecta, isi respecta demnitatea proprie si a altora, unde au simtul onoarei, dar si repulsia pentru dezonoare, dovedeste ca nu ne-am politizat cu totii si ca nu toti sunt gata sa-i lustruiasca pantofii premierului, pentru o felie de salam in plus.

Victor Ponta n-a inteles acest lucru si poate ca nu-l intelege nici acum. El credea ca in jurul lui misuna servilismul nestingherit, ca suntem tara lui Papura Voda, unde el si cu Crin Antonescu fac ce vor si ca toate comisiile, consiliile si comitetele de orice fel ii sunt subordonate.

N-a fost destul de subtil sa observe cum, chiar daca ar fi fost asa, el s-ar fi aflat intr-o incompatibilitate crasa cu aceste organe, subordonate premierului si puse sa-l judece pe premier.

Ar fi fost ca si cum, pe Adrian Nastase, in loc sa-l fi judecat justitia, l-ar fi judecat comisia de morala a PSD, comitetul de etica al USL, Ponta al lui Iliescu, Iliescu al Vaii Jiului sau insusi Dan Voiculescu-Felix, al nimanui.

Acum, dupa ce Ponta si-a dat foc la valiza cu mana lui, nu-mi dau seama ce urmeaza. Nu cred ca-si va da demisia, asa cum promitea reporterului de la El Pais si cum dezmintea in tara, dar nici nu cred ca romanii sunt in stare sa coboare atat de jos incat sa nu priceapa ca furtul intelectual este mult mai pervers - nu-mi vine sa spun marsav - decat furtul gainilor din cotet.

E clar ca Ponta trebuie sa plece, dar nu e clar cine va veni in loc. Cred ca nici Basescu nu stie, desi in ecuatia referendumului, evenimentul poate sa cam schimbe datele problemei.

Daca nu le schimba, inseamna sa ramana Antonescu singur. Lui n-are de ce sa-i fie teama, stiind ca, neavand nici multe studii, nici vreun doctorat in CV, n-a apucat inca sa plagieze ceva.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...
Comentarii
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Urmează să mai plagieze de câte ori vrea mușchiul lui și tata socru'